“Συμβουλές ευρυχωρίας” για μικρούς χώρους!

Μπορεί ένας μικρός χώρος να φανεί μεγαλύτερος και ευρύχωρος; 
Η απάντηση είναι πως ναι αρκεί να χρησιμοποιήσετε "έξυπνα" τα τέσσερα βασικά όπλα της διακόσμησης: 
Το χρώμα, το φώς, τα έπιπλα και μερικά αξεσουάρ.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ!
Αν ο χώρος είναι μικρός, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα μονοχρωματικό σχήμα, δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, όσο το δυνατόν, αποχρώσεις του ίδιου χρώματος στους τοίχους, στην οροφή, στο πάτωμα και στα υφάσματα. Η αρμονική χρήση ενός βασικού χρώματος όχι μόνο δίνει την αίσθηση της ευρυχωρίας, αλλά και προσφέρει μια απαλή τονική αντίθεση στο χώρο. Εννοείται, φυσικά ότι μπορείτε να προσθέσετε πινελιές ζωηρών και έντονων χρωμάτων σε λεπτομέρειες όπως στα φωτιστικά, στα διακοσμητικά αντικείμενα, στα μαξιλάρια, κλπ.
Αν ο χώρος έχει μικρό ύψος τότε θα πρέπει να επιλέξετε για την οροφή ένα ανοιχτό χρώμα ή ακόμα καλύτερα ένα τόνο ανοιχτότερο από τον τόνο των τοίχων.
Επιλέξτε για τους τοίχους απαλές αποχρώσεις, όπως γαλάζιο του πάγου, απαλό πράσινο, λευκό, κρεμ, φωτεινό λιλά, κλπ. που διευρύνουν τον εσωτερικό χώρο. 

Τονίστε ένα κεντρικό σημείο στο χώρο, (π.χ. τον τοίχο με το τζάκι) επιλέγοντας ένα βαθύ, πλούσιο χρώμα και αφήστε τους υπόλοιπους τοίχους ανοιχτότερους. Ως γενικό κανόνα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι τοίχοι με τις μικρότερες διαστάσεις βάφονται με σκούρους τόνους ενώ οι τοίχοι με μεγαλύτερες διαστάσεις βάφονται με ανοιχτότερους τόνους.
Όσον αφορά τις ιδιότητες του χρώματος, μπορείτε να επιλέξετε χρώματα με γυαλιστερή υφή ή ειδικά χρώματα με ανακλαστικές ιδιότητες, έτσι ώστε να εγκλωβίζουν και να προσφέρουν στο χώρο περισσότερο φώς και λάμψη.

Μια άλλη λύση για τους μικρούς χώρους αποτελούν οι οριζόντιες ρίγες, σε τόνους του ίδιου χρώματος. 

ΤΟ ΦΩΣ!
Ο πλούσιος φωτισμός κάνει τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος. Προσθέστε διαφόρων ειδών πηγές φωτισμού (π.χ. σποτ σε ράγες, σε συρματόσκοινα, λάμπες δαπέδου, απλίκες τοίχου, κλπ) αφενός για να πετύχετε ένα καλό επίπεδο φωτισμού αφετέρου για να δημιουργήσετε διάφορα εφέ χρησιμοποιώντας το φώς. Οι πηγές φωτισμού μπορούν να δημιουργήσουν ποικίλες γωνίες ενδιαφέροντος και να διευρύνουν τον τρόπο που βιώνει ο χρήστης το χώρο. 
Για παράδειγμα, με ένα επιδαπέδιο φωτιστικό μπορείτε να δημιουργήσετε μια γωνιά ανάγνωσης ενώ με σποτάκια μπορείτε να τονίσετε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια. 
Σε κάθε περίπτωση, εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως και αφήστε το να εισέρχεται πλούσιο στον εσωτερικό χώρο (ειδικά κατα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες). 

ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ!Διατάξτε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην εμποδίζουν την άνετη κίνηση στο χώρο αλλά ούτε και να διακόπτουν το βλέμμα. Γενικά επιλέξτε ανάλαφρα και κομψά έπιπλα, για παράδειγμα καναπέδες με ψηλά πόδια, κουνιστές πολυθρόνες σε λιτή γραμμή, γυάλινα έπιπλα, καρέκλες με ανοιχτή ράχη, κλπ. Αποφύγετε τα ογκώδη έπιπλα που γεμίζουν τοσο οπτικά όσο και λειτουργικά το χώρο.
Ένα άλλο μικρό τρίκ, είναι η τοποθέτηση μερικών επίπλων υπό γωνία (όχι αναγκαστικά 45ο). 
Έτσι το μάτι κατευθύνεται προς τη διαγώνια διάσταση, που άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη.

ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ- ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ!
Οι καθρέπτες αντανακλούν το φως (φυσικό ή τεχνητό) και κάνουν το χώρο να δείχνει φωτεινότερος τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Τοποθετείστε έναν καθρέπτη απέναντι από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα του χώρου, για να ανακλάται ακόμη περισσότερο φυσικό φώς. Σε περίπτωση που υπάρχει και μια όμορφη θέα έξω από το παράθυρο, η χρήση του καθρέπτη ενδείκνυται ακόμα περισσότερο.
Γενικά, ο καθρέπτης είναι μια επιφάνεια που δημιουργεί το "οπτικό" τρικ της προοπτικής και του βάθους και έτσι στους μικρούς χώρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, όπως στις πόρτες των ντουλαπιών ή σαν επένδυση τοίχων από το πάτωμα ως την οροφή.
Όσον αφορά του αποθηκευτικούς χώρους, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αχρησιμοποίητες γωνιές και να τις μετατρέψτε σε αποθηκούλες, να προσθέστε ράφια, να οργανώσετε καλύτερα τις ντουλάπες σας και να επιλέξετε έξυπνα έπιπλα που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους. 
Τέλος σκεφτείτε "μινιμαλιστικά" τοποθετώντας μόνο χρήσιμα έπιπλα, καθώς τα πολλά έπιπλα και αντικείμενα γεμίζουν το χώρο τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά. 


Πηγή: decobook.gr