"Πράσινη όαση" μέσα στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ!


Αν οι αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων σας φαίνονται μουντές και απρόσωπες είναι γιατί δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα την αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου Schiphol στο Άμστερνταμ! Για πρώτη φορά στον κόσμο, ένα αεροδρόμιο βλέπει διαφορετικά την εμπειρία των ταξιδιωτών στους χώρους αναμονής του και δημιουργεί το Schiphol Airport Park, σχεδιασμένο από τον Maurice Mentjens.


Το Schiphol του, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη με εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Πολλοί από αυτούς το επισκέπτονται ως ενδιάμεσο σταθμό και πολλές φορές χρειάζεται να περιμένουν αρκετές ώρες για την επόμενη πτήση τους, εγκλωβισμένοι στην αίθουσα αναμονής. Αυτό σκέφτηκαν και οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου και κατασκεύασαν αυτό το τεχνητό θεματικό πάρκο! Ζήτησαν από το σχεδιαστή να δημιουργήσει ένα χώρο φιλικό προς τον επισκέπτη, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να περιμένουν το αεροπλάνο τους, να διαβάσουν το βιβλίο τους, να ξεκουραστούν, να δουλέψουν χρησιμοποιώντας ασύρματη σύνδεση στο internet, να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους και να απολαύσουν φαγητό και ποτά σε ένα χώρο που θυμίζει πάρκο, και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα πάρκο στη φύση!
Ο νέος χώρος εκμεταλλεύεται την τεχνολογία της «μικτής πραγματικότητας» , όπου φυσικά υλικά σε συνδυασμό με τεχνητούς φωτισμούς και ήχους δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που προσομοιάζει σε πάρκο! Κορμοί δέντρων λειτουργούν σαν παγκάκια, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με εκτυπώσεις που απεικονίζουν διάσημα πάρκα του κόσμου και από τα μεγάφωνα ακούγονται διακριτικοί ήχοι πουλιών, ζώα, κουδούνια ποδηλάτων και παιδιών που παίζουν να πλημμυρίζουν το χώρο. Στο πάρκο υπάρχουν διάσπαρτα στατικά ποδήλατα που λειτουργούν ως γεννήτριες και κάνοντας πετάλι μπορείς να φορτίζεις τις ηλεκτρονικές σου συσκευές( κινητά, laptops)!




Το Park Café σερβίρει φρέσκους χυμούς, οργανικό καφέ και βιολογικό φαγητό!






Οι χώροι ανάπαυσης περιτριγυρίζουν ένα δέντρο ηλικίας 130 ετών που έχει βρει το καινούριο του «σπίτι» στους χώρους του Airport Park.
Επιπλέον, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το προφίλ της οικολογικά ευαισθητοποιημένης κατασκευής, στο χώρο του πάρκου χρησιμοποιείται φυσικός φωτισμός συνδυασμένος με led τεχνολογία, ενώ έχει γίνει τέτοια σχεδίαση, ώστε το φυσικό φως να φτάνει στο χώρο του πάρκου με οπτικές ίνες και ειδικές φωτοσωλήνες (tube lighting)!


Αφού περάσουν τον έλεγχο των διαβατηρίων, όσοι από τους ταξιδιώτες έχουν χρόνο, μπορούν να τον περάσουν ευχάριστα στη θεματική αυτή περιοχή του αεροδρομίου, βγαίνοντας ακόμα και στην ταράτσα του Schiphol για να απολαύσουν τη λιακάδα!




Το πράσινο χρώμα, οι τοιχογραφίες με εικόνες από τη φύση, ο φυσικός φωτισμός, αλλά και η κυρίαρχη αίσθηση του ξύλου, είτε στα καθίσματα, είτε με τη παρουσία φυσικών δέντρων, σε μεταφέρουν νοερά στη φύση!

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο Schiphol, το πάρκο προσφέρει όχι μόνο ένα καταπράσινο περιβάλλον, αλλά έχει σχεδιαστεί με τη φιλοδοξία να καταστεί το πιο δημοφιλές αεροδρόμιο της Ευρώπης!