Οι βασικοί κανόνες στην διαμόρφωση του καθιστικού!


Το να προσπαθείς να βάλεις τα έπιπλά σου σε έναν χώρο μοιάζει σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα πάζλ. Αυτό που σχεδιάζεις στο χαρτί πάνω στην κάτοψη του χώρου, συχνά αποδεικνύεται ότι δεν είναι πρακτικό ή όμορφο σαν τελικό αποτέλεσμα. Και τότε είναι που αισθάνεσαι ότι το διακοσμητικό σου ταλέντο σ’ έχει εγκαταλείψει οριστικά. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις την απογοήτευση και να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα. 


1.  Δημιούργησε έναν χώρο συζήτησης!
Όταν βάζεις τα έπιπλα που προορίζονται για κάθισμα (καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες) η τοποθέτησή τους σε σχήμα U είναι ιδανική. Αντίθετα μια διαρρύθμιση σε σχήμα L αποδεικνύεται πάντα άβολη. Ένας καναπές με ταιριαστές καρέκλες ή πολυθρόνες μπορούν εύκολα να σχηματίσουν U. Έτσι οπουδήποτε κι αν κάθεται κάποιος, θα μπορεί να έχει μια ευχάριστη συζήτηση έχοντας όλους τους υπόλοιπους της παρέας μπροστά του. Αντίθετα, μια γωνιακή σύνθεση σε σχήμα L υποχρεώνει όσους κάθονται να στρίβουν και να μιλούν δυνατότερα καθώς οι υπόλοιποι βρίσκονται στο πλάι του.  

2. Εστίασε σε μια περιοχή!
Κάθε σαλόνι έχει τουλάχιστον ένα εστιακό σημείο. Αν το δικό σου διαθέτει τζάκι, αναμφίβολα ο χώρος γύρω απ’ αυτό είναι το εστιακό του σημείο. Άλλα εστιακά σημεία μπορούν να είναι ο χώρος γύρω από ένα μεγάλο παράθυρο με θέα ή το κέντρο του δωματίου. Όποιο κι αν είναι το εστιακό σημείο του καθιστικού, τοποθέτησε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλευτείς αυτόν τον χώρο , αφού τα βλέμματα αναπόφευκτα θα πέσουν στον συγκεκριμένο χώρο.

3. Σκέψου σε ζευγάρια!
Για να δημιουργήσεις έναν όμορφο χώρο, σκέψου σε ζευγάρια. Αν έχεις ένα μοναδικό έπιπλο, βρες του ένα ταίρι.
- Τα βοηθητικά τραπεζάκια θα συμπληρώσουν ιδανικά το ένα το άλλο, αν έχουν παρόμοιο μέγεθος και φινίρισμα.
- Δύο διαφορετικές καρέκλες ή πολυθρόνες μπορούν να γίνουν ζευγάρι, αν τις καλύψεις με ασορτί ή κομποζέ ριχτάρια ή τις ντύσεις με ανάλογα υφάσματα.
- Ταίριαξε δυο διαφορετικές λάμπες (με παρόμοιο μέγεθος και στιλ) βάζοντάς τους ίδια καπέλα.


4. Εκμεταλλεύσου στο έπακρο τους μικρούς χώρους!
Αν ο χώρος υποδοχής ή το χολ είναι πολύ μικρό για να φιλοξενήσει μία πολυθρόνα και ένα τραπεζάκι, διάλεξε έναν στενό πάγκο. Θα είναι βολικός για να τοποθετείς τα κλειδιά, τους λογαριασμούς ή μια τηλεφωνική συσκευή και από κάτω του μπορείς να δημιουργήσεις έναν χώρο για τις βρεγμένες ομπρέλες.

5. Ομαδοποίησε τα έπιπλα με σοφία!
Περιδιαβαίνοντας το σπίτι σου αισθάνεσαι άνετα ή αισθάνεσαι ότι διανύεις δρόμο μετ’ εμποδίων; Αν τα έπιπλά σου δημιουργούν εμπόδια στην άνεσή σου υπάρχουν 1-2 πραγματάκια που πρέπει να φροντίσεις! Φρόντισε οι καναπέδες και οι πολυθρόνες να είναι κοντά το ένα το άλλο. Έτσι όποιος θελήσει να διασχίσει το καθιστικό σου δεν θα πρέπει να στριμώχνεται ανάμεσά τους, θα πρέπει να περάσει γύρω τους.
Ακόμη, μπροστά από την τηλεόραση δεν θα πρέπει να υπάρχει «πέρασμα». Έτσι κάποιος που θέλει να σηκωθεί από τον καναπέ για να πάει σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού, να μην περνάει μπροστά από όλους τους υπόλοιπους. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική «διαδρομή» πίσω από τον καναπέ.

6. Δημιουργήστε ισορροπία με καρέκλες!
Στους μικρούς χώρους είναι προτιμότερο να διαλέξετε πολυθρόνες χωρίς μπράτσα που θα αφήσουν περισσότερο ελεύθερο χώρο, χωρίς να στερήσουν τους καλεσμένους σας από άνεση.
Αν ο προϋπολογισμός σου δεν αντέχει ένα σετ από πολυθρόνες, μπορείς να ψάξεις για κάποια vintage κομμάτια, όπως μια ντιβανοκασέλα, που μπορείς να τα «παντρέψεις» με τα υπάρχοντα έπιπλά σου και με μια πολυθρόνα που μπορεί να έχεις ήδη, δημιουργώντας άλλο ένα ενδιαφέρον ζευγάρι καθισμάτων.

Πηγή: fe-mail.gr