Ένα από τα βασικά προβλήματα που έρχεται μαζί με τη ζέστη και το καλοκαίρι είναι -δυστυχώς- τα κουνούπια. Εκτός από ενοχλητικά, τα μικροσκοπικά αυτά έντομα μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την υγεία σου αφού μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβια. Παράλληλα, το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να αποβούν τα χημικά σκευάσματα που προτείνονται ως απωθητικά. Μην ανησυχείς όμως. Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς από τα κουνούπια χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.
Πρόληψη προ πάντων. Τα κουνούπια, ως γνωστόν, αγαπούν το νερό και ειδικά το στάσιμο. Οπότε, βασικό στοιχείο για την προστασία σου ενάντια στα ενοχλητικά έντομα, είναι να φροντίσεις ώστε να μην υπάρχουν κοντά σου ύποπτες εστίες τέτοιου είδους.
Η κλασική κουνουπιέρα. Το γνωστό λεπτό διχτάκι που μπαίνει πάνω από τα κρεβάτια, ειδικά των μικρών παιδιών, μπορεί όντως να λειτουργήσει ευεργετικά κρατώντας μακριά τα ενοχλητικά έντομα. Όμως, προσοχή. Γιατί αν κατά λάθος κλείσεις μέσα έστω και ένα τόσο δα κουνουπάκι... την πάτησες!
Σιτρονέλα (ή Κιτρονέλλα). Κυκλοφορεί στο εμπόριο ως φυσικό έλαιο και καλό είναι να το χρησιμοποιήσεις έτσι, χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργασία. Προσοχή όμως! Επειδή είναι υπερβολικά συμπυκνωμένο, αρκεί μία μόνο σταγονίτσα και η "δουλειά" σου θα γίνει. Μην ξεχαστείς και... λουστείς με αυτό! Θα μυρίζεις έτσι μια ζωή και διόλου απίθανο, εκτός από κουνούπια να μην σε πλησιάζει άνθρωπος, γενικότερα.
Λεβάντα. Κι όμως, οι εντομοαπωθητικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού δεν εξαντλούνται στον σκώρο. Χρησιμοποίησε το άνθος του και τρίψε με αυτό το σώμα σου, ή βάλε λίγο από το έλαιο στις αρθρώσεις, όπως κάνεις με το άρωμα σου.
Βανίλια. Μια ακόμη μυρωδιά που δεν αντέχουν οι κώνωπες -αλλά και άλλα έντομα επίσης- είναι βανίλια. Η καθαρή βανίλια. Ακολούθησε την ίδια τακτική όπως και με τη λεβάντα και κυκλοφόρησε ανέμελα όλη μέρα.
Σκόρδο. Τώρα, εδώ υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα, αλλά, αν εσύ ο ίδιος/α το αντέχεις, θα σε θωρακίσει αρκετά απέναντι στα μικροσκοπικά αιμοσταγή έντομα. Μπορείς να τρίψεις λίγο σε σημεία του σώματός σου, ή να μασήσεις λίγο έτσι ώστε να βγει η μυρωδιά από τους πόρους του. Τραβηγμένο, αλλά αποτελεσματικό...
Κάντο μόνος σου. Αγόρασε ένα πλαστικό μπουκάλι για ψεκαστήρα και γέμισε το μισό με νερό, ενώ το άλλο μισό με διάλυμα Λιστερίνης για το στόμα. Ψέκασε επάνω σου και δεν θα έχεις να φοβηθείς τίποτα...
Πλατύφυλλος βασιλικός. Βάλε σε ένα μπολάκι φύλλα βασιλικού και τρίψε τα λίγο μόνα τους, αρχικά, για να "βγει" το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακάτεψε απαλά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σκεύασμα αυτό με δύο τρόπους: ή άφησέ το απλά δίπλα σου να λειτουργήσει απωθητικά από μόνο του, ή άλειψε λίγο επάνω στα γυμνά άκρα σου. Μην τρομάζεις, η μυρωδιά δεν είναι τόσο βαριά όσο τη φαντάζεσαι. Και εννοείται, ότι αν ο βασιλικός δεν είναι πλατύφυλλος τη δουλειά του θα την κάνει και πάλι!
Φύσα αεράκι... Ο άνεμος κρατά μακριά τα κουνούπια, τα οποία είναι πολύ αδύναμα για να πετάξουν κόντρα, ακόμη και σε λίγα μποφόρ. Αν λοιπόν το πράγμα παραπάει και δεν αντέχεις άλλο κάποια νύχτα με τρελή ζέστη, βγάλε τον ανεμιστήρα στο μπαλκόνι και δημιούργησε το δικό σου... τυφώνα! Όπως καταλαβαίνεις βέβαια, αυτή η λύση δεν είναι και για χόρταση, αφού ο ανεμιστήρας καίει ρεύμα και το ρεύμα καίει την τσέπη σου!
Πηγή: womenonly.gr