Home Bar! Μέρος 2ο!

Όταν έχουμε επισκέψεις φίλων ή συγγενών στο χώρο μας η πρώτη μας κίνηση για να αισθανθούν πιο άνετα είναι να τους προσφέρουμε κάτι να πιουν!
Η κάλυψη αυτής της ανάγκης, της προετοιμασίας ενός ποτού, απαιτεί τη δημιουργία ειδικής εγκατάστασης στο χώρο του καθιστικού ή του σαλονιού μας, έχοντας τη σωστή μελέτη-πρόβλεψη της συγκέντρωσης των απαραίτητων συσκευών, εργαλείων και εφοδίων ώστε να μην πηγαινοερχόμαστε συνέχεια στο χώρο της κουζίνας. 
Λύση λοιπόν στο πρόβλημα του σερβιρίσματος αποτελεί το μπαρ που η μελετημένη κατασκευή του μπορεί να το αναδείξει σε ένα υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο του χώρου μας!
Ένα μπαρ πρέπει να είναι άριστα εξοπλισμένο ώστε να έχουμε όσα χρειαζόμαστε κοντά μας κατά την προετοιμασία ενός ποτού και να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουμε διαρκώς τη συντροφιά μας. 
Σημαντικό είναι να διαθέτει το έπιπλό μας αρκετές θέσεις για τη φύλαξη των διάφορων ποτών, ράφια και θήκες που μέσα τους θα τοποθετούνται μπουκάλια προτείνοντας διακοσμητικά να μην είναι άμεσα εμφανή και ορατά. 
Συστήνεται επίσης η τοποθέτηση εντοιχισμένου ή ελεύθερου μικρού ψυγείου μέσα στο χώρο του μπαρ, το οποίο θα μας εφοδιάζει τακτικά με παγάκια, δροσερό νερό, αναψυκτικά, διάφορους χυμούς και φρέσκα φρούτα. 

Το μπαρ θα πρέπει να συμπληρώνεται με ποτήρια σε διάφορα μεγέθη, ειδικά για το κάθε ποτό καθώς και με καλαμάκια, κουταλάκια, μπολ ξηρών καρπών και οτιδήποτε μπορεί να συνοδέψει ένα ποτό. 

Επίσης μικροσυσκευές όπως blender και mixer (μπαταρίας ή ρεύματος) θεωρούνται εξίσου απαραίτητοι βοηθοί για την προετοιμασία δροσιστικών κοκτέιλ. Προτείνεται όλα αυτά τα μικροαντικείμενα να επιλέγονται σε πρωτότυπα σχέδια ώστε να τοποθετούνται σε ορατά σημεία συμμετέχοντας διακοσμητικά στο όλο σκηνικό.

Η κατασκευή ενός μπαρ στο καθιστικό ή στο σαλόνι απαιτεί άνεση τετραγωνικών ώστε  να δημιουργηθεί ένας σωστός και άρτια ολοκληρωμένος χώρος. Η διαμόρφωση του χρήζει προσεκτικής μελέτης και σχεδιασμού ώστε να δένει αρμονικά με την υπόλοιπη διακόσμηση και τα λοιπά έπιπλα, σε ύφος, υλικά και χρώμα. Τη γωνιά του θα ορίσει ένας πάγκος με ύψος μεταξύ 1.10μ.-1.20μ σε σχήμα ευθύγραμμο, Γ ή Π που πάνω σε αυτόν ή πίσω του θα πρέπει να υπάρχουν ντουλάπια για τη φύλαξη ποτηριών, μικροαντικειμένων και ξηρών τροφίμων. 
Η επιφάνεια εργασίας μας συστήνεται να είναι κατασκευασμένη από κάποιο αδιάβροχο, ανθεκτικό υλικό ώστε να μην φθείρεται από τη χρήση, φροντίζοντας πάντα να ταιριάζει με το υπόλοιπο μπαρ και κατ’ επέκταση με όλο το καθιστικό ή το σαλόνι. Για παράδειγμα, σε χώρους που κυριαρχεί το μεταλλικό στοιχείο μπορεί να καλυφθεί το μπαρ με μέταλλο ενώ όπου υπάρχει μαρμάρινο δάπεδο μπορεί ευχάριστα να επαναληφθεί ο ίδιος τύπος μαρμάρου και στον πάγκο της κατασκευής μας.
Πίσω από τον πάγκο εργασίας θα πρέπει να διαμορφωθεί η πλάτη του επίπλου μας που θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με πολλές μικρές θήκες και ραφάκια ώστε να τοποθετηθούν εκεί τα μπουκάλια και όσα αντικείμενα δεν θέλουμε να είναι άμεσα ορατά. 
Ως φόντο της κατασκευής προτείνεται η επένδυσή του με ζεστό ξύλο ή βιομηχανικού στυλ μέταλλο, εντυπωσιακή ταπετσαρία ακόμη και καθρέπτες για ευχάριστα παιχνιδίσματα με το φως. 
Μπροστά από τον πάγκο του μπαρ προτιμήστε την τοποθέτηση δυο ή τριών ψηλών σκαμπό, με ταπετσαρία και υλικά κατασκευής που να ταιριάζουν με τον υπόλοιπο διάκοσμο του συνόλου. 
Ο επαρκής φωτισμός του μπαρ είναι απαραίτητος καθώς θεωρείται ως ένα από τα βασικά στοιχεία που θα αναδείξουν διακοσμητικά την κατασκευή. Σποτ και κρυφός φωτισμός σε μελετημένα σημεία θα βοηθήσουν στις εργασίες της προετοιμασίας ενός ποτού και θα δώσουν μια πιο εικαστική πινελιά στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες (εσοχές, ράφια, διακοσμητικά στοιχεία) μα και στα αντικείμενα (ποτήρια, μπουκάλια, μικροσυσκευές) αναδεικνύοντας το μπαρ σε ένα άκρως λειτουργικό «έργο τέχνης».
Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος ή η οικονομική δυνατότητα για τη δημιουργία μιας τέτοιου είδους κατασκευής, μπορούν να δοθούν απλούστερες λύσεις για την εξυπηρέτηση της ανάγκης σερβιρίσματος ενός ποτού. Χαμηλά τροχήλατα τραπεζάκια ειδικά κατασκευασμένα ώστε να φέρουν πάνω τους μπουκάλια και ποτήρια θεωρούνται ως η ιδανική επιλογή για ένα καθιστικό ή σαλόνι. Μικρά μπαράκια μπορούν να προσαρτηθούν και στο εσωτερικό βασικών επίπλων του χώρου, όπως σε μπουφέδες, σιφονιέρες και βιβλιοθήκες, εξοικονομώντας έξυπνα χώρο.

Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας δημιουργώντας πρωτότυπα, δροσιστικά ποτά και κοκτέιλ χαρίζοντας τους μια ατμόσφαιρα εξόδου. Κατασκευάστε ένα χώρο απόλυτης δημιουργίας τολμώντας να μεταμορφωθείτε σε επαγγελματίες barmen.

Περισσότερες προτάσεις, μπορείτε να δείτε σε παλιότερη ανάρτηση μας ΕΔΩ!


Πηγή: 4myhouse.gr