Απλά μέτρα για να μην πούμε το νερό, «νεράκι»!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει o πλανήτης μας είναι η μείωση των υδάτινων πόρων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Στις δυτικές κοινωνίες δεν έχουμε ευαισθητοποιηθεί όσο θα έπρεπε απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο και εξακολουθούμε να σπαταλάμε νερό με απίστευτη ευκολία!

Έχουμε συνηθίσει, όποτε χρειαζόμαστε νερό, να ανοίγουμε τη βρύση και να έχουμε άμεση πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό. Οι υδάτινοι πόροι όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι. Στην Ελλάδα μάλιστα, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, εξαιτίας της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, της καταστροφής των δασών και της μείωσης των βροχοπτώσεων, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για το νερό υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να διαχειρίζονται σωστά τους υδάτινους πόρους, με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας νερού για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Αν και η εξοικονόμηση νερού χρειάζεται ένα συνολικό σχεδιασμό από τους αρμόδιους φορείς, όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε, με το δικό μας τρόπο, στον περιορισμό της σπατάλης. Αυτή η προσπάθεια  δεν αποτελεί μόνο μια πράξη, δηλωτική της οικολογικής μας συνείδησης, αλλά και έναν τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων από τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ! Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε!

1. Εάν σκοπεύετε να μετακομίσετε σύντομα ή να προβείτε σε μια ανακαίνιση του σπιτιού σας, προσπαθήστε να αγοράσετε συσκευές και εξοπλισμό που προσφέρουν μακροπρόθεσμα σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού. Γνωρίζετε π.χ. ότι ένα πλυντήριο τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης μπορεί να καταναλώνει έως και 40% λιγότερο νερό από ένα λίγο παλαιότερο, συμβατικής τεχνολογίας;

2. Μια νέα τουαλέτα, με καζανάκι ελεγχόμενης ή διπλής ροής προσφέρει σημαντικότατη εξοικονόμηση νερού. Από τα καζανάκια, προτιμότερα είναι εκείνα στα οποία η ροή εξαρτάται από τον χρόνο πιέσεως του κουμπιού. Μια άλλη λύση είναι τα καζανάκια με επιλογή μικρής ή μεγάλης ροής (συνήθως 3 και 6 λίτρα αντίστοιχα). Εναλλακτικά τοποθετήστε ένα κλειστό βάζο ή άλλο δοχείο με νερό στο παλιό σας καζανάκι για να μειώσετε τη χωρητικότητά του. Για να διαπιστώσετε αν υπάρχει διαρροή στο καζανάκι, ρίξτε μέσα στη δεξαμενή του λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα βάψει το νερό μέσα σε 30 λεπτά.

3. Εγκαταστήστε βρύσες με περιορισμό ροής. Η ροή για τις βρύσες κουζίνας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τις βρύσες μπάνιου, 6-8 λίτρα ανά λεπτό και 5-7 λίτρα ανά λεπτό αντίστοιχα. Υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση πιο δυνατής ροής μέσα από την βρύση ή την κεφαλή του ντους. Σε συνδυασμό με τα συστήματα περιορισμού της ροής, μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς καμία απώλεια άνεσης.

4. Φροντίστε να μην βάζετε πλυντήριο (ρούχων ή πιάτων) αν δεν είναι εντελώς γεμάτο. Επίσης, τα σύγχρονα μοντέλα εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα στις περισσότερες συνθήκες, χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα πρόπλυσης. Επίσης τα περισσότερα μοντέλα σήμερα διαθέτουν τα λεγόμενα «οικονομικά» προγράμματα πλύση.

5. Κάντε ντους αντί να γεμίζετε την μπανιέρα με νερό και κλείστε τη βρύση όση ώρα σαπουνίζεστε.

6. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε. 

7. Κλείνετε τη βρύση όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

8. Ελέγχετε τακτικά τα υδραυλικά του σπιτιού σας. Μια χαλασμένη βρύση, που τρέχει σταγόνα-σταγόνα, μέσα σε ένα χρόνο θα έχει χάσει νερό που θα έφτανε να γεμίσει τουλάχιστον 35 φορές μια μπανιέρα.

9. Μην χρησιμοποιείτε αποχετεύσεις και υπονόμους ως δοχεία απορριμμάτων, και προσέξτε να μην αδειάζετε σε αυτούς πετρελαιούχα και άλλα τοξικά υλικά. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα διαμέσου του αποχετευτικού συστήματος.

10. Αν έχετε κήπο, δοκιμάστε την τοποθέτηση δοχείων συλλογής των ομβρίων υδάτων, τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε και στις απολήξεις των υδρορροών του σπιτιού σας. Το νερό που θα συλλέγετε είναι ιδανικό για το πότισμα του κήπου σας. Να ποτίζετε πάντα το γκαζόν ή τον κήπο σας νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και επομένως η απώλεια νερού λόγω της εξάτμισης λιγότερη. Ακόμα καλύτερα, εγκαταστήσετε αυτόματο πότισμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το πότισμα των λουλουδιών νερό από το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών και χόρτων. 


11. Για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας προτιμήστε τα ειδικά πλυντήρια αυτοκινήτων. Ένα πλυντήριο αυτοκινήτων συνήθως χρησιμοποιεί περίπου 32 λίτρα νερού ανά όχημα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι όταν πλένουμε το αυτοκίνητο μόνοι μας, καταναλώνουμε έως και 500 λίτρα.

Προγραμματίστε στις διακοπές σας και μερικές επισκέψεις σε λίμνες, ποτάμια και υδροβιότοπους, και ενημερωθείτε για την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θα μπορούσαμε να χάσουμε, αν δεν μεταχειριζόμαστε το νερό με σύνεση.


Πηγή: adviseme.gr