Η μόδα των Lofts και η ιστορία τους!


Περιοχές όπως το Μεταξουργείο, το Γκάζι, o Kεραμεικός και ο Βοτανικός έχουν έλθει στο προσκήνιο της ζήτησης ακινήτων, με πρώτα στις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων τα λεγόμενα Lofts! Σε γενικές γραμμές, το μυαλό μας πάει σε άδειους βιομηχανικούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.





Τα lofts είναι σύγχρονες εξελιγμένες κατασκευές μινιμαλιστικού χαρακτήρα, που προσφέρουν στους χρήστες τους περισσότερες ανέσεις και πλεονεκτήματα από ένα συμβατικό διαμέρισμα. Οι εν λόγω κατοικίες διατηρούν τον χαρακτήρα του εργοστασιακού τύπου ακινήτου, διαθέτουν σοφίτα και επωφελούνται από την χρήση υλικών, όπως το ξύλο και ο σίδηρος. Οι χώροι που διαμορφώνονται είναι μεγάλοι και ενιαίοι και το εμβαδόν τους κυμαίνεται, από 60 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα, δεν περιορίζονται σε ισόγειες κατοικίες, αφού πολλά από αυτά, βρίσκονται σε υψηλότερους ορόφους και διαθέτουν εντυπωσιακή θέα.
Ποια είναι όμως η ιστορία των χώρων αυτών και πως ξεκίνησε η χρήση τους;

Πηγαίνοντας πίσω στα μέσα του 19ου αι., στο Παρίσι, συναντάμε ψηλοτάβανους φωτεινούς χώρους, πρώην εργοστάσια, να χρησιμοποιούνται ως ατελιέ ζωγράφων. Αυτό είναι και το πρώτο σημάδι των Lofts.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, η ιστορία των loft διαμερισμάτων κάνει την εμφάνιση της περί το 1900 . Τα αυθεντικά διαμερίσματα loft βρίσκονταν διάσπαρτα στις βιομηχανικές περιοχές των μεγαλουπόλεων, συνήθως σε κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι. Η μόδα αυτού του είδους διαμερισμάτων άρχισε να γίνεται γνωστή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν καλλιτέχνες και μποέμ άρχισαν να μετακομίζουν σε βιομηχανικά κτίρια στο Μανχάταν που είχαν εγκαταλείψει βιοτεχνίες και βιομηχανίες όπως υφαντουργίες, επιπλοποιίες και τυπογραφεία, αναζητώντας στέγαση σε φθηνότερες περιοχές.

Μέχρι τη δεκαετία του ’60 βέβαια, δεν ήταν ιδιαίτερα κομψό να μένει κάποιος σε ένα Loft. Τότε ήταν που οι καλλιτέχνες του Soho μετέτρεψαν τεράστιες ψηλοτάβανες αποθήκες με παράθυρα περιμετρικά, σε χώρους κατοικίας και δημιουργίας, μιμούμενοι ίσως τους καλλιτέχνες του Παρισιού, δημιουργώντας την δική τους εκδοχή του Παριζιάνικου εργαστηρίου "Atelier"!



Τα τεράστια ανοίγματα που επέτρεπαν στο φυσικό φως να περνά στον ενιαίο χώρο, τα έκαναν ιδανικούς χώρους εργασίας και ικανούς να στεγάσουν τεράστιους καμβάδες με υπερμεγέθη έργα τέχνης της εποχής!
Επίσης, οι υποδεέστερες γειτονιές στις  οποίες βρίσκονταν συνήθως αυτοί οι χώροι, έριχναν κατά πολύ τα ενοίκια, κάνοντας τους ιδανικούς για πεινασμένους καλλιτέχνες.



Τα επόμενα 20 χρόνια, τα Lofts εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Από τους πρωτομάστορες θεωρείται ο Andy Warhall που μετέτρεψε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε καπέλα στον χώρο κατοικίας του αλλά και  εργασίας του. Ζωγραφική, φωτογραφίσεις, γλυπτική, ταινίες, πάρτυ… τα πάντα διαδραματίζονταν στον 5ο όροφο του κτιρίου που βρισκόταν στην 47ηοδό στον αριθμό 231, στο κέντρο του Μανχάταν!


Φυσικά, ο χώρος διακοσμήθηκε, με κύριο χαρακτηριστικό του το ασημί χρώμα. Αυτό ήταν που έδωσε και το όνομα  “Silver Factory”!

Στην Αθήνα, τα lofts έκαναν την εμφάνιση τους σχετικά πρόσφατα. Σύντομα όμως εξαπλώθηκαν σε παλιούς βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς χώρους, που χαρακτηρίζονται κυρίως από την ενιαία κατασκευή τους και τα ψηλά τους ταβάνια. Τα lofts ξεχωρίζουν για την μινιμάλ αισθητική, το βιομηχανικό ντιζάιν, τον ελάχιστο αριθμό δωματίων και την ευρεία χρήση του μετάλλου και του ξύλου, υλικών που καθορίζουν τον χαρακτήρα αυτών των κατοικιών.
Οι βιομηχανικοί χώροι που ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε χώρους κατοικίας, υπάρχουν πλέον σε κάθε αστικό κέντρο και  επιλέγονται από καλλιτέχνες & μποέμ τύπους, κάθε οικονομικής επιφάνειας .

Με λίγα λόγια, όμως, τα στοιχεία που βαφτίζουν ένα Loft είναι:
1. Ο ενιαίος ανοιχτός χώρος με μόνα εμπόδια τις κολώνες στήριξης και τους τοίχους που δημιουργούν  το λουτρό.
2. Τα  ψηλά ταβάνια μεταξύ 4μ. και 8μ.
3. Τα περιμετρικά πελώρια ανοίγματα που αφήνουν το φως να περνάει ανεμπόδιστο.
4.Τα εμφανή τούβλα, τα ξύλινα φαγωμένα πατώματα ή τα βιομηχανικά δάπεδα (ανάλογα την προηγούμενη χρήση), οι εμφανείς σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης.
Τα σύγχρονα lofts, διακρίνονται πλέον από τις υψηλής ποιότητας κουζίνες & είδη υγιεινής, τελευταία λέξη του design, σε απόλυτη αντίθεση με την αισθητική των βασικών υλικών που αποτελούν το χώρο. Συνηθίζεται επίσης, να επιπλώνονται με αντίκες και να διακοσμούνται με πολύτιμα υλικά, όπως βελούδο, κρύσταλλα και πορσελάνες, σύμφωνα με τις επιταγές του Mix & Match!