Συνδύασε διαφορετικά στυλ στη διακόσμηση του σπιτιού σου!


Η αρμονία της επίπλωσης ενός χώρου εξασφαλίζεται πριν απ’ όλα στην αξιολογική ενότητα των προσόντων που παρουσιάζουν τα έπιπλα που την αποτελούν. Γι’ αυτό το λόγο ο συνδυασμός επίπλων διαφορετικού στυλ είναι πολύ πιο ευχάριστος από τη ανιαρή συγκέντρωση σ’ ένα δωμάτιο αταίριαστων επίπλων της ίδιας εποχής. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε στο χώρο μας συνδυασμούς επίπλων από διαφορετικές εποχές του παρελθόντος ή μοντέρνα παντρέματα vintage εκπροσώπων με μοντέρνες προτάσεις απόλυτου design.


Ο συνδυασμός παλαιών στυλ είναι μια διαδικασία που απαιτεί λεπτότητα στην επιλογή των σωστών επίπλων και τη μελέτη στης σύνθεσής τους ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αρμονία. Τα κομμάτια που καλούμαστε να παντρέψουμε θα πρέπει να παρουσιάζουν ομοιότητες στις αντιστοιχίες των γραμμών τους. Οι ευθείες και οι καμπύλες γραμμές καθορίζουν το χαρακτήρα του κάθε επίπλου, την απλότητα ή την πληθωρικότητα του, την αυστηρότητα ή την χάρη του καθώς και τον κλασικό του χαρακτήρα ή την ελεύθερη ευφάνταστη σύλληψη του σχεδίου του.

Το «παν μέτρον άριστον» θα πρέπει να ισχύει και στον αριθμό των επίπλων που θα πρέπει να επιλέξουμε καθώς συστήνεται να είναι λίγα, ωραία και ξεχωριστά, με καθαρές γραμμές και όχι πολλά, φλύαρα και με μεγάλο φόρτο στολιδιών. Για την πραγματοποίηση επιτυχημένων συνδυασμών ο σεβασμός προς την ομοιότητα των υλικών είναι εξίσου αναγκαίος όσο και ο σεβασμός προς την ομοιότητα των φορμαλιστικών γραμμών τους.

Συγκεκριμένα η διακόσμηση τους (ραβδώσεις, σκαλίσματα, μαρκετερί, ζωγραφική, τύπωση) θα πρέπει να είναι ίσης αξίας και τα υλικά τους να βρίσκονται οπτικά σε πλήρη αρμονία. 
Σε ορισμένα στυλ για παράδειγμα τα κομμάτια τους δεν μπορούν εύκολα να συνδυαστούν γιατί τα ξύλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους διαφέρουν έντονα σαν υλικό(είδος ξυλείας) και σαν κατεργασία. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναμειγνύονται στυλ περασμένων δεκαετιών ακόμη και αιώνων των οποίων τα διακοσμητικά στοιχεία να είναι ίδιας φύσης και έμπνευσης όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός του Baroque στυλ με Rococo πινελιές. Για να υπάρχει μια τυπική οπτική αρμονία συστήνεται οι όγκοι των επίπλων να έχουν τη σωστή αναλογία μεταξύ τους. Συνδυασμοί θα πρέπει να γίνονται μεταξύ κομματιών ίδιας επιβλητικότητας, του ίδιου όγκου και της ίδιας εμφάνισης (ελαφριά ή βαριά).



Ιδανικούς συνδυασμούς μπορούμε όμως να πετύχουμε και με την ανάμειξη vintage type επίπλων με άκρως μοντέρνα κομμάτια, εκπροσώπους του απόλυτου σύγχρονου design. Ανάμεσα σε μια πολυθρόνα εποχής Λουδοβίκου 13ου και μια ενός σύγχρονου σχεδιαστή εκτός από την κοινή ομορφιά υπάρχουν και άλλα σημεία κοινά. Και τα δυο έπιπλα είναι προϊόντα καθαρών-γνήσιων υλικών, που μπορεί να μην έχουν την ίδια εμφάνιση, έχουν όμως την ίδια αξία. Ακόμη και μόνο μια ρετρό νότα αρκεί για να σπάσει την ψυχρότητα της τυποποιημένης εμφάνισης των υπερμοντέρνων συνόλων.



 Έτσι ιδιαίτερα τοποθετημένο μέσα σ’ έναν ασυνήθιστο διάκοσμο, το παλιό έπιπλο (αντίκα) αξιοποιείται περισσότερο, τονίζοντας τη λιτότητα και τον εσκεμμένο μινιμαλισμό της σύγχρονης και μοντέρνας επίπλωσης.
 Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ξεχωριστές διακοσμητικές πινελιές αποτελούν και τα κομμάτια υπερσύγχρονου design μέσα σε χώρους που διαπνέονται από τον αέρα παλαιότερων εποχών. Συνδυασμοί κλασικών επίπλων με αντικείμενα λιτού και μοντέρνου σχεδιασμού θα αποτελέσουν πρωτότυπες προτάσεις που σίγουρα θα υπογράφονται από το προσωπικό σας γούστο.




Τυποποιημένες προτάσεις επίπλωσης από την ίδια φιλοσοφία και του ίδιου τύπου αντικείμενα θεωρούνται αδιάφορα σύνολα για τη διακόσμηση ενός χώρου. Ομαδοποιούνται σε μη ενδιαφέροντες συνδυασμούς χωρίς να προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό στα σπίτια όπου τοποθετούνται.




Γι’ αυτό το λόγο τολμήστε να κάνετε εσείς πρωτότυπους συνδυασμούς ανάλογα με την δική σας αισθητική. Ξεκινήστε από το μηδέν παντρεύοντας έπιπλα από διάφορα στυλ και εποχές ή εμπλουτίστε τον υπάρχοντα διάκοσμο της οικίας σας με λεπτομέρειες– κομμάτια vintage (σε μοντέρνους χώρους) ή υπερμοντέρνα έπιπλα (σε κλασικά σύνολα). Με αυτόν τον τρόπο οι χώροι σας θα αποκτήσουν προσωπικότητα και η διακόσμηση θα φέρει ξεκάθαρα τη δική σας ιδιαίτερη υπογραφή.
Μην φοβηθείτε την «δημιουργία» απλά τολμήστε την!

 Πηγή: 4myhouse.gr