Χρώματα και Ψυχολογία!

Είναι δεδομένο ότι το κάθε χρώμα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την ψυχολογία του ανθρώπου. Επίσης είναι δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά από το κάθε χρώμα. Όμως η επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει να βρει κάποια κοινά ερεθίσματα που προκαλούν τα χρώματα σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν οδηγό για την επιλογή των χρωμάτων των χώρων στους οποίους ζούμε καθημερινά.



Μαύρο!
Το μαύρο χρώμα συμβολίζει την υποταγή αλλά και το κύρος. Όπως κάθε σκούρο χρώμα, έτσι και το μαύρο, έχει την ιδιότητα να κάνει τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι, γι αυτό και δεν το συναντάμε συχνά στα κτίρια. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λεπτομέρειες, και να τους προσδώσει την έμφαση που θα τις κάνει να ξεχωρίσουν. Είναι πολύ ισχυρό χρώμα, οπότε η έκταση που θα καλύψει θα πρέπει να είναι πολύ μικρή.

Άσπρο!
Το λευκό χρώμα υποδηλώνει την αγνότητα και την καθαρότητα. Είναι χρώμα ιδιαιτέρως φωτεινό, και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ στον κατασκευαστικό τομέα. Η δυσκολία όμως να διατηρηθεί καθαρό, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση του, το κατέστησαν χαμηλά στις επιλογές των καινούργιων κατασκευών άσπρο χρώμα προδιαθέτει τον δέκτη ευχάριστα μόνο όταν χρησιμοποιείται σε διχρωμία με κάποια απαλή απόχρωση. Είναι έντονο χρώμα, και γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός του με άλλα έντονα χρώματα (πχ κόκκινο, κίτρινο, μαύρο κ.ά.).

Γκρί!
Το γκρι συμβολίζει την ισορροπία, την σοβαρότητα και την ουδετερότητα. Είναι ιδανικό για χώρους γραφείων, χώρους συνεργασίας, βιομηχανικούς χώρους κ.ά. Λόγω της πολύ καλής του συνεργασίας με όλα τα χρώματα είναι ιδανικό για "φόντο" σε χώρους που έχουν άμεση σχέση με τα χρώματα (ατελιέ, σχεδιαστήρια, στούντιο κ.ά.). Επίσης, το γκρι έχει την ικανότητα να κρύβει το πέρασμα του χρόνου, καθώς διατηρεί την απόχρωσή του ακόμα και κάτω από έντονες συνθήκες.

Κόκκινο!
Αυτό που ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι το κόκκινο συμβολίζει το πάθος. Αυτό που δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι το κόκκινο προκαλεί διέγερση στο αίσθημα της πείνας (εκεί οφείλεται το κόκκινο χρώμα στους τοίχους πολλών εστιατορίων).Επίσης, το κόκκινο χρώμα προσδίδει και αυτό κύρος, αλλά σαν δευτερεύον χρώμα. Όταν δηλαδή συνδυαστεί με κάποιο άλλο χρώμα που προσδίδει κύρος (για παράδειγμα χρυσαφί ή μαύρο).

Πράσινο!
Το πράσινο χρώμα βοηθάει στην συγκέντρωση και την ηρεμία. Είναι χρώμα που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας (μάλλον λόγω του ότι συνειρμικά συνδέεται με τη φύση). Οι απαλές αποχρώσεις του συνδυάζονται εύκολα με πληθώρα χρωμάτων, ενώ, λόγω του ότι είναι πιο κοντά στις φυσικές αποχρώσεις, διεγείρουν την αίσθηση ασφάλειας και συγκέντρωσης στο μέγιστο βαθμό. 

Γι αυτό το λόγο προτείνονται για κρεβατοκάμαρες, σαλόνια, αλλά και χώρους εργασίας, τράπεζες, νοσοκομεία κ.ά.

Μπλέ!
Στατιστικά, το μπλε χρώμα είναι αυτό που προτιμάνε οι περισσότεροι ανεξαρτήτως φύλου. Όπως και το πράσινο, έτσι και το μπλε βοηθάει στην εκτόνωση και την ηρεμία. Επίσης το μπλε είναι "καθαρό" χρώμα. Για τους παραπάνω λόγους το μπλε χρώμα προτείνεται για χώρους διαβάσματος, βιβλιοθήκες, αλλά και για μπάνια, κουζίνες κ.ά.

Κίτρινο!
Το κίτρινο χρώμα έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει τους χώρους (όπως το λευκό, αντίθετα με το μαύρο). Είναι χρώμα που έχει συνδεθεί με το αίσθημα της χαράς, αλλά έχει την ιδιότητα να κουράζει τα μάτια περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι λόγω της ενεργητικότητας που προκαλεί, πολλές φορές δρα αντίθετα, δηλαδή προκαλεί ένταση και αναστάτωση. Επίσης, για άγνωστο λόγο, προκαλεί δυσφορία σε μωρά, οπότε πρέπει να αποφεύγεται σε βρεφικά δωμάτια. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγονται οι έντονες αποχρώσεις του, και να προτιμούνται αποχρώσεις πιο κοντά στην ώχρα.

Καφέ!
Το καφέ είναι το χρώμα που διεγείρει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Συνδυάζεται εύκολα με ιδιαίτερα χρώματα (όπως είναι το ανοιχτό μπλε, το μωβ, το κόκκινο). Προτείνεται για καθιστικά, κοινόχρηστα δωμάτια, αλλά και αίθουσες συσκέψεων, χώρους εργασίας πολλών ατόμων κ.ά. Επειδή το καφέ δεν συγκαταλέγεται στα καθαρά χρώματα, όπως είναι το άσπρο και το μπλε, θα πρέπει να αποφεύγεται σε μπάνια και κουζίνες, ενώ καλό θα ήταν, όπου χρησιμοποιείται να έχει απόχρωση αρκετά ανοιχτή.

Μωβ!
Το μωβ είναι ένα χρώμα που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στα κτίρια τα τελευταία χρόνια. Είναι αρκετά μοντέρνο και συμβολίζει την κυριαρχία (γι αυτό και χρησιμοποιήθηκε σε βασιλικές περιβολές, αλλά και σε μανδύες κληρικών και αυτοκρατόρων). Το μωβ χρώμα αυξάνει την παρατηρητικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά και δεν κουράζει τα μάτια. Προτείνεται σε χώρους ξεκούρασης, αναγνωστήρια ή χώρους ψυχαγωγίας. Συνδυάζεται όμορφα τόσο με ανοιχτά χρώματα όσο και με μουντά.


Πηγή: epiplo4u.gr