Ecopolis! Η φιλική προς το περιβάλλον πόλη!


Στα μέσα του αιώνα που διανύουμε, το 75 % του πληθυσμού παγκοσμίως θα ζει στις πόλεις. Οι κάτοικοι των υπεραναπτυγμένων, τεραστίων μητροπόλεων θα υπολείπονται πόρων διαβίωσης όπως τροφή, νερό και ενέργεια σε ρυθμό που θα ξεπεράσει εκείνο των κατοίκων σε μη αστικές περιοχές.
Αυτή η μαζική κατανάλωση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των ποσοτήτων απορριμμάτων, για τα οποία οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα μολύνουν τις πόλεις σε σημείο που θα γίνουν ακατάλληλες για κατοίκηση.



Αλλά η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το μέλλον των πόλεων. Μια ματιά στο μέλλον και στο έτος 2050 με το κανάλι Discovery Science Channel, θα σας δώσει την ευκαιρία να βιώσετε την ζωή στην πράσινη πόλη του Ecopolis. Φανταστείτε ένα τόπο όπου τα αυτοκίνητα θα κινούνται με έλαιο φύκου, ψυγεία θα λειτουργούν με τον ήχο, οροφές θα καλύπτονται με φυτά, ενώ τα σκουπίδια θα συλλέγονται σε συγκεκριμένους ανεξάρτητους χώρους-νησιά. Παρακολουθήστε και ανακαλύψτε πως οι πράσινες τεχνολογίες του σήμερα μπορούν να σώσουν τις πόλεις και να δημιουργήσουν το βιώσιμο αστικό περιβάλλον του αύριο.

Στη σειρά του καναλιού Discovery Science Ecopolis, ο νομπελίστας επιστήμονας Dr. Daniel Kammen δοκιμάζει νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες της μελλοντικής μεγαλούπολης. 


Κάθε επεισόδιο εξετάζει πολλές διαφορετικές και διορατικές λύσεις τεχνολογίας σε συγκεκριμένες προκλήσεις των μελλοντικών μεγαλουπόλεων, όπως: παραγωγή αρκετής τροφής και νερού, εύρεση καθαρών και αξιόπιστων πηγών ενέργειας, μείωση της αναγκαιότητας σε πετρέλαιο για τις μεταφορές, ανακάλυψη νέων τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων και αύξηση της ενεργειακής επάρκειας των κτιρίων.


Ο Dr. Kammen αξιολογεί κάθε πρωτοποριακή λύση που βασίζεται στην ευελιξία και στην ικανότητα μείωσης των επιβλαβών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε να καθορίσει ποια από αυτές είναι πιο απαραίτητη, συμβάλλοντας στην τεχνολογική επανάσταση και δημιουργώντας την οικολογική πόλη του μέλλοντος!


Πηγή: sofokleousin.gr