Ετοίμασε τα φυτά σου για τη ζέστη!


Ο Δήμος Πειραιά  με συνδιοργανωτή   τον Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής και με συμμετέχοντα σε δράσεις τον  Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, διοργανώνουν για πρώτη φορά στον Πειραιά, Ανθοκομική Έκθεση. Η έκθεση στην οποία θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι  με πάνω από 2000 είδη Ελληνικών Φυτών, θα διαρκέσει μέχρι της 5 Ιουνίου, ενώ στη διάρκειά της θα υπάρχουν διάφορες παράλληλες θεματικές ενότητες και διαγωνισμοί, με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στη δημιουργία «πράσινης γειτονιάς».
Με αφορμή λοιπόν το παραπάνω γεγονός και το καλοκαίρι που έφτασε, σας προτείνουμε κάποιες λύσεις για να διατηρήσετε τα φυτά σας σε καλή κατάσταση! Αν νιώθετε ότι αυτή η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να σας τρελάνει, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει στις γλάστρες ή τον κήπο σας! Για τον λόγο αυτό τα φυτά χρειάζονται τη βοήθειά σας! Αν μη τι άλλο, για να μην πάει χαμένος ο κόπος που καταβάλατε φροντίζοντάς τα την άνοιξη, αλλά και για να συνεχίζετε να τα απολαμβάνετε με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα πρώτο: Ένας τελευταίος έλεγχος θεωρείται απαραίτητος ως προς τις δουλειές που έπρεπε να είχες κάνει την άνοιξη. Δηλαδή, κλάδεμα ή καθάρισμα των χαλασμένων φύλλων, συμπλήρωμα ή φρεσκάρισμα του χώματος και φροντίδα με το κατάλληλο λίπασμα, έτσι ώστε οι πρώτες ζέστες να σε βρουν έτοιμο/η.

Βήμα δεύτερο: Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των φυτών όλο τον χρόνο, πόσο μάλλον τώρα που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αν λοιπόν είχες το πότισμα προγραμματισμένο σε μία φορά την εβδομάδα, τότε φρόντισε να το κάνεις δύο ή και τρεις. Επίσης θυμήσου ότι ακόμη και λίγη δροσιά στα φύλλα κάνει πολύ καλό στα φυτά, αρκεί να είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να στεγνώσει γρήγορα. Οι σταγόνες του νερού που δεν στεγνώνουν από τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν μέχρι και αρρώστιες.

Βήμα τρίτοΚινήσου ανάλογα με την ηλικία του κάθε οργανισμού στην αυλή σου. Γενικότερα να ξέρεις ότι όσο "μεγαλύτερο" είναι ένα φυτό ή δέντρο τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει στην ξηρασία. Όσο πιο νεαρό είναι, όμως, τόσο περισσότερο... διψάει. Άρα αν έχεις φυτέψει φυτά πρόσφατα, μην επαναπαύεσαι. Πρέπει να τα φροντίζεις ακόμη περισσότερο μέχρι να... ξεπεταχτούν. Όπως ακριβώς και τα παιδιά.

Βήμα τέταρτο: Αν έχεις φυτά σε γλάστρα εκτεθειμένα στον ήλιο, καλό είναι κατά τη διάρκεια του καύσωνα να τους αλλάζεις θέση, βάζοντάς τα κάτω από σκιά. Κάτω από ένα δέντρο, αν έχεις κήπο ή αυλή, ή στο μέσα μέρος της βεράντας αν εκεί τα κρατάς. Γενικά όμως να έχεις στο μυαλό σου ότι τα φυτά που είναι στις γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υγρασία. 

Βήμα πέμπτο: Προστάτευσε τα φυτά σου με "υλικό εδαφοκάλυψης" που θα κρατήσει την υγρασία στις ρίζες. Πρόκειται για ένα κάλυμμα από ειδικό υλικό που αποτελείται από οργανικά συνήθως στοιχεία, όπως σάπια φύλλα, κοπριά κλπ. Το υλικό αυτό φροντίζει να διατηρείται η υγρασία και προστατεύει από τα ζιζάνια ενώ έχει και αντίστροφη χρησιμότητα το Χειμώνα, αφού δεν επιτρέπει στις ρίζες να παγώσουν.

Βήμα έκτο: Όχι στο λίπασμα το καλοκαίρι. Ό, τι έριξες, έριξες. Το λίπασμα θα καθυστερήσει την ανάπτυξη των φυτών σου κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών, άρα δεν το χρειάζεσαι.

Βήμα έβδομο: Για να μην τα κάνεις όλα μόνος/η σου. Βάλε στο παιχνίδι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ξεκινώντας με τα παιδιά. Βρες τρόπους και κάνε τη φροντίδα των φυτών διασκέδαση.