Τα χρώματα και οι συμβολισμοί τους!

Τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων και η επίδραση που έχουν στον άνθρωπο έχουν απασχολήσει τόσο την επιστήμη όσο και εκείνους που αποδέχονται διαφορετικές θεωρίες και αντιλήψεις όπως οι οπαδοί του feng shui και οι εναλλακτικοί θεραπευτές. 
Οι ερμηνείες που δίνονται κάθε φορά ποικίλλουν, σχεδόν όλοι όμως συμφωνούν στις γενικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν το κάθε χρώμα. Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί επιστημονικά η θεραπευτική δράση των χρωμάτων, σίγουρα όμως τα χρώματα μπορούν να ξυπνήσουν συναισθήματα και αντιδράσεις, να βοηθήσουν ή να διασπάσουν πνευματικές λειτουργίες, όπως η προσοχή και η συγκέντρωση και να επηρεάσουν τον ψυχισμό του ανθρώπου.




Κόκκινο: Το χρώμα του πάθους και της έντασης, της έξαψης και της ταχύτητας, έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί εκνευρισμό ή επιθετικότητα. Οι σκουρόχρωμοι τόνοι –αναμίξεις με μπλε ή μαύρο- είναι πιο ισορροπημένοι και κατάλληλοι για το σπίτι. Χρησιμοποιήστε το στην κουζίνα ή το καθιστικό, αποφύγετε όμως τις μεγάλες επιφάνειες και τις έντονες αποχρώσεις.




Κίτρινο: Δίνει την αίσθηση της φυσικής ζεστασιάς και αντιπροσωπεύει τη ζήλια αλλά και τη δύναμη. Ευνοεί τη συγκέντρωση και τη μελέτη. Αφού είναι το χρώμα της πνευματικής διαύγειας, της οργάνωσης και της πειθαρχίας. Χρησιμοποιείστε το σε λαμπερούς τόνους στους χώρους που εργάζεστε ή διαβάζετε. Εξίσου ευεργετικό είναι το κίτρινο σε σημεία ή χώρους που απαιτούν προσοχή όπως στενές σκάλες, αιχμηρές γωνίες ή οπουδήποτε υπάρχουν σημάνσεις ασφαλείας, αφού τραβάει την προσοχή και σας βοηθά να εστιάσετε στο επικίνδυνο σημείο.






Μπλε: Δηλώνει σταθερότητα και αξιοπιστία, ευνοεί την ηρεμία και την γαλήνη, όμως οι περισσότεροι τόνοι του έχουν ψυχρό χαρακτήρα.. Το μπλε κάνει τα αντικείμενα να φαίνονται πιο ελαφριά  και το χώρο να μοιάζει λιγότερο πιεστικός και κλειστός, ενώ αν χρησιμοποιηθεί σε υπνοδωμάτια βοηθάει στην λειτουργία του ύπνου. Συνδυάστε το με ζεστά υφάσματα και υλικά με ενδιαφέρουσες υφές, όπως γούνα, φυσικό ξύλο ή ανάγλυφα αντικείμενα.



Πορτοκαλί: Χρώμα ζεστό, μεσογειακό και φιλόξενο, είναι απαραίτητο σε χώρους κοινωνικών επαφών. Διαθέτει κάποιες από τις ιδιότητες του κόκκινου με λιγότερες εντάσεις, χωρίς να είναι σε καμία του μορφή προκλητικό ή ενοχλητικό. Ευνοεί την περιπέτεια και την ανάγκη για αλλαγή και αντιπροσωπεύει την απόλαυση και τη δίψα για ζωή. Προτιμήστε το για το καθιστικό ή την κουζίνα και βυθιστείτε στη ζεστασιά που εκπέμπει!


Πράσινο: Ελπιδοφόρο, ευνοεί την αρμονία και συμβάλλει στην αίσθηση της επαφής με τη φύση αλλά και την καλή υγεία. Δημιουργεί ιδανική ατμόσφαιρα για συγκέντρωση και διαλογισμό, ενώ προτείνεται για όλους τους χώρους αφού οι περισσότερες εκδοχές του διαθέτουν μόνο θετικά κι όχι  αρνητικά χαρακτηριστικά. Λιγότερο θετικές είναι οι αποχρώσεις του πράσινου με γκρι αναμίξεις.

Ιώδες: Το χρώμα του μυστηρίου και της δύναμης προκαλεί έντονες αντιδράσεις αλλά και οπτικό ενδιαφέρον. Σε τόνους που πλησιάζουν το μπλε διαθέτει πιο ήρεμες και χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ όταν κλείνει προς το κόκκινο γίνεται αλαζονικό και εμποδίζει την συγκέντρωση. Χρησιμοποιήστε τις πιο ήπιες αποχρώσεις του για το υπνοδωμάτιο και απαλύνετε την ενέργειά του με λευκά ή μπεζ.


Λευκό: Το χρώμα της αγνότητας και της ψυχικής ανάτασης, δίνει αίσθηση καθαριότητας και διαφάνειας σε κάθε χώρο. Αν το συνδυάσετε με φωτεινό κίτρινο τότε έχετε μια ισχυρή πηγή ενέργειας και πνευματικής δύναμης, ενώ σε συνύπαρξη με σκούρα χρώματα χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Χαρακτηρίζεται ως ουδέτερο και «εύκολο» χρώμα, μπορεί όμως να δώσει στοιχεία δύναμης αν συνυπάρξει με έντονα χρώματα σε μικρές ποσότητες.



Μαύρο: Απαισιόδοξο και θλιβερό, είναι ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες σε ένα χώρο και να μειώσει τις ιδιότητες των άλλων χρωμάτων. Μπορείτε πάντως να δώσετε ισχυρό ύφος και θεατρική υπόσταση σε μια επιφάνεια αν το χρησιμοποιήσετε έξυπνα στα σωστά σημεία. Συμβουλευτείτε προηγούμενη ανάρτηση μας ΕΔΩ !

Μελετήστε τις ιδιότητες των χρωμάτων και λάβετε υπόψη τις προσωπικές ανάγκες αλλά και των ανθρώπων που ζουν γύρω σας για να δημιουργήσετε ένα αρμονικό και ισορροπημένο περιβάλλον. Συνδυάστε τη φρεσκάδα του πράσινου με την ενεργητική δράση του φωτεινού κίτρινου για μια ατμόσφαιρα επαφής με τη φύση, στην οποία θα λειτουργεί αβίαστα το πνεύμα.
Χρησιμοποιήστε τόνους του βιολετί ή του μπλε σε λευκό φόντο που θα σας γεμίσει γαλήνη και θα σας βοηθήσει να αποβάλετε  το στρες.
Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα, όπως το δυνατό κόκκινο, προσπαθήστε να τα χρησιμοποιήσετε σε μικρές αναλογίες ώστε να αποφύγετε την αρνητική επίδραση τους στη διάθεση και τη συμπεριφορά σας.

Βάλτε στη ζωή σας…
• Κόκκινο αν σας λείπει ο ενθουσιασμός και η αυτοπεποίθηση
• Ροζ αν αναζητάτε τη φροντίδα  και την αγάπη γύρω σας
• Πορτοκαλί όταν σας λείπει  η δράση και το ενδιαφέρον για τη ζωή
• Κίτρινο για να γίνετε πιο αποφασιστικοί και συγκροτημένοι
• Πράσινο όταν χρειάζεστε νέες ιδέες
• Μπλε όταν θέλετε να ηρεμήσετε από καταστάσεις άγχους και πίεσης
• Λευκό για να κάνετε μια νέα αρχή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου