Retro Κουζίνες!

Έχει και η κουζίνα την ιστορία της! Δείτε φωτογραφίες από παλιές κουζίνες τύπου retro και εξετάστε τα χρώματα και το σχεδιασμό που γινόταν από τότε. Από το 1950 οι κουζίνες είχαν πιο πολύ χρώμα σε σχέση με σήμερα και ήταν πολύ πιο τολμηρές!

Βλέπουμε στην φωτογραφία μια κουζίνα του 1949 με λευκό σε όλα τα έπιπλα και κίτρινο χρώμα στους τοίχους και στο τραπέζι. Στοιχεία όπως το κουρτινάκι, παραμένουν ρομαντικά και pop!





Εδώ βλέπουμε μια κουζίνα της δεκαετίας του 1950 προς 1960 και παρατηρούμε πως χρησιμοποιείται ένα μόνο χρώμα. Αλλά τι χρώμα; Ροζ! Διακρίνουμε όπως και στην προηγούμενη φωτογραφία, το σκούρο δάπεδο μάλλον βινυλίου στην προηγούμενη, μωσαϊκό σε αυτή. Οι φόρμες είναι λίγο πιο καμπύλες, το ράφι κάτω από τα ντουλάπια ισχύει και ο χώρος εστίασης αρχίζει να χωρίζει από το μαγειρείο.


Το 1955 εμφανίζεται η μαζική παραγωγή ντουλαπιών σε ευθείες γραμμές. Μεγάλες ποσότητες στη χρήση του ξύλου και η κουζίνα ανοίγει προς το υπόλοιπο σπίτι. Την εμφάνιση του έκανε επίσης το inox που στις μέρες μας είναι must!
Το 1959, αρχίζει και μπαίνει η νησίδα. Οι συσκευές γίνονται εντοιχισμένες, το χρώμα υπάρχει αλλά ανακατεύεται πια με απόχρωση ξύλου. Βλέπετε πως δεν βάφουμε ξαφνικά ντουλαπάκια άσπρα σε μια μαύρη κουζίνα, αλλά επιλέγουμε ολόκληρα τμήματα σε γραμμές ή στήλες. Μια ολόκληρη μονάδα κάθετη είναι ροζ και μαζί της όλη η επάνω σειρά ντουλαπιών. Ο πάγκος είναι ίδιο χρώμα με την πλάτη της κουζίνας και φυσικά τα σκούρα χρώματα πάνε κάτω (ξύλινα ντουλάπια) και τα ανοιχτά επάνω. Αυτή είναι η σωστή κατανομή χρωμάτων. Η νησίδα στη μέση έχει άλλο πάγκο, που τη συνδέει με τα ντουλάπια σε χρώμα. Το δάπεδο κάνει αντίθεση και είναι και πάλι μωσαϊκό με ένθετες λωρίδες από μάρμαρο λευκό και μαύρο. Το πράσινο του χρώμα συνδυάζεται υπέροχα με το τραπέζι και τις καρέκλες!


Και αυτή η κουζίνα του 1960 έχει όλα τα χρώματα της εποχής! Είναι σαφώς πιο φουτουριστική! Το ανοξείδωτο ταιριάζει μια χαρά μαζί με το βακελίτη. Πρόκειται για μια πολύ μοντέρνα κουζίνα για την εποχή!



Μπαίνοντας στο 1961, η χρήση του ξύλου γίνεται όλο και πιο συχνή και έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερα τμήματα. Το ροζ παραμένει αγαπημένο, όπως και το έγχρωμο δάπεδο. Η νησίδα γίνεται και πάσο τώρα αλλά πάντα έχει χρηστικό χαρακτήρα!

Το 1965, οι επιλογές έχουν πάει σε πιο midcentury χρώματα. Δηλαδή παραμένουν οι γήινοι τόνοι αλλά μπαίνει χρώμα πιο έντονο που είναι από τα χαρακτηριστικά της εποχής. Τα έντονα αλλά σκοτωμένα χρώματα, κάνουν πιο ζωντανό ένα χώρο. Βλέπουμε πάλι ξύλο καρυδιάς με εναλλαγές σε λωρίδες των μπλε, κίτρινο και λευκό. Το δάπεδο έγινε άσπρο όπως και το ταβάνι. Ο λόγος που ο πάγκος και η πλάτη έγιναν σε μαύρο, είναι για να γράφουν επάνω του όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Έμφαση όμως δίνεται στην επιφάνεια  της νησίδας που γίνεται σε κίτρινο για να κάνει αντίθεση.




Προχωρώντας κι’ άλλο  στο 1960 βλέπουμε μια ολόκληρη κουζίνα από ξύλο. Λευκά ντουλάπια, σκούρο δάπεδο, πάσο για να κρύβεται το μαγειρείο και γενικά μια πιο «επίπεδη» κουζίνα. Λιτή τύπου minimal, χωρίς πολλά φανερά χρηστικά αντικείμενα, αλλά περισσότερα διακοσμητικά αξεσουάρ. Δηλαδή κρύφτηκαν τα μίξερ και οι κουτάλες! Μάλλον οι γυναίκες άρχισαν να δουλεύουν!

Το 1965, όλη η επένδυση του τοίχου είναι από τούβλο. Λευκός σκελετός στα ντουλάπια με καφέ και κόκκινες πόρτες! Οι λευκές καρέκλες μαζί με ένα στρογγυλό τραπέζι που συνδυάζει το λευκό με το ξύλο των ντουλαπιών. Το φωτιστικό κατέβηκε στο κέντρο του τραπεζιού, πολύ κοντά στις σημερινές κουζίνες δηλαδή!

Καρέκλες κουζίνας σε αυτό το ύφος, μπορείτε να δείτε στην συλλογή της PetiteMaison.gr  ΕΔΩ!
Υιοθετήστε και εσείς το retro στυλ στην κουζίνα σας!

Πηγή: rdeco.gr