HOT TIPS για εύκολο συμμάζεμα!


Ο χώρος που περνάμε τον περισσότερο χρόνο της μέρας μας, είναι το σπίτι μας. Εκεί ξεκουραζόμαστε, τρώμε, περνάμε όμορφες στιγμές, εκεί ζούμε. Ένα άνετο και καθαρό σπίτι εκπέμπει θετική ενέργεια προκαλώντας θετικά συναισθήματα στους κατοίκους του, αλλά και στους καλεσμένους. Ένα ακατάστατο σπίτι προκαλεί ακριβώς τα αντίθετα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και σε μικρά σπίτια η ακαταστασία φτάνει στο… απροχώρητο. Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος και η κούραση της δουλειάς, μας αφήνει λίγα περιθώρια για να ασχοληθούμε ουσιαστικά με την τακτοποίηση του σπιτιού μας. 
Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να κάνετε την αρχή; 



1. Ντουλάπα!
 Ο βασικός «ένοχος» για την ακαταστασία του σπιτιού. Αλήθεια, πόσοι από εσάς γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει η ντουλάπα σας; Μία νοικοκυρεμένη ντουλάπα θα σας γλιτώσει από αρκετό χρόνο και κόπο μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε να φορέσετε. Ταξινομήστε τα ρούχα σας στις εξής «κατηγορίες»: αυτά που φοράτε συχνά, αυτά που έχουν ελαττώματα και δεν τα φοράτε, αυτά που αγοράσετε παρορμητικά και δεν σας αρέσουν πλέον και αυτά που δεν πρόκειται να φορέσετε ποτέ. Επίσης μπορείτε να τα κατατάξετε ανάλογα με το χρώμα και το υλικό, τοποθετώντας τα σε κρεμάστρες. 

2. Έχετε το συνήθειο να στοιβάζετε δεκάδες βιβλία στα ράφια;
Ήρθε η ώρα να το περιορίσετε. Τα βιβλία τακτοποιούνται στην βιβλιοθήκη αλλά αν θέλετε να τα έχετε πρόχειρα σε κάποιο ράφι, τοποθετήστε μερικά οριζόντια και βάλτε από πάνω τους μικρές κορνίζες με φωτογραφίες σας ή κάποιο άλλο διακοσμητικό αξεσουάρ. 

3. Το συμμάζεμα του παιδικού δωματίου.
Δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Αν όμως την κάνετε διασκεδαστική για εσάς και το παιδί σας τότε μετατρέπεται σε παιχνίδι. Εκτυπώστε και κολλήστε φωτογραφίες των παιχνιδιών του παιδιού σας σε πολύχρωμους αποθηκευτικούς κάδους και μάθετέ το να βάζει το κάθε παιχνίδι στον αντίστοιχο κάδο. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δωμάτιο και στις ανάγκες σας και βάλτε μια τάξη στα δεκάδες διάσπαρτα παιχνίδια. 

4. Η καθαριότητα και τακτοποίηση του μπάνιου.
Είναι καταλυτικής σημασίας για ένα συμμαζεμένο σπίτι. Δυστυχώς για εμάς είναι ο χώρος που παραμελούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Άπλυτα ρούχα, πετσέτες και απορρυπαντικά ατάκτως τοποθετημένα δίνουν αρκετές φορές την όψη ναρκοπεδίου. Η άνεση ενός οικογενειακού μπάνιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες αποθήκευσης που προσφέρει. Βάλτε τα προϊόντα καθαρισμού και τα φάρμακα σε ειδικό ντουλάπι πάνω από τον νιπτήρα, οι πετσέτες μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στη μπανιέρα ή το ντους, μέσα σε έπιπλο με ροδάκια ή σε πετσετοθήκη πάνω από το καλοριφέρ.  Φροντίστε τα άπλυτα να μην μαζεύονται σε λόφους και ξεχωρίστε εσώρουχα και ρούχα, βάζοντάς τα στους ανάλογους κάδους ! 

5. Τα χειριστήρια για την τηλεόραση, το DVD και το ηχοσύστημα!
Μπορεί να είναι βολικά στην χρήση τους, αλλά στην περίπτωση που χαθούν η εύρεσή τους μπορεί να εξελιχθεί σε… κακό μπελά. Για να μην γυρνάτε γύρω γύρω το σαλόνι σε αναζήτηση του χαμένου τηλεκοντρόλ, μπορείτε να πάρετε ένα μικρό καλαθάκι και να θυμάστε να τα αφήνετε πάντα εκεί μέσα, ώστε να μην τα ψάχνετε. 

6. Αν το ψυγείο σας είναι έτοιμο να εκραγεί!

Θα πρέπει να εξοικονομήσετε και εκεί αρκετό χώρο. Μεταφέρετε τα ξηρά τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι και τα όσπρια σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία (τάπερ) και περιορίστε την χρήση ογκωδών συσκευασιών που χαραμίζουν υπερβολικό χώρο στο ψυγείο σας χωρίς λόγο. Η αποθήκευση των τροφών σε μικρές και διάφανες συσκευασίες έχει ένα ακόμα θετικό στοιχείο: κρατάει τα τρόφιμα φρέσκα επιτρέποντάς σας να δείτε ποιο βρίσκεται πού.

7.  Βγάλτε τα καλαθάκια που έχετε μαζέψει και σας είναι άχρηστα και χρησιμοποιήστε τα με νέους τρόπους. Γεμίστε τα με διάφορα σαπούνια και μικρά πετσετάκια για τους προσκεκλημένους σας που θα χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, ή ακόμα γεμίστε τα με διάφορα φρούτα ή και λουλούδια και χρησιμοποιήστε τα σαν διακοσμητικά για την κουζίνα ή το σαλόνι. 


8. Στον χώρο της κουζίνας, οι οργανωμένοι αποθηκευτικοί χώροι θα σας λύσουν τα χέρια! Κατσαρολικά, πιάτα, μαχαιροπήρουνα και κάθε είδους σκεύος πρέπει να έχει την δική του θέση στον χώρο. Στο πρώτο συρτάρι κάτω από τον νεροχύτη τακτοποιήστε σε πλαστικές θήκες τα μαχαιροπήρουνα, στο δεύτερο της πετσέτες και στο τρίτο τα κάθε λογής μικροαντικείμενα που χρησιμοποιείτε σπάνια. Αν έχετε κρεμαστά ράφια στον τοίχο, μπορείτε να βάλετε από κάτω μία ράβδο με βαζάκια για τα μπαχαρικά ή ράβδους για κουτάλες και πηρούνες. Αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, και δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ντουλάπια με ανοιγόμενα φύλλα, μπορείτε να καλύψετε τα ντουλάπια με ρολά (roll top). Είναι μια εύκολη και πρακτική λύση για να εξοικονομήσετε χώρο, χωρίς να χάσετε από την αισθητική.

9. Αν έχετε αποθηκευτικό πρόβλημα στο υπνοδωμάτιο και η ντουλάπα σας είναι γεμάτη από ρούχα (ελπίζουμε να την τακτοποιήσατε όπως σας συμβουλέψαμε παραπάνω), τότε μπορείτε να φυλάσσετε τα εποχιακά είδη και κάθε λογής αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε σε μικρές κούτες κάτω από το κρεβάτι.


10.  Τοποθετήστε γαντζάκια και κρεμάστρες τοίχου στο εσωτερικό της κάθε πόρτας ή της ντουλάπας σας, όπου μπορείτε να κρεμάσετε φουλάρια, γραβάτες, κασκόλ και ζώνες. Αν έχετε πολλά ζευγάρια παπουτσιών και τα στοιβάζετε μέσα στην ντουλάπα, χρησιμοποιήστε τα κουτιά των παπουτσιών και κολλήστε στην ράχη τους μία φωτογραφία τους ή σημειώστε ένα διακριτικό γνώρισμα, για να τα αποθηκεύετε κατακόρυφα και με τάξη, ώστε να τα βρίσκετε πιο εύκολα.

Πηγή: in2life.gr