Ο σωστός φωτισμός για το σπίτι!

Υποφέρετε από περιορισμένο ή κακής ποιότητας φωτισμό στο σπίτι σας; Είναι τα υπνοδωμάτιά σας πολύ σκοτεινά για διάβασμα; Μήπως δείχνει το σπίτι άσχημο και κακόγουστο με αταίριαστους συνδυασμούς εξαιτίας του φωτισμού;
Αν οι απαντήσεις σας είναι θετικές, δεν είστε μόνοι σας. 



Στην πραγματικότητα, 1 στους 2 ανθρώπους δηλώνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονά του στο σπίτι είναι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού και 76% των ανθρώπων θεωρούν ότι ο φωτισμός έχει επιπτώσεις στη διάθεσή τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.
Το φως παίζει πρωταρχική σημασία στην ανάδειξη των όγκων και των χρωμάτων, αλλά και στο να δημιουργηθεί, αυτό που συχνά λέμε, "σωστή ατμόσφαιρα" σε ένα περιβάλλον.

Ο φωτισμός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για ν' ανανεώσετε ένα δωμάτιο και να προσθέσετε ζεστασιά και στυλ στο σπίτι. Πρώτα απ' όλα πρέπει να προσδιορίσετε τα σημεία του σπιτιού, που έχουν πρόβλημα, ίσως είναι η κουζίνα, η κρεβατοκάμαρα ή το καθιστικό σας. Ανακαλύψτε τις περιοχές του σπιτιού που είναι δύσκολο να εργαστείτε, εξαιτίας του φτωχού φωτισμού ή περιοχές που είναι έντονα φωτισμένες και θα μπορούσαν να γίνουν πιο ζεστές και φιλόξενες. 


Ύστερα ασχοληθείτε με το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσατε να πετύχετε. Μελετήστε το χώρο και τη λειτουργία του, τις αρχικές εστίες φωτισμού και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε.  Στη συνέχεια, κάντε μια αξιολόγηση των επιλογών σας. Πώς μπορείτε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Θα βοηθούσε μια κεντρική πηγή, όπως ένα φωτιστικό οροφής; Ή θα προτιμούσατε φωτισμό που να προέρχεται από χωριστές πηγές; Ίσως χρειάζεστε φωτισμό σε ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως ένα γραφείο ή ένα χώρο εργασίας. Ή μήπως θα ήταν κατάλληλο ένα δυνατό φως που να στοχεύει σε συγκεκριμένο σημείο για να του δώσει έμφαση και να το τονίσει. Και φυσικά ασχοληθείτε με το κόστος των επιλογών σας. Η εγκατάσταση χωνευτών φωτιστικών οροφής είναι ακριβότερη από την αλλαγή των γλόμπων ή την τοποθέτηση ενός κινητού φωτιστικού εδάφους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές σχετικά με το φωτισμό και τα φωτιστικά.

Επίσης μεγάλη διαφορά θα δείτε τοποθετώντας τη σωστή λάμπα. Μερικές φορές είναι τόσο απλό και οικονομικά προσιτό να πετύχετε τον ιδανικό φωτισμό, σα να στρέφετε το διακόπτη της λάμπας που ήδη έχετε. Αντικαθιστώντας τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες που φιλτράρουν τις κίτρινες ακτίνες, κοινό χαρακτηριστικό των απλών λαμπτήρων, θα κάνετε τα χρώματα στο σπίτι σας να φαίνονται πιο πλούσια και ζωηρά. Δοκιμάστε αναγνωρισμένες φίρμες. Οι λάμπες πυρακτώσεως είναι αρκετά φθηνές, διαθέσιμες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και εύκολες στην εγκατάσταση. Οι λαμπτήρες αλογόνου που προσφέρουν πιο έντονο και λευκό φως είναι συνήθως ακριβότεροι από τους πυρακτώσεως, αλλά είναι μεγαλύτερης διάρκειας, με ρυθμιζόμενη ένταση φωτισμού και οικονομικοί στην κατανάλωση ενέργειας. Οι λάμπες φθορίου κυκλοφορούν σε μακρόστενο σωληνωτό σχήμα καθώς και σε κόμπακτ διαστάσεις, διαρκούν 10 φορές περισσότερο από τις λάμπες πυρακτώσεως, είναι πέντε φορές φωτεινότερες, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν χαμηλή θερμότητα - αλλά δεν δέχονται ρεοστάτη για να αυξομειώνεται η ένταση του φωτός. 

Μην ξεχνάτε τα κεριά σαν επιλογή. Το φως των κεριών μπορεί να μετατρέψει ένα καθημερινό γεύμα σε ξεχωριστό γεγονός ή το βραδινό μπάνιο σε χαλαρωτική τελετουργία. Χρησιμοποιείστε μονά χοντρά κεριά, κεριά που επιπλέουν, λαμπάδες, κηροπήγια κολόνες ή ομάδες κεριών με τις βάσεις τους, για να δημιουργήσετε ρομαντική διάθεση. Τα κεριά στο τραπέζι πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστο πέντε εκατοστά κάτω από το ύψος του ματιού των καλεσμένων. Ανάψτε τα κεριά λίγο πριν κάτσουν οι προσκεκλημένοι σας και αφήστε τα να καίνε μέχρι να σηκωθεί και ο τελευταίος. Και μην ξεχνάτε: ποτέ δεν αφήνουμε αναμμένα κεριά χωρίς επιτήρηση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!

ΚΟΥΖΙΝΑ
Όταν προετοιμάζετε το φαγητό, μαγειρεύετε, σερβίρετε, τρώτε, ή καθαρίζετε, η κουζίνα σας είναι μάλλον το πιο δραστηριοποιημένο δωμάτιο στο σπίτι. Ο ανεπαρκής φωτισμός στην κουζίνα μπορεί να είναι η αιτία πολυάριθμων συμπτωμάτων όπως ενοχλήσεις στο διάβασμα των συνταγών ή δυσκολία στο κοίταγμα καθώς τεμαχίζετε ή ψιλοκόβετε τα τρόφιμα. Τα φώτα δέσμης κάνουν καλή δουλειά, όπως και ο φωτισμός φθορίου κρυμμένος κάτω από τα ντουλάπια ή στο επάνω μέρος του πάγκου για να μειώνει τις σκιές. Δώστε προσοχή σε φωτιστικά που πρόκειται να τοποθετηθούν σε ντουλάπια με γυάλινες πόρτες. 

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
Ο φωτισμός στην είσοδο πρέπει να είναι ζεστός και φιλόξενος, δημιουργώντας μια θετική πρώτη εντύπωση. Μπορείτε να τοποθετήσετε στην είσοδο ένα φωτιστικό με κατευθυνόμενη ακτίνα στο πλατύσκαλο της εισόδου και να βάλετε στους διαδρόμους συνεχόμενες σειρές από φωτιστικά φθορίου. 



ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΑπό όλα τα δωμάτια στο σπίτι, το καθιστικό είναι αυτό που ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας με την οικογένεια και τους φίλους. Ίσως προτιμάτε να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές φωτισμού σ' αυτόν το χώρο, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που κάνετε. Τοποθετήστε λοιπόν ρεοστάτη σε όλα τα φωτιστικά.
 Ή προνοείστε για φωτιστικά με διακόπτες τριών στάσεων, ώστε να είστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσετε διαφορετικά επίπεδα φωτισμού. 


ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ
Οι περισσότερες τραπεζαρίες είναι συνήθως γεμάτες με συναρπαστικά και δραματικά διακοσμητικά. Αναδείξτε αυτά τα στοιχεία. Χρησιμοποιείστε φωτιστικά με ρεοστάτη. Τονίστε καλλιτεχνήματα στον τοίχο και προσθέστε απλίκες. Ένα μόνιμο φωτιστικό οροφής και μερικά κεριά είναι μια καλή φωτιστική επιλογή για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα σ' αυτόν το χώρο. 

ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ
Για την κρεβατοκάμαρα, δοκιμάστε, τοποθετώντας μικρές απλίκες τοίχου, να δώσετε μια ελαφριά ρομαντική χροιά. Όποτε διαβάζετε στο κρεβάτι ή όταν ντύνεστε τα πρωινά, ο φωτισμός της κρεβατοκάμαρας πρέπει να σας προσφέρει αίσθημα άνεσης και δυνατότητα προσαρμογής σε διάφορα επίπεδα έντασης. Μην ξεχνάτε να προσθέσετε φωτισμό στα ντουλάπια. Ο ανεπαρκής φωτισμός τους θα σας δυσκολεύει να διακρίνετε ρούχα με παρόμοιο χρώμα, όπως μαύρο και σκούρο μπλε ή ραφ.

ΜΠΑΝΙΟΤο μπάνιο πρέπει να έχει φωτισμό καλά κατανεμημένο, που να απλώνεται κολακευτικά και βελούδινα, αλλά αρκετά έντονο ώστε να διευκολύνει το μακιγιάζ, το ξύρισμα ή το φορμάρισμα των μαλλιών. Αποφύγετε τις, καθόλου κολακευτικές, λάμπες φθορίου. Για την οροφή επιλέξτε φωτιστικά που ανακλούν το φως για να δημιουργήσετε σκιές και να μειώσετε το άπλετο, εκθαμβωτικό φως. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά τοίχου για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα ή να κάνετε συνδυασμό αυτών των δύο.
Ο τεχνητός φωτισμός βοηθά την όρασή μας, επηρεάζει τη διάθεσή μας και, τελικά, μεγαλώνει τις μέρες μας, χαρίζοντάς μας περισσότερες στιγμές ζωής. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά ένα λαμπατέρ, στοχεύοντας πάντα στον συνδυασμό της λειτουργικότητας και του στυλ.  

Πηγή: noikokyra.gr