Ναι, τα γλυκά είναι μικρές ονειρικές στιγμές, ειδικά όταν η πραγματικότητα γίνεται βαρετή, άσχημη, ανυπόφορη, άχαρη ή χωρίς ενδιαφέρον.
Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην γεύση τους, αλλά και στο ότι όταν τρως ζάχαρη ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία.
Για την ακρίβεια, πολύ ωραία.
Δεν είναι τυχαίο που η ζάχαρη διεγείρει τους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου σου με την ηρωίνη και τη μορφίνη. Έτσι, ο εγκέφαλος σου εθίζεται σε αυτό το συναίσθημα και το αναζητά. Δεν είναι να απορείς που πέφτεις αμαχητί στη θέα ενός μπισκότου.
Μπορεί να είναι δύσκολο να καταφέρεις να μποικοτάρεις τη ζάχαρη από το διαιτολόγιο σου, σίγουρα όμως μπορείς να την μειώσεις. Για να σε βοηθήσουμε, έχουμε 6 τρόπους. Και μάλιστα επιστημονικά έγκυρους.
1. Μη λυπάσαι την κανέλλα
Η κανέλλα εκτός από υπέροχο άρωμα έχει μία ωφέλιμη ιδιότητα. Ενεργοποιεί το τα γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό, πράγμα που βοηθάει την σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος. Ακόμα και λίγη ποσότητα, 1/4 κ.γ., καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση έκκρισης ινσουλίνης*.
2. Φρόντισε να τρως αρκετές τροφές που περιέχουν χρώμιο
Γιατί ο ρόλος του στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος είναι σημαντικός.
Προλαμβάνει τις εκκρίσεις ινσουλίνης* που οδηγούν σε λιγούρες για σοκολάτα και είναι σημαντικό για την σωματική σου ενέργεια. Ο πιο φυσικός τρόπος για να το πάρεις είναι τρώγοντας μπρόκολο, πατάτες, πράσινα φασολάκια, προιόντα ολικής άλεσης, μοσχάρι, μήλα, μπανάνες και γαλακτομικά.
3. Βάλε πρωτείνη στο πρωινό σου
Σύμφωνα με τον Mark Hyman, συγγραφέα του The blood sugar solution, το να βάζεις πρωτείνες σε κάθε σου γεύμα – ειδικά στο πρωινό– είναι το κλειδί για να ελέγχεις το σάκχαρο του αίματος και να αποχαιρετήσεις τις ξαφνικές λιγούρες. Προτείνουμε λοιπόν να ξεκινήσεις τη μέρα σου με αυγά ενώ για να υπάρχει λίγη πρωτείνη σε κάθε σου γεύμα μπορείς να τρως ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) ή ψητό κοτόπουλο. Μία ικανοποιητική μερίδα αναλογεί στο μέγεθος της παλάμης σου.
4. Καταπολέμησε τις φλεγμονές
Έρευνες το έχουν δείξει ξεκάθαρα: Οι φλεγμονές (παντός τύπου) σχετίζοντα με ανισορροπία του σακχάρου του άιματος, ανεπάρκεια ινσουλίνης*, ακόμα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα αντιοξειδωτικά είναι το κατάλληλο μέσο για να τις μειώσεις και μπορείς να τα βρεις σε ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί και ο τόνος, σε φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά, σε καρύδια, μούρα, ντομάτες, παντζάρια, τζίντζερ, σκόρδο και το μπαχαρικό κουρκουμά.
5. Κοιμήσου περισσότερο
Επειδή το πεδίο "ύπνος" δεν θα μπορούσε να μείνει ανεξερεύνητο, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου εκκρίνει γκρελίνη, μία ορμόνη που σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης. Η ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας, Mary Dallman, στο πλαίσιο μίας έρευνας, ζήτησε από δύο μαθητές να κοιμούνται δύο ώρες λιγότερο από τις προτεινόμενες 8 ώρες ύπνου, και βρήκε ότι παρουσιάσαν αύξηση στις ορμόνες της πείνας, μείωση στις ορμόνες κατεύνασης της πείνας, αλλά και έντονη επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες.
6. Πάρε βαθιές ανάσες
Όταν είσαι αγχωμένη, οι ορμόνες καταλαμβάνουν το σώμα σου. Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται, πράγμα που επιφέρει το αίσθημα της πείνας και κάνει την κοιλιά σου να αποθηκεύει λίπος. Όταν παίρνεις μεγάλες, βαθιές ανάσες ενεργοποιείς το
πνευμονογαστρικό νεύρο που μετατοπίζει την λειτουργία του μεταβολισμού από αποθήκευση λίπους σε καύση λίπους και σε ανακουφίζει από το άγχος. Και για όλα αυτά χρειάζονται δύο μεγάλες ανάσες.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία μεταφέρει την ζάχαρη (γλυκόζη) στα κύτταρα των μυών, επιτρέποντας τους να παράγουν γρήγορα ενέργεια. Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, μπορεί να προκληθεί “αντίσταση στην ινσουλίνη”, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ, στο μεταβολικό σύνδρομο και σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πηγή:cosmopolitan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου