Τα μυστικά που θα «απογειώσουν» τις καλοκαιρινές σας σαλάτες.



Η χωριάτικη με μπόλικη ντομάτα, κρεμμύδι και φέτα, η πράσινη σαλάτα με ρόκα και κάππαρη, η μαρουλοσαλάτα, η τονοσαλάτα και πάσης φύσεως σαλάτα μας κρατά ενυδατωμένους, χορτάτους και δροσερούς τις καλοκαιρινές ημέρες.



Οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να  κρατήσετε τις σαλάτες σας ενδιαφέρουσες  , έτσι ώστε να διατηρούν πάντα μια θέση στο τραπέζι σας.



Το να τρώμε, όμως, την ίδια σαλάτα κάθε μέρα, μόνο ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει: να τη βαρεθούμε. Επειδή, όμως, είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις εμπλουτίζουμε, έτσι ώστε να τις λαχταράμε πάντα και αξιοποιούμε τα θρεπτικά τους συστατικά.


Προσθέστε τους τραγανά υλικά  Επειδή λίγη  τραγανή υφή στη σαλάτα μας είναι ό,τι πρέπει για να τονίσει τη γεύση της  και τη διατροφική της αξία, προσθέστε της υλικά που θα βοηθήσουν. Τέτοια μπορεί να είναι το λάχανο, το σέλερι, το μήλο, το ραπανάκι, το αγγούρι, το μαρούλι, αλλά και οι ξηροί καρποί. Τα κρουτόν κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά επειδή είναι πιο παχυντικά, επιλέξτε τα με σύνεση.

   Κάντε τες πιο χορταστικές  Ένα μειονέκτημα της σαλάτας είναι ότι μπορεί να μην μας χορτάσει εύκολα, χωρίς τη βοήθεια του ψωμιού. Κι επειδή όσον αφορά το ψωμί πρέπει να είμαστε φειδωλοί, μπορείτε να κάνετε πιο χορταστικά τα δροσερά αυτά πιάτα   με λίγα καλά λιπαρά και πρωτεΐνη.  Τα λιπαρά θα σας χορτάσουν πιο εύκολα, η  πρωτεΐνη  θα σας δώσει ενέργεια και ο καλύτερος τρόπος να τα βάλετε στη σαλάτα σας είναι με κομμάτια αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, και σπόρους. Δύο κουταλιές της σούπας ηλιόσποροι ή καρύδια είναι αρκετά για να «ξυπνήσουν» τη σαλάτα σας.

Προτιμήστε την πρωτεΐνη από τους υδατάνθρακες  Αν προσθέσετε  υδατάνθρακες  (π.χ. φρούτα) αντί για πρωτεΐνη (π.χ. αβγό) στη σαλάτα σας, την κάνετε και πάλι λιγότερο χορταστική. Σε περίπτωση, λοιπόν, που την καταναλώνετε ως κύριο γεύμα και θέλετε να σας «κρατήσει», φροντίστε να συμπεριλάβετε και την πρωτεΐνη στα συστατικά της, με λίγο  τόφου, παρμεζάνα, ψητό κοτόπουλο, βραστά αβγά  κ.ο.κ.

Πειραματιστείτε… πράσινα  Τα πράσινα λαχανικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια σαλάτα είναι αμέτρητα και δεν υπάρχει λόγος να «κολλάτε» στο σπανάκι και το μαρούλι. Δώστε της κάθε μέρα και διαφορετική απόχρωση του πράσινου με  ρόκα, baby σπανάκι, σέσκουλο, πικραλίδα  κ.ο.κ.

Δώστε της φρουτώδη γεύση  Έχετε δοκιμάσει ποτέ να βάλετε στη σαλάτα σας πορτοκάλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, ρόδι, σταφύλι ή άλλα αγαπημένα σας  φρούτα  ; Αν όχι δοκιμάστε το και απολαύστε τη γλυκιά τους γεύση μαζί με τα λαχανικά σας, αυξάνοντας και πάλι τις φυτικές ίνες του πιάτου.  Επιλέξτε τις σαλάτες με φρούτα, όταν θέλετε να φάτε πιο ελαφριά.  

Φτιάξτε τα δικά σας ντρέσινγκ  Μαζέψτε τις έτοιμες σάλτσες και ντέσινγκ και φτιάξτε τα δικά σας λαχταριστά και υγιεινά, που δεν αποτελούν θερμιδικές βόμβες, έτσι ώστε να δώσετε χρώμα, υφή και γεύση στη σαλάτα σας. Τα περισσότερα ντρέσινγκ του εμπορίου είναι γεμάτα τεχνητά συστατικά που αφαιρούν από τη σαλάτα σας την υγιεινή χροιά της, γι’ αυτό πειραματιστείτε. Με υλικά, όπως   γιαούρτι, μέλι, μουστάρδα, μπαλσάμικο, λάδι, σκόρδο, κόλιαντρο  κ.ά. μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς, αποφεύγοντας όσο μπορείτε και το αλάτι.  Δείτε μια υπέροχη συνταγή για ντρέσινγκ εδώ.  

Χρησιμοποιήστε την ολική άλεση  Προσθέστε στη σαλάτα σας κινόα, κριθάρι, καστανό ρύζι, πλιγούρι ή βρώμη  αυξάνοντας τις φυτικές της ίνες   και τη γεύση της, έτσι ώστε να παραμείνετε χορτάτοι για ακόμη περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωσή της.

Βάλτε και τα βότανα στο «παιχνίδι»  Η προσθήκη  βοτάνων  στη σαλάτα είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να της δώσετε έξτρα άρωμα, αλλά και να ωφελήσετε τον εαυτό σας με διάφορους τρόπους, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σας, καταπολεμώντας την ακμή  κ.ο.κ. Η ρίγανη, ο δυόσμος, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, ο άνηθος είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Δοκιμάστε το!


Πηγή:clicatlife.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου