Τα πλεονεκτήματα του Λευκού χρώματος!


Οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζουν το λευκό με την απουσία χρώματος. Με την άποψη αυτή, όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές. Για την ακρίβεια, σε μια φανταστική ψηφοφορία με αντικείμενο τα χρώματα, οι αρχιτέκτονες και οι γλύπτες, ίσως να ανακήρυσσαν, το λευκό την κορωνίδα των χρωμάτων!




Το λευκό ως φόντο!Οποιοδήποτε χρώμα, που καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί ως φόντο, πάνω στο οποίο ποικίλα χρώματα και φιγούρες μπορούν να αναδειχτούν. Όταν πρόκειται, όμως για το λευκό, τότε η έννοια του φόντου γίνεται απόλυτη καθώς πάνω του διαγράφεται ολοζώντανη όλη η παλέτα των χρωμάτων. Ακόμα και οι πιο αμυδρές αποχρώσεις αρχίζουν να διακρίνονται ξεκάθαρα.

Αναλογιστείτε για παράδειγμα πιο χρώμα θα διαλέγατε προκειμένου να αναδείξετε ένα αντικείμενο από γυαλί. Μπροστά στο λευκό, η ύλη, ακόμα και αυτή του διάφανου γυαλιού, αποκτά 'δύναμη' και 'υπόσταση'.


Το λευκό είναι Φώς!Η ίδια η υπόσταση του λευκού χρώματος είναι το φως. Το λευκό ταιριάζει απόλυτα σε ολόφωτα περιβάλλοντα και σε χώρους που λούζονται από ήλιο. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο ξεκούραστη στο βλέμμα είναι μια ασβεστωμένη κατάλευκη επιφάνεια κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Αντίθετα, στα συννεφιασμένα περιβάλλοντα το λευκό χάνει τη δύναμή και την ενέργειά του. Συνεπώς, αν ο χώρος σας φωτίζεται αρκετά, σαφώς και μπορείτε να επιλέξετε θερμά χρώματα που θα μετριάσουν την ένταση του φωτός. Από την άλλη όμως, σκεφτείτε μήπως τελικά το λευκό αποτελεί τη φυσική επιλογή των χώρων που λούζονται στο φως. 

Το λευκό είναι και αυτό χρώμα!

Ο μεγαλύτερος μύθος σε σχέση με τα χρώματα, αφορά ίσως την αχρωμία του λευκού. Το λευκό θεωρείται ΜΗ ΧΡΩΜΑ. Και όμως, οι κάτοικοι του Β.Πόλου μπορούν να διακρίνουν και να ονοματίσουν δεκάδες αποχρώσεις του λευκού. Το λευκό του ελεφαντόδοντου είναι διαφορετικό από το λευκό του παριανού μαρμάρου, διαφορετικό από μια λακαρισμένη επιφάνεια, διαφορετικό από το λευκό ενός βαμβακερού υφάσματος, κλπ.


Το λευκό ταιριάζει με όλα!

Είναι εντυπωσιακό, αλλά αυτό μπορεί να λεχθεί μόνο για δύο χρώματα: Για το λευκό και για το μαύρο. Πράγματι το λευκό, μπορεί να ταιριάξει ακόμα και με το πιο δύσκολα χρώματα!



Γιατί οι αρχιτέκτονες είναι αιώνια ερωτευμένοι με το λευκό χρώμα;

Το λευκό χρώμα, αναδεικνύει την αρχιτεκτονική στην πιο ‘καθαρή’ και ‘αγνή της μορφή. Όταν 'απουσιάζει' το χρώμα, τότε το μόνο που μένει είναι το φώς και η σκιά. Φυσικά, η τελευταία αυτή πρόταση είναι ειρωνική, καθώς, όπως ήδη ειπώθηκε, το χρώμα δεν μπορεί να απουσιάζει ποτέ.

Πηγή: decobook.gr