Μυηθείτε στην πανάρχαια φιλοσοφία του Feng Shui!


Το feng shui συνιστά μια τέχνη διακόσμησης και design με ρίζες από τη μακρινή Κίνα. Ο όρος σημαίνει Άνεμος και Νερό και αναφέρεται στην εύκολη ροή της κίνησης μέσα στο χώρο. Σκοπός αυτού του αρχαίου κινέζικου συστήματος της σύνθεσης του περιβάλλοντος είναι να ζούμε σε αρμονία με τον περίγυρό μας και μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου υπερισχύει η θετική ενέργεια. Οι κύριες αρχές του Feng shui είναι οι παρακάτω:
Η έννοια της ενέργειας Chi (Τσι). 
Αυτή είναι αντιληπτή σαν μια λεπτή ροή από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία συνδέει όλα τα πράγματα στο σύμπαν. Η ροή της ενέργειας Chi  είναι η βάση του Feng shui.
Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του feng shui, όλα τα αντικείμενα είναι ζωντανά και κατέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα θετικής ενέργειας chi, το οποίο βρίσκεται σε μια μόνιμη διαδικασία μεταβολής. Όλα τα αντικείμενα έχουν chi, ακόμα κι αυτά που θεωρούμε άψυχα, και εκπέμπουν ενέργεια αντίστοιχη με αυτή των ανθρώπων. Τα πάντα σχετίζονται μεταξύ τους. Γι' αυτό το λόγο αν, για παράδειγμα, η ντουλάπα μας είναι ακατάστατη, η ενέργειά της διαχέεται και στο υπόλοιπο σπίτι, με αποτέλεσμα να ασκεί αρνητική επίδραση στους κατοίκους του χώρου.

Yin and Yang (Γιν και Γιαν). 
Είναι οι βασικές ενέργειες του σύμπαντος και είναι συμπληρωματικοί όροι για να συγκριθεί οτιδήποτε. π.χ.  yang  είναι το καλοκαίρι και ο νότος και yin είναι ο χειμώνας και ο βορράς.
To yin και το yang πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στο χώρο μας. Tο yin, συνδέεται με τη θηλυκή ενέργεια και το yang αντικατοπτρίζει την αρσενική. Μόνο με τη μεταξύ τους ισορροπία, ο χώρος μας θα εξασφαλίζει την ευημερία και την ευτυχία και την καλή τύχη σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πιο συγκεκριμένα, το στοιχείο yin συνδέεται με το απαλό, το υγρό, το καμπυλωτό, το μικρό, το οριζόντιο, το πλατύ, το κοντό και το διακοσμημένο. Αντίθετα το yang σχετίζεται με το ζεστό, το φωτεινό, το σκληρό, το ψηλό, το μεγάλο, το απλό, το κάθετο και το γεωμετρικό.

Τα Πέντε στοιχεία ή Πέντε δυνάμεις.
Αποτελούνται από το νερό, το μέταλλο, τη γη, τη φωτιά και το ξύλο και είναι ένα ραφινάρισμα των αρχών του yin και του yang. Π.χ. Το ξύλο περικλείει όλη την ανάπτυξη της χλωρίδας και της βλάστησης και είναι σχετικό με την άνοιξη, την νέα ανατολή (του ήλιου) και προσεγγίζει την ανατολή (κατεύθυνση). Το χρώμα του είναι το φυτικό πράσινο, συχνά με μια μπλε απόχρωση σαν αναφορά στον ουρανό η στην κινέζικη θάλασσα.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία μεταξύ τους, αλλά έχουν κάποιες σχέσεις, κάποιους νόμους. Είναι ο νόμος της δημιουργίας των στοιχείων (το νερό δημιουργεί το ξύλο, το ξύλο δημιουργεί την φωτιά κλπ). Ο δεύτερος νόμος είναι ο νόμος της καταστροφής (το νερό σβήνει την φωτιά, η φωτιά λιώνει το μέταλλο κλπ). Αυτοί οι νόμοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι και επηρεάζουν τα πάντα γύρω μας, εφόσον τα πάντα στον κόσμο αποτελούνται από αυτά τα στοιχεία. 

Τo στοιχείο του μετάλλου βορειοδυτικά και δυτικά ενισχύει τον τομέα της δημιουργίας και των σχέσεων, οπότε μπορεί να επηρεάσει θετικά τον χώρο του καθιστικού. Ένα ρολόι με μεταλλικό εκκρεμές ή μεταλλικές κορνίζες είναι τα πιο κατάλληλα διακοσμητικά για τον συγκεκριμένο χώρο.
Το στοιχείο της γης βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά ενισχύει τον τομέα των σχέσεων και του γάμου. Κρύσταλλα και λουλούδια μέσα σε γλάστρες είναι καλές πηγές της γης.
Το στοιχείο της φωτιάς ενισχύει τον νότο, το τμήμα της αναγνώρισης και της δόξας. Η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θεωρούνται πηγές φωτιάς.
Το στοιχείο του ξύλου στην ανατολή και νοτιοανατολικά ενισχύει τον τομέα της υγείας, του πλούτου και της ευημερίας. Τα αληθινά φυτά είναι τα πιο κατάλληλα.
Το στοιχείο του νερού στον βορρά ενισχύει την καριέρα. Ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα αποτελεί την καλύτερη πηγή νερού.

Οι Οκτώ κατευθύνσεις ή Τρίγραμμα. 
Οι οκτώ διαφορετικοί τύποι της ενέργειας Chi καθένας από τους οποίους συνδέεται με τις οκτώ κατευθύνσεις της περιφέρειας. Οι Οκτώ Περιοχές (για την ακρίβεια η Σχολή των Οκτώ Κατευθύνσεων) είναι ένα σύστημα βασισμένο στην αντίληψη ότι κάθε μια από τις οκτώ κατευθύνσεις της πυξίδας - βόρεια, νότια, ανατολική, δυτική, βορειοανατολική, βορειοδυτική, νοτιοανατολική και νοτιοδυτική - έχει το δικό της ιδιαίτερο chi και ασκεί διαφορετική επίδραση στον άνθρωπο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο προσανατολισμό του κτιρίου. Αυτή η Σχολή θεωρεί ότι ο προσανατολισμός είναι το σημαντικότερο στοιχείο του feng shui
Κάθε μία από τις οκτώ κατευθύνσεις συνδέεται με ένα τρίγραμμο Μπα Γκούα (Ba Gua trigrams) του I Ching. Τα τρίγραμμα τοποθετούνται επάνω στην κάτοψη του κτιρίου για να εντοπιστούν οι γωνίες που εξουσιάζουν τους διάφορους τομείς της ζωής: πλούτος, σχέσεις, υπόληψη, υγεία, σοφία, επαγγελματική σταδιοδρομία, βοηθοί και παιδιά.

Εάν σκοπεύετε να μυηθείτε στην πανάρχαια αυτή φιλοσοφία, ξεκινήστε με απλές αλλαγές στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Εμείς θα συνεχίσουμε σε επόμενες αναρτήσεις να σας συμβουλεύουμε για την διαμόρφωση των χώρων του σπιτιού σας σύμφωνα με τους κανόνες του Feng Shui!

Πηγή: noikokyra.gr