Είναι εύκολο και πολύ καλύτερο!
Τα υλικά μας
· 620 γρ. λάδι καρύδας
· 670 γρ. ηλιέλαιο
· 670 γρ. ελαιόλαδο
· 300 γρ. καυστική σόδα
· 900 γρ. μεταλλικό νερό
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε τα τρία λάδια. Όταν ζεσταθούν αποσύρουμε το σκεύος.
Σε πλαστικό κουβά ρίχνουμε πρώτα το νερό και κατόπιν τη σόδα. Ανακατεύουμε συνεχώς με προσοχή, για να μην κρυσταλλώσει η σόδα στο πάτο. Ακόμη προσοχή στη σόδα διότι είναι καυστική.
Τα λάδια και το διάλυμα σόδας πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία γύρω στους 35 με 37 βαθμούς το καθένα.
Ρίχνουμε το διάλυμα σόδας στα λάδια και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει ομοιογενής παχύρρευστη μάζα. Το μείγμα αρχίζει να πήζει τόσο ώστε να πέφτει σταγόνα σταγόνα από τη σπάτουλα. Αυτό θα γίνει μετά από 40 με 60 λεπτά, ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε τα διάφορα επιπλέον υλικά της επιλογής μας, όπως χρώμα, αιθέρια έλαια ή άρωμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα στο καλούπι. Παραδοσιακά τα σαπούνια χυτεύονται σε ξύλινα καλούπια στρωμένα με λαδόχαρτο. Μπορείτε όμως να επιλέξετε καλούπι σιλικόνης για κέικ ή πλαστικό τάπερ. Το αφήνουμε να στεγνώσει για 2 ώρες περίπου. Στο ξεκαλούπωμα προσέχουμε πάρα πολύ, γιατί και αυτό το στάδιο είναι καυστικό. Αφήνουμε το σαπούνι πάνω σε λαδόκολλα και το κόβουμε στα σχήματα που θέλουμε, μέσα σε 24 με 36 ώρες από τη στιγμή που θα το ρίξουμε στο καλούπι.
Τέλος, αφήνουμε τα κομμάτια να στεγνώσουν καλά σε ξηρό μέρος.
Τέλος, αφήνουμε τα κομμάτια να στεγνώσουν καλά σε ξηρό μέρος.
Έτοιμο το σπιτικό σαπούνι!