Όπερα από την Zaha Hadid στην Κίνα!

Η Zaha Hadid, η πρώτη γυναίκα κάτοχος του Pritzker και βραβευμένη με το 2010 Stirling Prize, είδε άλλο ένα έργο της να παίρνει ζωή και βάζει για ακόμη μία φορά τη σφραγίδα της στο κτισμένο περιβάλλον του πλανήτη μας. Το Guangzhou Opera House, σχεδιασμένο από το γραφείο Zaha Hadid Architects είναι το τελευταίο αρχιτεκτόνημα της που αποχωρίζεται, αφού έχει πια ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα κτίριο υψηλής αισθητικής, πρωτοποριακού σχεδιασμού, τεχνολογίας αιχμής και χαρακτηριστικό των κτιρίων της Hadid.

 Βασικό άξονα στο σχεδιασμό αποτέλεσε η ιδέα ενός φυσικού τοπίου, εμπνευσμένου από τις κοιλάδες των ποταμών και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν μορφή εξαιτίας της διάβρωσης.






Η αρχιτεκτονική γλώσσα της ρευστότητας της Hadid είναι εμφανής στο εσωτερικό της κεντρικής αίθουσας της όπερας, όπου χρησιμοποιήθηκε ως υλικό εσωτερικά το GFRC (glass-fibre reinforced gypsum). Η αίθουσα είναι μελετημένη με τις τελευταίες μεθόδους ακουστικής και διαθέτει τα πιο σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, μπορεί να φιλοξενήσει 1800 θεατές, καταλαμβάνει έκταση 70.000τμ., ενώ το φουαγέ της όπερας είναι σχεδιασμένο ως πολυλειτουργικός χώρος για παραστάσεις και δρώμενα για 400 και πλέον θεατές.







Καθώς ακολουθεί κανείς τις στροφές και τις συχνά απρόβλεπτες ανατροπές του εσωτερικού χώρου έχει την αίσθηση ότι κινείται μέσα σε μια μαγική, μουσική σπηλιά.Η εξωτερική πολυεπίπεδη γυάλινη όψη της, το τσιμέντο και ο  χάλυβας, παρέχουν οπτική σύνδεση με τα κτίρια και το ποτάμι που το περιβάλλουν. Το κόστος κατασκευής άγγιξε τα 65 εκατομμύρια δολλάρια.


Ένα βήμα μπροστά για να προλάβει τη γοργή ανάπτυξη της ασιατικής πόλης, το Guangzhou Opera House σχεδιάστηκε να αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα στο καλλιτεχνικό κέντρο της περιοχής και τον καταλύτη στην πνευματική ζωή και εξέλιξη της πόλης.