Με τη σωστή περίφραξη και τα κατάλληλα φυτά η ταράτσα μπορεί να μεταμορφωθεί σ' έναν ιδιωτικό παράδεισο που είναι ταυτόχρονα και πολύτιμος πνεύμονας οξυγόνου για τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, στις οποίες υπάρχει κατά κανόνα αισθητή έλλειψη πρασίνου. Ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες, μπορείτε να αναθέσετε το σχεδιασμό του κήπου σ' έναν αρχιτέκτονα τοπίου ή έναν κηπουρό ή να επιχειρήσετε να τον φτιάξετε μόνοι σας!
Αν επιλέξετε την τελευταία λύση, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
Βήμα 1ο: Αποτυπώστε το διαθέσιμο χώρο πάνω σ' ένα χαρτί με κλίμακα. Σημειώστε, επίσης, τις διαστάσεις της ταράτσας, τον προσανατολισμό της σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα, οτιδήποτε είναι χτισμένο πάνω της και τη θέση των γειτονικών κτιρίων και των ψηλών δέντρων που μπορούν να προσφέρουν σκιά στις θερμές ώρες της ημέρας.
Βήμα 2ο: Παρατηρήστε τη διαδρομή που κάνει ο ήλιος στον ουρανό και την κατεύθυνση που έχει συνήθως ο άνεμος. Επίσης, ενημερωθείτε για το είδος των ανέμων που φυσούν στην περιοχή, ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για τις κλιματικές αλλαγές.
Βήμα 3ο: Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά και ρίξτε μια ματιά στους γύρω κήπους. Βρείτε αυτούς που έχουν την πιο ωραία εμφάνιση και σημειώστε τα είδη βλάστησης που περιλαμβάνουν, ώστε να μπορέσετε να τους «αντιγράψετε».
Τι πρέπει να προσέξετε:
1. Για να μην απαιτεί διαρκή φροντίδα ο κήπος προτιμήστε να επενδύσετε το μεγαλύτερο μέρους του με πλακόστρωτο (π.χ. πλάκες Καρύστου, βότσαλα ή ειδικά πλακίδια εξωτερικών χώρων). Εναλλακτικά μπορείτε να καλύψετε την ταράτσα με ξύλο τικ, το οποίο έχει εξαιρετική αντοχή στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τη φθορά που προκαλούν οι μύκητες λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σ' ένα αντισηπτικό αιθέριο έλαιο.
2. Αποφύγετε να στριμώξετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στον κήπο και φροντίστε να εξασφαλίσετε σε κάθε φυτό το χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
3. Επειδή τα παρτέρια έχουν υψηλό κόστος, προτιμήστε να φτιάξετε 2-3 μεγάλα αντί για πολλά και μικρά σε μέγεθος.
4. Προτού φυτέψετε δέντρα και θάμνους ενημερωθείτε από κάποιον γεωπόνο πόσο πολύ ψηλώνουν και πόσο συχνά χρειάζονται κλάδεμα για να διατηρηθούν στο επιθυμητό ύψος.
5. Εξασφαλίστε την απαιτούμενη παροχή νερού για να διευκολυνθείτε στο πότισμα των φυτών.
6. Επειδή η ταράτσα, σε αντίθεση με τις βεράντες του σπιτιού, είναι τελείως εκτεθειμένη στον ήλιο και τον αέρα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα είδος σκέπαστρου για να μπορέσετε να απολαύσετε την παραμονή σας εκεί δίχως τον κίνδυνο ηλίασης.
Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μια ξύλινη πέργκολα, η οποία θα αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή αν καλυφθεί μ' ένα αναρριχητικό φυτό. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη πάνινη ομπρέλα με ξύλινο σκελετό και μεταλλική ή πλαστική βάση. Φροντίστε μόνο να την δέσετε καλά σε κάποιο σταθερό σημείο του χώρου (π.χ. κάγκελα) για να μην μπορεί να παρασυρθεί από τον άνεμο.
7. Για να γίνει ασφαλής η παραμονή σας στον πρωτότυπο αυτό κήπο, η ταράτσα χρειάζεται την κατάλληλη περίφραξη. Μπορείτε να φτιάξετε ένα «φράχτη» με κάγκελα ή με τη βοήθεια πυκνών αδιαπέραστων θάμνων που είναι φυτεμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε μεγάλες πήλινες ή πλαστικές γλάστρες. Προτιμήστε τα κάγκελα αν η ταράτσα βρίσκεται σε πολυώροφο οίκημα και τους θάμνους αν βρίσκεται σε μονοκατοικία, οπότε είναι μικρότερη η απόσταση που τη χωρίζει από το έδαφος.
Πηγή: valentine.gr