Τάρτα αμυγδάλου με καραμέλα και σοκολάτα.




Για ένα πολύ γλυκό Σαββατοκύριακο!

Καλή επιτυχία!








Για τις τάρτες:

200g βούτυρο

1+1/8 φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. γάλα
¼ φλ. μέλι
2+1/4 φλ. αμύγδαλα σε φέτες χτυπημένα
65g σοκολατούχο γάλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για τη γέμιση καραμέλας:

¾ φλ. ζάχαρη

μια πρέζα άνθος αλατιού
1 φλ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Για τη γκανάς σοκολάτας:

160g γλυκόπικρη σοκολάτα (61%)

¼ κ.τ. άνθος αλατιού
¾ φλ. +1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
άνθος αλατιού για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βάλτε μια μεμβράνη σιλικόνης σ’ ένα ταψί.
Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι συνδυάστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και το μέλι και ανεβάστε με μεσαία φωτιά τη θερμοκρασία στους 110°C.
Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν το χρησιμοποιείτε).
Απλώστε το μείγμα στη σιλικόνη και φτιάξτε το στρώμα με πάχος περί τα 5-6mm.
Ψήστε το για 8’ περίπου μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Όσο ακόμα είναι ζεστό, κόψτε κύκλους διαμέτρου 10cm και πιέστε τη ζύμη μέσα σε αντίστοιχα φορμάκια για τάρτες.
Αφήστε τα να κρυώσουν.
Αν το ζυμάρι κρυώσει πριν προλάβετε να το σχηματίσετε μέσα στις φόρμες, περάστε το για 1-2’ πάλι από το φούρνο.
Όταν είναι κρύο περάστε το με σοκολάτα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο για να κλείσουν και οι τρυπούλες.
Τοποθετείστε τη ζάχαρη και το αλάτι της καραμέλας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν η ζάχαρη αρχίζει να σκουραίνει, ανακατέψτε την μ’ ένα ξύλινο κουτάλι για να καραμελώσει όλη καλά.
Μόλις γίνει αυτό προσθέστε προσεκτικά (για να μην σας πιτσιλίσει) την κρέμα και ανακατώστε με το ξύλινο κουτάλι μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.
Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο ανακατώνοντας.
Αφήστε την καραμέλα να κρυώσει καλά και χύστε την μέσα στις φόρμες της νουγκατίνας.
Τοποθετείστε τις στο ψυγείο για 30’.

Βάλτε τη σοκολάτα και το αλάτι σ’ ένα μεσαίο μπολ.
Βράστε σ’ ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος.
Χύστε την καυτή κρέμα στη σοκολάτα και αφήστε την να λιώσει.
Χτυπήστε την μέχρι να γίνει ένα απαλό μίγμα.
Όταν είναι χλιαρό, χτυπήστε μέσα του και το βούτυρο μέχρι να γίνει απαλό και γυαλιστερό.
Χύστε το πάνω από την καραμέλα στις τάρτες σας και αφήστε το να κάτσει.
Είναι καλύτερα να το κάνετε την ίδια μέρα για να μην σας πανιάσει η νουγκατίνα.
Γαρνίρετε με λίγους κόκκους αφρού αλατιού.

Tip:
Η μόνη δυσκολία στη συνταγή αυτή είναι το ψήσιμο της νουγκατίνας.
Αν δεν ψηθεί αρκετά θα είναι μαλακή και αφού κρυώσει και αντί για τάρτα θα έχετε μια «πίτσα» από νουγκατίνα, αλλά και αν την παρά ψήσατε θα γίνει σκληρή σαν πέτρα και μπορεί και να καεί.

Προσπαθήστε να πετύχετε ένα ωραίο πορτοκαλί χρώμα και έχετε πίστη στον εαυτό σας.

Πηγή: foodfeed.