Πώς να διακοσμήσετε Μεγάλους Χώρους!

Έχετε έναν μεγάλο χώρο στο σπίτι;
Τα μεγάλα δωμάτια θέλουν προσεκτική διακόσμηση ώστε να γίνουν λειτουργικά και φιλόξενα. Δεν είναι λίγα τα σύγχρονα σπίτια που έχουν έναν πολύ μεγάλο χώρο, ψηλοτάβανο και με μεγάλα ανοίγματα.

Όλοι ονειρευόμαστε έναν τέτοιο χώρο στο σπίτι μας, όμως όταν έρχεται η στιγμή να διακοσμήσουμε ένα τέτοιο δωμάτιο, το μέγεθός του μας τρομάζει και συνειδητοποιούμε ότι η διακόσμηση του είναι μάλλον ένας γρίφος για «δυνατούς λύτες». Ας δούμε λοιπόν μερικές βασικές αρχές, που θα πρέπει να ακολουθήσετε αν η τύχη σας έχει χαμογελάσει και το σπίτι σας διαθέτει έναν μεγάλο χώρο.



Διαίρει και βασίλευε!
Σκεφθείτε ποιες δραστηριότητες της οικογένειας θα πραγματοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο και χωρίστε τον σε ζώνες. Φανταστείτε ένα χώρο όπου θα μαζεύεστε όλοι και θα συζητάτε ή θα χαλαρώνετε, γύρω από το τζάκι, το απόγευμα μιας συνηθισμένης μέρας. Ένα ζευγάρι πολυθρόνες και ένας μικρός καναπές μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια φιλόξενη γωνιά. 
Μια άλλη ζώνη μπορεί να αποτελεί εστία διασκέδασης της οικογένειας. Σ’ αυτόν τον χώρο θα βρίσκεται η τηλεόραση και ένας μεγάλος γωνιακός καναπές. 
Ο χώρος του φαγητού μπορεί να ενταχθεί επίσης σ’ αυτό το μεγάλο δωμάτιο. Ένα μεγάλο τραπέζι με καρέκλες θα φιλοξενήσει τα καθημερινά γεύματα της οικογένειας και επιπλέον θα συγκεντρώσει τους φίλους και τα παιδιά για να παίξετε επιτραπέζια ή χαρτιά. 
Οι ζώνες που θα δημιουργήσετε στο μεγάλο αυτό δωμάτιο θα δώσουν το «στίγμα» των οικογενειακών σας συνηθειών και της προσωπικότητάς σας. 

Χαλιά!
Ενοποιήστε τις διαφορετικές ζώνες του μεγάλου χώρου, χρησιμοποιώντας χαλιά που ενώ έχουν διαφορετικά σχέδια ή ακόμα και διαφορετικό στιλ, ωστόσο κινούνται σε παρεμφερείς χρωματικούς τόνους. Ένα ξύλινο δάπεδο αποτελεί την ιδανικότερη βάση για αυτό το «πάντρεμα» των ζωνών. 

Χρώμα!
Οι σκούρες αποχρώσεις κάνουν ένα δωμάτιο να δείχνει μικρότερο. Σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Είναι η ευκαιρία σας να χρησιμοποιήσετε εκείνες τις βαθιές αποχρώσεις, που θαυμάζατε στα χρωματολόγια αλλά, δεν τολμούσατε να χρησιμοποιήσετε σε μικρότερα δωμάτια. Επίσης αν το δωμάτιο είναι ψηλοτάβανο, μια σκούρα απόχρωση θα κάνει τον χώρο να αποκτήσει πιο «φιλόξενες» διαστάσεις. 
Έπιπλα!
Η επιλογή του μεγέθους των επίπλων πρέπει να γίνει με γνώμονα το μέγεθος του χώρου. Στους μεγάλους χώρους ταιριάζουν μεγάλοι καναπέδες, ψηλές βιβλιοθήκες και σκούρο ξύλο. Αν έχετε ένα ζευγάρι βιβλιοθήκες ή ένα έπιπλο με ράφια χωρίς πλάτη, δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σας διαχωριστικά του χώρου, τοποθετώντας τα στη μέση του δωματίου, κάνοντάς τα «τοίχο» ανάμεσα σε δύο ζώνες.

Επίσης μεγάλα πουφ μπορούν να μετακινηθούν από την μία ζώνη στην άλλη για να προσφέρουν έξτρα θέσεις ή να χρησιμοποιηθούν σαν επιπλέον βοηθητικά τραπέζια για καφέ.
Κοντά σε κάθε καναπέ ή πολυθρόνα θα πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει κάποιο τραπεζάκι για να μπορούν να ακουμπούν οι καλεσμένοι σας το ποτήρι ή το φλιτζάνι του.
Επίσης κοντά στις βιβλιοθήκες μπορείτε να δημιουργήσετε γωνιές διαβάσματος, με μπερζέρες και μικρά τραπεζάκια. Μην παραλείψετε να «εφοδιάσετε» αυτές τις γωνιές με ικανοποιητικό φωτισμό από μια καλόγουστη λάμπα διαβάσματος.
Αποφύγετε τους μεγάλους καθρέπτες και τα γυάλινα τραπέζια καθώς θα προσθέσουν έξτρα μέγεθος στο χώρο.

Υφάσματα και αξεσουάρ!
Οι μεγάλοι χώροι, σας δίνουν την πολυτέλεια να παίξετε με πιο «βαριά» υφάσματα. Βελούδο, ταπισερί και δέρμα, ταιριάζουν ιδανικά σε μεγάλους χώρους, καθώς μπορούν να αναδείξουν την πολυτέλειά τους χωρίς να κινδυνεύει ο χώρος να μην τα αντέξει. Φροντίστε μόνο να παίξετε και πάλι με παρόμοιες αποχρώσεις, διαλέγοντας διαφορετικό υλικό για κάθε ζώνη.
Ένα ζεστό σενίλ για τον χώρο του καθιστικού, δέρμα για τις πολυθρόνες στις γωνιές διαβάσματος ή στο χώρο της τηλεόρασης και μια μπερζέρα από ρομαντική ταπισερί κοντά στο τζάκι.
Αν το budget σας είναι περιορισμένο, μην ξοδέψετε σε πρώτη φάση πολλά χρήματα για ριχτάρια, μαξιλάρια και πίνακες, αυτά μπορείτε να τα συμπληρώνετε σιγά σιγά στο πέρασμα του χρόνου. Εκείνο που θα πρέπει να εστιάσετε είναι να γεμίσετε τον χώρο με τα βασικά έπιπλα που θα δώσουν τον βασικό χαρακτήρα στο χώρο και θα κάνουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας , να τον αγαπήσουν και να αισθανθούν άνετα μέσα σ’ αυτόν.

Πηγή: 10deco-interior.blogspot.com