Συμπληρωματικά χρώματα! Δημιουργείστε εντυπωσιακές αντιθέσεις στον χώρο σας!


Η αντίθεση των συμπληρωματικών χρωμάτων έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στη γραφιστική, στη διαφήμιση και στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου.

Στο μοντέλο χρωμάτων RGB (Red, Green, Blue) τα βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Τα συμπληρωματικά χρώματα είναι το κυανό, τοmagenta  και το κίτρινο. 



Κατά το μοντέλο RGB τη μέγιστη αντίθεση προσφέρουν τα ζεύγη που απαρτίζονται από ένα βασικό χρώμα και από το αντίστοιχο συμπληρωματικό. Κατά συνέπεια:
Το Κόκκινο κάνει αντίθεση με το Κυανό
Το Πράσινο κάνει αντίθεση με το Magenta 
Το Μπλε κάνει αντίθεση με το Κίτρινο

Στην τέχνη (ζωγραφική, διακόσμηση κλπ) η παλέτα των χρωμάτων είναι αρκετά πιο περιορισμένη. Έτσι, αρκετοί καλλιτέχνες θεωρούν ως βασικά χρώματα το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε και ως συμπληρωματικά το πράσινο, το πορτοκαλί και το Μωβ. Η ταξινόμηση (Κοκκινο, Κίτρινο, Μπλε) των καλλιτεχνών, ενώ δεν είναι απόλυτα ορθή (με την επιστημονική έννοια), εντούτοις παρουσιάζει πολλές εφαρμογές στην πράξη.

Έτσι κατά το μοντέλο (Κόκκινο, Κίτρινο, Μπλε) τη μέγιστη αντίθεση προσφέρουν τα παρακάτω ζεύγη συμπληρωματικών χρωμάτων.
Το Κόκκινο κάνει αντίθεση με το Πράσινο
Το Μπλε κάνει αντίθεση με το Πορτοκαλί
Το Κίτρινο κάνει αντίθεση με το Μωβ

Στον κύκλο των χρωμάτων, την μέγιστη αντίθεση προσφέρουν οι αποχρώσεις που είναι αντίθετα τοποθετημένες στον κύκλο.
Για παράδειγμα η ανάμιξη του κόκκινου και του κίτρινου (δυο βασικών χρωμάτων) δίνει πορτοκαλί. Αρά λείπει το τρίτο βασικό χρώμα που είναι το μπλε. Οπότε το Πορτοκαλί (κόκκινο+ κίτρινο) κάνει μέγιστη αντίθεση με το μπλε. 
Η ανάμιξη του μπλε και του κίτρινου (δυο βασικών χρωμάτων) δίνει πράσινο. Αρά λείπει το τρίτο βασικό χρώμα που είναι το κόκκινο. Οπότε το πράσινο (Μπλε+ κίτρινο) κάνει μέγιστη αντίθεση με το κόκκινο. 
Παραδείγματα στο χώρο.

Αντίθεση Μπλε με Πορτοκαλί.
Στη διπλανή φωτογραφία το φόντο έχει έντονο μπλε χρώμα ενώ κάποια έπιπλα ζεστό πορτοκαλί. Η αντίθεση των δύο χρωμάτων, κάνει το πορτοκαλί να φαίνεται έντονο και φωτεινό και έτσι τα δύο πορτοκαλί καθίσματα κυριαρχούν στο χώρο. Αν το φόντο ήταν για παράδειγμα, κόκκινο ή καφέ τότε το πορτοκαλί δε θα ξεχώριζε ιδιαίτερα.






Αντίθεση Κόκκινου με Πράσινο
Οι κόκκινές παπαρούνες φαίνονται πολύ φωτεινές στο καταπράσινο φόντο. H αντίθεση του κόκκινου και του πράσινου χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε όλη την κινηματογραφική ταινία Amelie, τόσο στην σκηνογραφία όσο και στην ενδυματολογία.

Πηγή: thedecobook.com