Πώς να βάψετε μόνοι σας ένα δωμάτιο!


Πριν ξεκινήσετε τον χρωματισμό των τοίχων ενός δωματίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμάσετε κατάλληλα το χώρο. Η σωστή προετοιμασία αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εργασία. Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα!

Βήμα 1o:
Καθαρίστε καλά τον χώρο μεταφέροντας τα έπιπλα έξω από αυτόν. Η δουλειά σας θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη αν εργάζεστε ανάμεσα από έπιπλα, στοίβες βιβλίων κλπ. Μετακινήστε τα έπιπλα που δεν μπορείτε να βγάλετε από το χώρο, στο κέντρο του δωματίου και σκεπάστε τα, με παλιά υφάσματα ή προστατευτικά πλαστικά καλύμματα. Επίσης αφαιρέστε τις κουρτίνες.  Σκεπάστε με πλαστικές σακούλες τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής και τα φωτιστικά τοίχων.


Βήμα 2o:
Στοκάρετε τις πιθανές τρύπες που υπάρχουν στον τοίχο από κάδρα, ρωγμές κλπ. Εξετάστε προσεκτικά το χώρο ώστε να μην σας ξεφύγει κάποια τρυπούλα. Ο τοίχος πιθανών να θέλει και ξύσιμο, ενώ θα πρέπει να αφαιρέσετε φλούδες χρώματος και σκασίματα από τους τοίχους.

Βήμα 3o:
Αφού στεγνώσει ο στόκος, καλό θα είναι να καθαρίσετε τον τοίχο από βρωμιές, λεκέδες, καπνό τσιγάρων κλπ. Το χρώμα εφαρμόζει καλύτερα σε καθαρούς τοίχους. Χρησιμοποιείστε κοινό απορρυπαντικό διαλυμένο σε ζεστό νερό και ένα απαλό σφουγγάρι. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να στραγγίζετε το βρώμικο σφουγγάρι σε ένα δεύτερο κουβά. Αφήστε να στεγνώσει ο τοίχος.  



Βήμα 4o:
Καλύψτε το πάτωμα με εφημερίδες ή ειδικά ρολά χαρτιού.

Βήμα 5o:
 
Καλύψτε με κολλητική ταινία (για παράδειγμα με χαρτοταινία) τις άκρες των κουφωμάτων.  Επίσης θα πρέπει να καλύψετε όλους τους διακόπτες και τις πρίζες με χαρτοταινίες. Τις χαρτοταινίες μπορείτε να τις αφαιρέσετε μια ώρα αφού βάψετε τους τοίχους. 

Βήμα 6o:
Βάψτε με ένα πινέλο τις γωνίες των τοίχων από κάτω ως πάνω. Στο σημείο αυτό θα χρειαστείτε σκάλα για να βάψετε ψηλά στις γωνίες.

Βήμα 7o:
Βάψτε με πινέλο γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Βήμα 8o:
Συνεχίστε να βάφετε με το πινέλο δύσκολες γωνίες, όπως γύρω από πρίζες και διακόπτες και στα σημεία που ενώνονται οι τοίχοι με την οροφή. Αν επιθυμείτε μπορείτε να καλύψετε την οροφή με χαρτοταινία ή διαφορετικά να βάψετε πολύ προσεκτικά.  

Βήμα 9o:
Αφήστε το πινέλο και πιάστε το ρολό. Βάψτε με κατακόρυφη φορά τις ελεύθερες και μικρές σχετικά  επιφάνειες.

Βήμα 10o:
 
Συνεχίστε με τις μεγάλες επιφάνειες. Με το ρολό κάντε διαγώνια σχήματα (Σχήμα  W  ή  M ).   

Βήμα 11o:
Συνεχίστε βάφοντας κατακόρυφα. Απομακρυνθείτε λίγο και περάστε με χρώμα τα σημεία που σας φαίνονται αραιά. Επίσης μπορείτε να ξαναπεράσετε με πινέλο τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία. 

Βήμα 12ο:
Αφήστε να στεγνώσει ο χώρος για 24 ώρες και περάστε δεύτερο χέρι χρώματος με την ίδια διαδικασία. 

Πηγή: thedecobook.com