Σπίτια κάτω από βράχους!


Οι βράχοι πρωταγωνιστούν στη ζωή των κατοίκων της Setenil de las Bodegas στην Ισπανία!
Οι 3000 περίπου κάτοικοι της πόλης, που βρίσκεται στην όμορφη περιοχή της Ανδαλουσίας, ζουν στην κυριολεξία στη σκιά των βράχων!

Η Setenil de las Bodegas βρίσκεται 157 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Cadiz και είναι μοναδική για την ομορφιά της και την πρωτοτυπία του τοπίου της, γιατί είναι σφηνωμένη ανάμεσα σε βράχους που διαβρώθηκαν από τον ποταμό Trejo. Τα παλιά σπίτια είναι κτισμένα στις σπηλιές, ενώ τα καινούργια κτίστηκαν πάνω στα βράχια.


Η Setenil αποτελεί ένα τυπικό από τα ‘Λευκά Χωριά’ της Ανδαλουσίας, στα οποία οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να παραμείνουν στη δροσιά, ασβεστώνουν τα σπίτια τους κάθε χρόνο, καθώς το λευκό χρώμα αντανακλά καλύτερα το φως του ήλιου.

Τα εκτυφλωτικά λευκά σπίτια της πόλης φαίνονται να αναδύονται μέσα από τα βράχια, κάποια έχουν οροφή τους το βράχο, ακόμη και ελαιόδεντρα φυτρώνουν στις στέγες τους.

Πάντως θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί πόσο καταθλιπτική μπορεί να είναι η διαβίωση μέσα στα βράχια, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Όμως από τους προϊστορικούς χρόνους, οι φυσικές σπηλιές στη Setenil αποδείχθηκαν ιδανικοί χώροι διαβίωσης. Αντί να χρειάζεται να χτιστεί ένα ολόκληρο σπίτι και να μονωθεί από τη ζέστη του καλοκαιριού και το κρύο του χειμώνα, για πολλές σπηλιές απαιτείται μόνο μια πρόσοψη και ιδού ένα σπίτι σε πλήρη αρμονία με τη φύση.


Οι βράχοι, επεμβαίνουν και στο εσωτερικό των σπιτιών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στους χώρους!

Τελικά η Setenil προωθεί ένα ελάχιστα επεμβατικό στυλ δόμησης!

Πηγή: thedecobook.com