Συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά σας σε καλή κατάσταση όσο θα λείπετε σε διακοπές!


Το καλοκαίρι είναι η πιο θερμή εποχή του χρόνου, είναι επίσης και περίοδος διακοπών. Όταν έρχεται λοιπόν καλοκαίρι φέρνει μαζί του και το πρόβλημα της φροντίδας των φυτών του σπιτιού. Πως θα φροντιστούν τα φυτά όταν θα λείπετε για τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα; Εφαρμόστε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές.






Ζητείστε από κάποιον φίλο ή γείτονα να αναλάβει να περνάει να τα ποτίζει! Διαφορετικά μπορείτε να μεταφέρετε προσωρινά τις γλάστρες στο σπίτι του. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα δεν θα το ξεχάσει!

Βάλτε τα φυτά σας στο μπάνιο του σπιτιού τους, μέσα στην μπανιέρα πριν φύγετε για διακοπές. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστο για δύο εβδομάδες. Αν τα φυτά σας απαιτούν υψηλή υγρασία, βάλτε το βούλωμα στην τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό, περίπου 2-3 εκατοστά ύψος. Τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο κλπ).

Μια άλλη μέθοδος για να αντιμετωπίσετε την απουσία φροντίδας στα φυτά σας είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες με φυτίλι. Τέτοιου είδους φυτίλια ή συσκευές υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές στην αγορά. Από απλές μέχρι ηλεκτρονικές. Από την στιγμή που θα εγκαταστήσετε τέτοιες συσκευές μπορείτε να πάτε στις διακοπές σας αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες.
Αξίζει να επενδύστε ειδικά εάν θα λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Ένα φυτό μπορεί να επιζήσει για λίγο καιρό χωρίς πότισμα αν τοποθετηθεί σε καθαρή πλαστική σακούλα. Ανοίξτε μερικές τρύπες στην σακούλα και μετά σφραγίστε την, με σύρμα ή ταινία. Προσέξτε να μην αφήσετε το φυτό εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως.
Ένα φυτό προστατευμένο από τον ήλιο και φυλαγμένο σε δροσερό μέρος έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρηθεί. Εάν προγραμματίζετε να λείψετε για κάποιες μέρες περιορίστε τον φωτισμό ή μετακινήστε τα και θα μπορέσουν να τα καταφέρουν χωρίς πότισμα για μεγαλύτερο διάστημα. Ένα φυτό στους 16C έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό από ένα φυτό στους 27C. Ένα υπόγειο θα ήταν το δροσερότερο μέρος γι' αυτά. Τα υπόγεια συνήθως εκτός από χαμηλότερη θερμοκρασία, έχουν και χαμηλότερο φωτισμό. Τα φυτά που δέχονται περιορισμένο φωτισμό χρειάζονται λιγότερο νερό από αυτά που τα βλέπει ο ήλιος. 

Χρησιμοποιήστε άδεια μπουκάλια αναψυκτικών (1,5 lt.). Αφού τα γεμίσουμε με νερό και τους κάνουμε μια τρυπούλα στο καπάκι μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε μια γλάστρα! Φυτέψτε τα με το πώμα προς τα κάτω βαθιά στη γλάστρα σας. Το χώμα θα κλείσει το στόμιο του μπουκαλιού και το νερό θα βγαίνει λίγο λίγο από το μπουκάλι. Ένα μπουκάλι σε κάθε γλάστρα αρκεί και καθημερινά το φυτό θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Αν λείψουμε από 5 μέχρι 7 ημέρες αυτή η λύση είναι πολύ πρακτική. Κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τον συγκεκριμένο τρόπο αναφέρουν ότι το νερό χύνεται όλο μαζί, αυτό όμως ίσως να οφείλεται σε κακή τοποθέτηση του μπουκαλιού.


Για να αυξήσετε την υγρασία στο μπαλκόνι σας, γκρουπάρετε τις γλάστρες ώστε καθώς η υγρασία εξατμίζεται να απορροφάται από τα φύλλα των άλλων φυτών.

Είναι άσχημη έκπληξη η επιστροφή σε ένα μπαλκόνι που το αφήσατε πράσινο και το ξαναβρίσκετε ξεραμένο. Φροντίστε λοιπόν να εφαρμόσετε τις παραπάνω λύσεις που θα το διατηρήσουν το ίδιο όμορφο ακόμα κι όσο εσείς θα λείπετε!