Πως να φτιάξετε την βαλίτσα των διακοπών σας!

Άδεια πήρατε; Εισιτήρια κλείσατε;

Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν για πολλούς από εσάς και έτσι το μόνο άγχος που έχετε πλέον είναι το να φτιάξετε βαλίτσες και να χωρέσετε όλο το «μικρόκοσμο» σας σε μερικά κυβικά εκατοστά!           Πόσες φορές, στην προσπάθεια να μην μας λείψει τίποτα δεν έχουμε κουβαλήσει στις διακοπές την μισή μας ντουλάπα και τελικά δεν φοράμε ούτε το ένα τρίτο από αυτά; 
Επίσης υπάρχει και ο απαράβατος κανόνας: 

Ακόμη και αν πηγαίνοντας η βαλίτσα ήταν μισοάδεια, στην επιστροφή δεν χωράει όλα τα πράγματα ακόμη και αν δεν αγόρασες απολύτως τίποτα!

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να μην το αφήσετε για το τελευταίο βράδυ πριν το ταξίδι και να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές.

1. Για μακρινά ταξίδια, είναι πάντα προτιμότερη μια σκληρή, ανθεκτική βαλίτσα αλλά και μια μικρού μεγέθους χειραποσκευή με τα άκρως απαραίτητα, ενώ για ένα ταξίδι με αυτοκίνητο προτιμήστε μαλακές βαλίτσες και εύχρηστους σάκους που σας επιτρέπουν να εξοικονομείτε χώρο στο πορτ μπαγκάζ.

2.  Βάζετε πάντα τα βαριά αντικείμενα (σεσουάρ, παπούτσια) στο πάτο της βαλίτσας σας. Για να μην παραμορφώνονται τα παπούτσια σας, γεμίστε τα με κάλτσες που θα έχετε φροντίσει να μαζέψετε σε μπαλίτσες.

3. Βάλτε κάπου 1-2 σακούλες για άπλυτα, έτσι ώστε να τα τοποθετήσετε ξεχωριστά από τα καθαρά στην επιστροφή.

4. Αντί για ένα μεγάλο νεσεσέρ, μπορείτε να βάλετε τα καλλυντικά σας σε μικρότερα τσαντάκια και να «γεμίσετε» και μ’ αυτά μικρά κενά στη βαλίτσα σας. 

5.
 Για να μην τσαλακωθούν τα παντελόνια και οι φούστες σας, βάλτε τα στη βαλίτσα χωρίς να τα διπλώσετε φροντίζοντας να τα καλύψετε με μαλακά και επίπεδα ρούχα (μαντήλια, μπλουζάκια μακό) πριν διπλώσετε τις άκρες.


6. Διπλώστε τα πουκάμισα (αν πάρετε μαζί σας εσείς ή ο σύντροφός σας) ακολουθώντας την τσάκιση. Για να μην παραμορφωθεί ο λαιμός των πουκαμίσων γεμίστε τα με κάλτσες ή με εσώρουχα. Στη συνέχεια, γεμίστε τα κενά που έχουν μείνει με αντικείμενα που δεν πιάνουν πολύ χώρο ούτως ώστε να εμποδίσετε τη μετατόπιση των ρούχων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

7. Εάν φτάνετε νύχτα στον προορισμό σας, μια καλή ιδέα είναι να αποθηκεύσετε τις πιζάμες σας στην κορυφή της βαλίτσας. Έτσι θα τις βρείτε εύκολα πριν κοιμηθείτε και δεν θα ανακατέψετε όλη τη βαλίτσα από την πρώτη μέρα. 

8.
 Πριν κλείσετε τη βαλίτσα σας, φροντίστε να καλύψετε το περιεχόμενο της με μία πετσέτα μπάνιου και με μαλακά ρούχα. Με τον τρόπο αυτό, τα ρούχα που τσαλακώνονται θα προστατεύονται από δύο στρώματα μαλακών ρούχων και δεν θα παραμορφωθούν.


9. Αν έχετε γεμίσει τη βαλίτσα σας στο μέγιστο, τότε συμπιέστε τα ρούχα σας και χτυπήστε τη στο πάτωμα για να δημιουργήσετε λίγο ακόμη χώρο.


10. Διπλοπακετάρετε τα υγρά υλικά όπως το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο. Ειδικά αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, η πίεση είναι τεράστια και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα μπουκάλια.


11. Για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα στη βαλίτσα , βάλτε ρυζόχαρτο στα μανίκια και τους ώμους των σακακιών και των φορεμάτων και κάντε τις φούστες ρολό .


12. Αν ο προορισμός σας περιλαμβάνει και shopping, μέσα στις αποσκευές σας βάλτε άλλο ένα σάκο ταξιδιού, ώστε να τον χρησιμοποιήσετε κατά την επιστροφή γεμίζοντάς τον με τα ψώνια που θα έχετε κάνει.

13. Σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία βάλε μία από αυτές ανάποδα, ώστε η συσκευή να μη τεθεί κατά λάθος σε λειτουργία.

14. Πάρτε πετσέτα αποκλειστικά για το πρόσωπο: ακόμα κι αν εκεί που θα μείνουμε υπάρχουν πετσέτες για πρόσωπο και για σώμα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με ότι ακουμπάει το πρόσωπό μας. 
Είναι πολύ εύκολο να αρπάξουμε μία δερματίτιδα και να ταλαιπωρούμαστε για πολύ καιρό.

15.Φροντίστε να έχετε όλα τα απολύτως απαραίτητα χαρτιά(ταυτότητα, διαβατήριο,), οδοντόβουρτσα, φάρμακα, κλειδιά, πορτοφόλι και εισιτήρια σε μια μικρότερη τσάντα, στα χέρια σας. Γλιτώνετε πολλή ταλαιπωρία εάν από λάθος χαθεί η βαλίτσα σας (π.χ σε αεροπορικό ταξίδι ). Από την άλλη, κρύψτε λίγα λεφτά και φωτοτυπίες από όλα τα απαραίτητα χαρτιά στην βαλίτσα σας, εάν από κακή σας τύχη, χάσετε την χειραποσκευή.

Μην ξεχάσετε:
1) Φωτογραφική μηχανή ή κάμερα
2) Γυαλιά ηλίου 
3 )Κινητό (σιγά μην το ξεχνάγατε!) και φορτιστή
4) Χαρτομάντιλα και υγρομάντιλα (ειδικά για το camping)
5) Βιβλίο ή περιοδικό (στο καράβι δεν περνάει διαφορετικά η ώρα)
6) Ένα μικρό φαρμακείο (για να μην τρέχετε για το παραμικρό)

Και τέλος γενική οδηγία : πάρτε μαζί το καλύτερο σας χαμόγελο! Αυτό θα κάνει σίγουρα την διαφορά!

Έτοιμοι; Καλές Διακοπές!