Οι κανόνες του Feng Shui στο Παιδικό Δωμάτιο!

Η οργάνωση και διακόσμηση του παιδικού δωματίου θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός υγιούς και χαρούμενου περιβάλλοντος, το οποίο vα ενισχύει τη καλή υγεία του παιδιού, τη μάθηση και τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.  
Τα παιδιά μέσα στο χώρο τους, πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και να νιώθουν την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους σε όλα τα βήματα της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, η ενασχόληση και η φροντίδα για το παιδικό δωμάτιο δίνει καθημερινά το μήνυμα στο παιδί, ότι ο γονιός ενδιαφέρετε για το μέλλον και την ανάπτυξη του. 

Τί συμβουλεύει όμως το Feng Shui για το παιδικό δωμάτιο;



1. Τοποθετήστε οικογενειακές φωτογραφίες (και ειδικά των γονιών) στο δωμάτιο του παιδιού.

 Η εικόνα των γονιών, ή και των παππούδων, στο δωμάτιο του παιδιού συμβολίζει την φροντίδα τους απέναντι στο παιδί και την θέση τους ως κεφαλές και προστάτες της οικογένειας. Ταυτόχρονα, όμως ασκεί και ένα διακριτικό έλεγχο στο παιδί, και έτσι η τοποθέτηση της φωτογραφίας των γονιών στο δωμάτιο, συνίσταται όταν το παιδί παρουσιάζει κάποια προβλήματα συμπεριφοράς και απειθαρχίας. 

2. Τοποθετήστε το κρεβάτι σε ασφαλή θέση.

Το κρεβάτι θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση έτσι ώστε το παιδί (ακόμα και ξαπλωμένο) να μπορεί να βλέπει εύκολα την πόρτα του δωματίου. Παρόλα αυτά, το κρεβάτι δεν πρέπει να τοποθετείται ακριβώς απέναντι από την πόρτα καθώς αυτό κάνει το παιδί να αισθάνεται ευάλωτο στους κινδύνους. Ως εκ τούτου, μια ιδανική θέση αποτελεί η περιοχή απέναντι και διαγώνια από την πόρτα. 
Αν πάλι το κρεβάτι, δεν μπορεί να τοποθετηθεί μακριά από την πόρτα (και όχι ακριβώς απέναντι), τότε φροντίστε να διαθέτει ένα μεγάλο κεφαλάρι, τόσο στο πάνω μέρος όσο και στα πόδια. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαμηλό έπιπλο, μπροστά από το κρεβάτι και από τη μεριά των ποδιών. 
Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα καμπανάκι πάνω στην πόρτα που θα ειδοποιεί το παιδί κάθε φορά που κάποιος εισέρχεται στο δωμάτιο του. 

3. Διαλέξτε το κατάλληλο δωμάτιο.

Το παιδικό δωμάτιο, ιδανικά δεν θα πρέπει να συνορεύει με το μπάνιο και την τουαλέτα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επίσης οι χώροι αυτοί δεν θα πρέπει να είναι ορατοί από το κρεβάτι του παιδιού.   
Για τα αγόρια, καλό είναι να επιλέγονται ανατολικά ή βορινά δωμάτια και για τα κορίτσια, νότια, νοτιοανατολικά ή δυτικά δωμάτια. 

4. Το δωμάτιο είναι ένας ιδιωτικός χώρος.

Το κάθε παιδί πρέπει να αισθάνεται ότι διαθέτει ένα ξεχωριστό χώρο μέσα στον οποίο είναι κυρίαρχο.
Αν φυσικά, δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια στο σπίτι για να έχει το κάθε παιδί δικό του δωμάτιο, τότε είναι προτιμότερο να χωριστεί ένας ενιαίος χώρος στη μέση ή με διαχωριστικά, έτσι ώστε το κάθε παιδί να έχει το δικό του ιδιωτικό και προσωπικό χώρο ύπνου και ανάγνωσης. 

  
5. Δημιουργήστε έναν επιμελημένο χώρο μελέτης.


Το κάθε παιδί πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο και σταθερό χώρο ανάγνωσης που να περιλαμβάνει το γραφείο του αλλά και διάφορα έπιπλα για την οργάνωση των βιβλίων του και των προσωπικών του πραγμάτων (ράφια, βιβλιοθήκη, συρταριέρα, κλπ). Η γωνιά μελέτης, δίνει το μήνυμα στο παιδί ότι η ενασχόληση με την πνευματική καλλιέργεια αποτελεί μια σημαντική πτυχή της προσωπικότητας του που αντικατοπτρίζεται και στο δωμάτιο του. 
Ιδανικά, το γραφείο του παιδιού πρέπει να κοιτάει προς την πόρτα και να μην έχει κάποιο ανοιγόμενο παράθυρο πίσω του. 
Αν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα στη μάθησή του, συνίσταται στο νότιο τοίχο η δημιουργία μιας περιοχής, για παράδειγμα ενός πίνακα σημειώσεων, μέσα στον οποίο να τοποθετούνται πιθανά βραβεία του παιδιού ή άλλα αντικείμενα που συμβολίζουν τις επιτυχίες του (μετάλλια, διαγωνίσματα με καλή βαθμολογία, επαίνους από δασκάλους αλλά ακόμα και χειροτεχνίες, ζωγραφιές, κλπ). Γενικά, το παιδί πρέπει με κάθε τρόπο να ενθαρρύνεται για τις προσπάθειές τους και να μάθει να πιστεύει στις δυνάμεις του. 

6. Αποφύγετε το νερό.

Από το παιδικό δωμάτιο πρέπει να απουσιάζει η εικόνα του νερού (φωτογραφίες, ενυδρεία, κλπ) αλλά και να μην ακούγονται σχετικοί ήχοι. Το νερό, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα υγείας όπως το άσθμα. 

7. Αδειάστε το χώρο από τα περιττά αντικείμενα.

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι ευρύχωρο και να προσφέρει οπτική ηρεμία. Ως εκ τούτου, τα κουτιά πάνω από τις ντουλάπες και κάτω από τα κρεβάτια πρέπει να απομακρύνονται καθώς αυξάνουν το άγχος και την ανησυχία του παιδιού. Γενικά, τα αντικείμενα που έχουν να χρησιμοποιηθούν για μήνες πρέπει να απομακρύνονται από το δωμάτιο. 

8. Προσοχή στο φώς και στο χρώμα.

Στο δωμάτιο πρέπει να εισέρχεται φυσικό φώς. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να εξασφαλίζεται και ένα καλό επίπεδο τεχνητού φωτός. Έτσι, το γραφείο μελέτης πρέπει να διαθέτει ένα καλό επιτραπέζιο φωτιστικό το ίδιο και το κομοδίνο, δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού. 
Τα χρώματα του δωματίου, πρέπει να είναι ανοιχτά και χαρούμενα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα σκούρα και μελαγχολικά χρώματα. Κατάλληλα χρώματα είναι το γαλάζιο, το ανοιχτό πράσινο (αυξάνει τη μαθησιακή ικανότητα), το κίτρινο, το λιλά και γενικά τα αισιόδοξα και φωτεινά χρώματα. Επίσης κατάλληλα είναι τα θερμά παστέλ χρώματα όπως το απαλό ροδακινί, το ροζ, τα κρεμώδη χρώματα, η λεβάντα, κλπ. 
Εκτός από τα σκούρα χρώματα, θα πρέπει να αποφεύγονται και τα ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρί και το λευκό. 
Επίσης, σύμφωνα με το feng shui θα πρεπει να αποφεύγονται τα πολύ έντονα χρώματα, όπως το φλογερό κόκκινο ή το πράσινο της χλόης, τουλάχιστον σε μεγάλες επιφάνειες. Αντίθετα, τα χρώματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λεπτομέρειες για παράδειγμα σε κάποιο μαξιλάρι ή σε ένα μικρό χαλάκι. κλπ. 

9. Αποφύγετε τους καθρέφτες στο δωμάτιο.

Οι καθρέπτες, ειδικά απέναντι από το κρεβάτι πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προκαλούν προβλήματα στον ύπνο. Παρόλα αυτά, ένας καθρέφτης μπορεί να τοποθετηθεί από την εσωτερική μεριά της ντουλάπας.


Πηγή: decobook.gr