Ο πράσινος κατακόρυφος κήπος στο Caixa Forum στη Μαδρίτη!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ισπανίας αποτελεί ο κατακόρυφος κήπος στο «πράσινο» κτίριο του Ιδρύματος "La Caixa", και έχει το ύψος μιας τετραώροφης πολυκατοικίας!


Το κτίριο συνδυάζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την παλιά τούβλινη πρόσοψη ενός πρώην σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χτίστηκε το 1899. Σήμερα στεγάζει τη γνωστή γκαλερί μεταμοντέρνας τέχνης Caixa Forum και έχει ανακαινιστεί  από τους εξίσου διάσημους Ελβετούς αρχιτέκτονες Herzog & de Meuron.  Ο όρθιος κήπος έχει δημιουργηθεί σε έναν εξωτερικό τοίχο φυτεμένο στην πρόσοψη του παράπλευρου κτιρίου!
Ο κατακόρυφος κήπος ανέρχεται σε ύψος 4 ορόφων και καταλαμβάνει έναν εξωτερικό τοίχο με θέα μια μικρή πλατεία. Έχει 15.000 φυτά με περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη και το μεγαλύτερο μέρος των φυτών είναι ανθισμένα.
Βρίσκεται σε μια πολιτιστική και πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Μαδρίτης και πολύ κοντά στα σημαντικότερα μουσεία της πόλης όπως είναι το Prado και το Reina Sofia. Το Caixa Forum έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αντίθεση με τα πιο επίσημα και πολύ πιο μεγάλα κτίρια που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι κάθετοι κήποι αποτελούν μία από τις πλέον ενδεδειγμένες, καλαίσθητες και πράσινες λύσεις για τις πόλεις, ενώ παράλληλα, είναι και μία προσπάθεια δημιουργίας ισορροπίας του αστικού οικοσυστήματος. 


Εμπνευστής των κάθετων κήπων είναι ο Patrick Blanc, Γάλλος βοτανολόγος και ερευνητής του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας. Ο Blanc ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο δημιουργεί οικοσυστήματα στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν πάρα πολλά είδη φυτών ακόμη και σε μέρη που δεν φανταζόμαστε.


Ο Patrick Blanc που δημιούργησε αυτή την εντυπωσιακή κατασκευή το 2008, έχει κατασκευάσει και πολλούς άλλους κατακόρυφους κήπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!