Ψηφίδες! Μια διαχρονική μόδα στην διακόσμηση!



Ψηφίδες, αβάκια ή αβακίσκοι με όποια ορολογία κι αν σας είναι γνωστές αποτελούν κυρίαρχη τάση στο χώρο της διακόσμησης με εφαρμογές σε όλες τις επιφάνειες εντός ή εκτός μιας οικίας. Από δάπεδα στους τοίχους και από εκεί στα έπιπλα τα ψηφιδωτά αποτελέσματα είναι μια μόδα διαχρονική. Ξεναγηθείτε λοιπόν στα μονοπάτια της ιστορίας, της σύνθεσης και της χρήσης της τέχνης της ψηφοθέτησης δίνοντας της την ευκαιρία να σας πείσει ότι αξίζει να την υιοθετήσετε και στο δικό σας χώρο. 



Ψηφιδωτό ονομάζεται η τεχνική επένδυσης αρχιτεκτονικών επιφανειών με διακοσμητικά στρώματα αποτελούμενα από ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα. Τα πετραδάκια αυτά προσκολλώνται στην εκάστοτε επιφάνεια με τη βοήθεια ενός κατάλληλα διαμορφωμένου υποστρώματος από ασβεστοκονίαμα.
Στο μακρύ της ταξίδι μέσα στο χρόνο η τεχνική αυτή πέρασε από την Ανατολή στη Δύση μέσω διάφορων μορφών και εφαρμογών. Στον ελληνικό χώρο βρέθηκε στο απόγειο της εικαστικής της ακμής ως κύριος εκφραστής της βυζαντινής τέχνης. Αργότερα βρήκε στέγη στα δάπεδα αστικών κατοικιών και στις αυλές εκκλησιαστικών κτιρίων με μωσαϊκή ή βοτσαλωτή μορφή αντίστοιχα. Εξετάζοντας την αξία της δημιουργικής της διαδικασίας χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τέχνες. Διαδικασία κατά την οποία συνδέεται ο άνθρωπος με την ίδια τη φύση. Προϊόντα της γης : πέτρες, μάρμαρα, ημιπολύτιμοι λίθοι, φίλντισι, κοράλλια, χώμα, γυαλί και κόκαλο σε συνδυασμό με ασήμι και χρυσό αποτελούν το σώμα μιας ψηφιδωτής δημιουργίας.

Στη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των κατασκευών ψηφιδωτών βασίζεται στην βιομηχανική παραγωγή επιφανειών. Χαρακτηριστικά της διαδικασίας αυτής είναι η ομοιομορφία και η τυποποίηση της σε όλα τα στάδια παραγωγής με αποτέλεσμα αισθητικά φτωχότερο από τη χειροποίητη μορφή, καθώς υπάρχει έλλειψη καλλιτεχνικής έκφρασης λόγω εξυπηρέτησης πιο πρακτικών αναγκών και λόγω πίεσης χρόνου.

Η επένδυση των τοίχων με ψηφίδες αποτελεί την πιο μοντέρνα τάση διακόσμησης σε σαλόνι, μπάνιο, καθιστικό, κουζίνα καθώς και σε μικρούς χώρους υποδοχής. Ψηφίδες σε μεγάλη ποικιλία εντυπωσιακών χρωμάτων, σχημάτων, διαστάσεων, τεχνοτροπιών και υλικών διατίθενται στο χώρο τις αγοράς ικανοποιώντας ακόμη και το πιο απαιτητικό γούστο. Συνδυασμός μονόχρωμων και μεταλλικών κομματιών σε χρυσό και ασημί δημιουργούν έργα τέχνης σε ευφάνταστα vintage σχέδια. Δημιουργήστε ένα μοναδικό μπάνιο επενδύοντας τοίχους, μπανιέρες-ντουζιέρες ακόμη και είδη υγιεινής με ιριδίζουσες ψηφίδες. Στη κουζίνα «ντύστε» τοίχους και πάγκους με τη βοήθειά τους (γυάλινες, κεραμικές) δίνοντας χρώμα στο χώρο και συνθέτοντας ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πέτρινες ψηφίδες διαφόρων ειδών μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους(πισίνες). Μοντέρνα τζάκια στο χρώμα του γραφίτη καθώς και ζεστοί χώροι σε εισόδους πολυκατοικιών είναι αποτέλεσμα ψηφοθετήσεων με συνδυασμούς υλικών. Αποτελούν ιδανική λύση για την επένδυση επιφανειών με κυκλικά σχήματα και καμπύλες λόγω των μικρών διαστάσεών τους και της εύκολης εφαρμογής τους με τη μορφή διχτυού.

Σήμερα τα ψηφιδωτά δεν καλύπτουν μόνο το δάπεδο και τοίχους αλλά διακοσμούν κάθε λογής αντικείμενα και έπιπλα. Σχεδιαστές μεγάλων οίκων διακοσμητικών επενδύουν με ψηφίδες βάζα, μπολ, και έπιπλα για λογαριασμό μεγάλων εταιριών ειδών διακόσμησης. Στόχος της τεχνικής της ψηφοθέτησης είναι ένα παιχνίδι δημιουργίας με χρωματιστά μικροσκοπικά υλικά και συνθέσεις φανταστικών σχεδίων που αποτελούν μετά την επένδυσή τους μικρά έργα τέχνης. Οι επιφάνειες του σπιτιού και τα αντικείμενα σας δραπετεύουν από την αδιάφορη αρχική τους φύση αγκαλιάζοντας σήμερα το διαχρονικό κόσμο της ψηφοθετικής διακόσμησης. Εσείς απλά διαλέξτε υλικά και χρώματα και αγαπήστε την λεπτομέρεια στη κάθε τους δημιουργία.


Πηγή: 4myhouse.gr