Vintage! Η μόδα του ρετρό!

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως ότι  παλιό γίνεται μόδα, που  σαν ανακατευτεί  με το σύγχρονο design βγάζουν το αποτέλεσμα του “new vintage”! 
Μόνο η λέξη νοσταλγία θα ταίριαζε κατάλληλα για την περιγραφή του συναισθήματος που πρωτοαισθάνεται κανείς όταν απλά ακούει να ηχεί στα αυτιά του η λέξη "αντίκα". Μια λέξη που παραπέμπει αμέσως σε ένα άριστα φιλοτεχνημένο και φινιρισμένο έπιπλο ή διακοσμητικό το οποίο προκαλεί τον θαυμασμό μας απλά και μόνο λόγω του όμορφου ταξιδιού του μέσα στο χρόνο. 
Αναφερόμαστε λοιπόν σε vintage αντικείμενα τα οποία χαρίζουν ύφος και προσωπικότητα σε σπίτια με αδιόρατη νοσταλγία και πνεύμα αναζήτησης.

Παλιά αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν άριστα με νότες του σήμερα σε ένα σύγχρονο σπίτι. Αναζητήστε στην αγορά επιβλητικά έπιπλα από περασμένες δεκαετίες και δώστε τους πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο σας, χαρίστε ταυτότητα στα αντικείμενα σας που κοντά στην αρχοντιά του παλιού θα αναδειχθούν κι εκείνα παντρεύοντας το παρόν με το παρελθόν. 


Πειραματιστείτε εφαρμόζοντας τη γνωστή τεχνική mix and match, συνδυάζοντας τολμηρά ανόμοια υλικά όπως το απόλυτα αυστηρό κρύσταλλο με το ανοξείδωτο αστραφτερό μέταλλο, το μαλακό βελούδο και το all time classic δέρμα. Γαλλικά γραφεία του 18ου αιώνα συνοδεύονται κομψά από πολυθρόνες και καρέκλες minimal design, καναπέδες εποχής Hoffman γίνονται άψογα ταίρι με λιτά coffee tables. Επιβλητικοί αντικέ κρυστάλλινοι πολυέλαιοι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από τραπεζαρίες εμπνευσμένες από τον Κυβισμό, δερμάτινες old-fashioned μπρεζιέρες συνδυάζονται με μοντέρνας σχεδίασης υποπόδια και ντεκαπέ κονσόλες με plexi-glass φωτιστικά.

Μη διστάσετε να επιτύχετε τη διαφορετικότητα. Ριχτείτε στο στίβο της αναζήτησης των αντικών που θα μιλήσουν στην καρδιά σας και θα σας πουν την ιστορία τους από την πρώτη κιόλας ματιά. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μια τεράστια αγορά από διαφορετικά παλαιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με μητέρα του είδους την πλατεία Αβησσυνίας κοντά στο Μοναστηράκι όπως επίσης και στους γύρω δρόμους. Ιδανική μέρα αγορών η Κυριακή με ένα τεράστιο παζάρι κάθε είδους παλιού αντικειμένου σε όλα τα στενά δρομάκια της περιοχής. Τολμήστε ένα γλυκό ταξίδι στο παρελθόν. Για τους πιο απαιτητικούς του είδους υπάρχουν και galleries με αντικέ εκθέματα που παρέχουν και πιστοποιητικά γνησιότητας των εκθεμάτων τους.


Το κεφάλαιο των τιμών διαφοροποιείται ανάλογα με την ποιότητα της αντίκας, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τα υλικά κατασκευής της, τη δεκαετία από την οποία προέρχεται και φυσικά από το αν τη συνοδεύει κάποιο πιστοποιητικό. Βέβαια είναι ένα είδος επίπλωσης που κατά τη στιγμή της αγοραπωλησίας του επιδέχεται προτάσεις στις τιμές από τον αγοραστή. Εάν λοιπόν διακρίνετε ελαστικότητα στις προθέσεις του πωλητή μη διστάσετε να ¨παζαρέψετε¨ αποκτώντας δυσεύρετα και σπάνια κομμάτια σε πάρα πολύ καλές τιμές, εξάλλου ο πωλητής είναι απλά ο μεσάζων ανάμεσα σε εσάς και στη ρομαντική ιστορία που θα εντάξετε στο χώρο σας.

Επιλέξτε προσεκτικά και χωρίς υπερβολές των αριθμό των κομματιών, καθώς οι λίγες αντίκες κάνουν τη διαφορά δίνοντας ιδιαίτερο στυλ ενώ οι πολλές οδηγούν στη φλυαρία και καλύπτουν κάθε καλή πρόταση για κάτι διαφορετικό. 
Αν έχετε κάποια αντίκα στην κατοχή σας υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να επιτύχετε μια σωστή αναπαλαίωση της μα και αν αποκτήσετε αντικέ έπιπλα λόγω των δεκαετιών που κουβαλάνε χρήζουν μιας σωστής συντήρησης. Το ιδανικό είναι στην αναπαλαίωση όπως και στη συντήρηση ενός vintage επίπλου να χρησιμοποιούμε υλικά φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον όπως κάσια, γομαλάκια και κερί που δεν το φθείρουν και αφήνουν τους πόρους του ξύλου ανοιχτούς να αναπνέουν γιατί όπως είναι γνωστό το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός. Αντιθέτως με τη χρήση βερνικιών και λοιπών τοξικών υλικών που καλύπτουν ατέλειες φράζονται οι πόροι του ξύλου και με το πέρασμα του χρόνου χάνετε τη ζωντάνια του. 
Σκοπός μας είναι να φερθούμε με αγάπη και σεβασμό σε ένα έπιπλο με τόσο μεγάλη διαχρονική αξία το οποίο ταξίδεψε μέσα σε περασμένες δεκαετίες και έφτασε στα χέρια μας κάνοντας ένα τόσο μεγάλο δρόμο.


Οι λάτρεις της Vintage αισθητικής, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: σε αυτούς που θαυμάζουν την άγνωστη γοητεία του παλιού (κυρίως η νέα γενιά) και σε εκείνους που αναπολούν την ποιότητα και το design αντικειμένων εποχής, που πρόλαβαν έστω και λίγο.





Το σπίτι είναι σαν μια θεατρική σκηνή και τα έπιπλα το σκηνικό που μας δημιουργεί μοναδικές εικόνες, μας χαλαρώνει, μας ταξιδεύει και μας βοηθάει να ζήσουμε καλύτερα. Φτιάξτε με αγάπη αυτό το σκηνικό και τολμήστε να εισάγετε στη ζωή σας το vintage style γιατί προσθέτει ποιότητα, διαφορετικότητα και αμέσως δίνει ταυτότητα σε ένα απλά αδιάφορο χώρο. Γίνετε οι πρωταγωνιστές στο έργο της ζωής σας.

Πηγή: 4myhouse.gr