HOT TIPS! Συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα!

Αυτήν την εβδομάδα τα HOT TIPS είναι κυριολεκτικά hot!
O ήλιος είναι μια υπόθεση που πρέπει να παίρνουμε σοβαρά γι'αυτό και πάρτε τα κατάλληλα μέτρα στις παραλίες: γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες κλπ.  
Τι γίνετε όμως όταν το δέρμα κοκκινίσει από τον ήλιο και θέλετε να καταπραΰνετε τον πόνο με φυσικό τρόπο;

Παρακάτω μερικές έξυπνες συνταγές και γιατροσόφια για να ανακουφιστείτε!


1. Λευκό ξίδι: αν ρωτήσετε τη μαμά σας, σίγουρα θα έχει ακούσει πως οι κομπρέσες με δροσερό νερό και λευκό ξίδι μαλακώνουν τον πόνο του καψίματος και ενυδατώνουν το δέρμα.

2. Αλόη: αυτό το μαγικό φυτό που από τα φύλλα του ρέει θεραπευτικό ζελέ είναι το νούμερο ένα βότανο για τα ηλιακά εγκαύματα.

3. Γιαούρτι: η πιο απλή συνταγή για την καταπολέμηση του καψίματος στο πρόσωπο είναι να αναμείξεις μισό φλιτζάνι αλεύρι βρώμης με ένα φλιτζάνι κρύο γιαούρτι και να το απλώσεις στο πρόσωπό σου για 15 περίπου λεπτά. Τα συστατικά του γιαουρτιού που είναι ευεργετικά για πόνους στο στομάχι, είναι το ίδιο ευεργετικά και για το καμένο πρόσωπο!

4. Ντομάτες: τα αντιοξειδωτικά που έχουν οι ντομάτες βοηθούν δραστικά στην καταπολέμηση φλεγμονών. Έτσι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί άμεση μείωση της ερυθρότητας στο δέρμα, απλά πολτοποίησε μια από τις ντομάτες που έχεις στο ψυγείο και άπλωσε τον πολτό στο καμένο δέρμα!

5. Μητρικό γάλα: αν θηλάζετε, τότε είστε ένα κινητό φαρμακείο για τους αγαπημένους σας που θα αμελήσουν την ισχύ του καλοκαιρινού ήλιου. Το μητρικό γάλα λέγεται ότι απαλύνει τον πόνο και επουλώνει γρήγορα το δέρμα.

6. Δροσερό ντουζ: εννοείται πως αν έχετε καεί από τον ήλιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε ζεστό μπάνιο! Ξεπλυθείτε με δροσερό νερό που θα σας ανακουφίσει γρήγορα από την αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε. Στη συνέχεια αλείψτε το δέρμα με θεραπευτικό λάδι για να θωρακίσετε την υγρασία του.

7. Αγγούρι: προσφέρουν ανακούφιση από το κάψιμο με το να προωθούν την κυκλοφορία του αίματος και να επαναφέρουν τα επίπεδα υγρασίας του δέρματός σου στο φυσιολογικό. 
Απλά κόψε λίγες φέτες αγγούρι και τοποθέτησε τις στο σημείο που νιώθεις το κάψιμο!

8. Βερίκοκα: σαν να μην έφτανε η φαγούρα και το τσούξιμο, άλλο ένα μειονέκτημα του ηλιοκαμένου δέρματος είναι το ξεφλούδισμα. Πως θα το καταπολεμήσεις; Με βερίκοκα και μέλι, τα οποία σε συνδυασμό είναι θαυματουργά! Για να φτιάξεις λοιπόν αυτή την μάσκα δεν έχεις παρά να βάλεις 3 εώς 5 βερίκοκα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν και στη συνέχεια να ρίξεις ένα κουτάλι της σούπας μέλι, να τα ανακατέψεις μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα και να το απλώσεις στο σημείο που θες! Εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό!

9. Αιθέριο έλαιο λεβάντας: αντισηπτική και επουλωτική, προσθέστε μερικές σταγόνες μέσα σε ένα φυτικό λάδι (αβοκάντο, καλέντουλας ή καρύδας) και απλώστε τη πάνω στην ερεθισμένη περιοχή αφού πρώτα την ενυδατώσετε.

10. Κομπρέσες με αποβουτυρωμένο γάλα: ανακατέψτε 25 cl αποβουτυρωμένο γάλα σε 1 λίτρο νερό και προσθέστε μερικά παγάκια, Βάλτε τις κομπρέσες και αφήστε τις για 10 – 15 λεπτά. Επαναλάβετε ανά δίωρο, ή τετράωρο. Οι πρωτεΐνες που περιέχει το γάλα θα καλμάρουν τον πόνο από το κάψιμο. Επίσης το γάλα, θα ενυδατώσει το δέρμα.

Και, φυσικά, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς γιατί το έγκαυμα προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού.

Καλές βουτιές!