Διαρροή νερού! Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε!

Αν το σπίτι πλημμύρισε, θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι το νερό μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες και ανεπανόρθωτες ζημιές. Δυστυχώς πρέπει να δράσετε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε η ζημιά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην σας κοστίσει περισσότερα απ’ όσα ξέρετε ήδη ότι θα ξοδέψετε για την επιδιόρθωση.


1. Βρείτε την πηγή.
Αν η πηγή δεν είναι η… «μητέρα φύση» οπότε δεν είναι στο χέρι σας να σταματήσετε το νερό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διακόψετε την παροχή του νερού.
Αν η ζημιά βρίσκεται πριν τον κεντρικό διακόπτη νερού, επικοινωνήστε άμεσα με την ΕΥΔΑΠ έτσι ώστε να σας διακόψουν το νερό μέχρι να διορθωθεί η βλάβη.
 
2. Απομακρύνετε τα έπιπλα.
Το ένστικτό σας, σας οδηγεί να αρχίσετε αμέσως να αφαιρείτε το νερό. Αλλά το πιο σωστό πλάνο είναι να απομακρύνετε πρώτα έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από το χώρο για να μην ποτίσουν νερό και μεγαλώσει ο όγκος (και το κόστος) της ζημιάς. Όσο θα κάνετε αυτή τη δουλειά μην παραλείψετε να διακόψετε άμεσα την παροχή ρεύματος για λόγους ασφαλείας.



3. Απαντλήστε τα νερά.
Τώρα που από το χώρο έχουν αφαιρεθεί έπιπλα και συσκευές είναι η ώρα να αφαιρεθεί το νερό και να στεγνώσει ο χώρος. Αν η ζημιά είναι περιορισμένη μπορείτε να αφαιρέσετε τα νερά με μεγάλα σφουγγάρια, παλιές πετσέτες, σκούπες και σφουγγαρίστρες. Αν η ζημιά είναι εκτεταμένη ίσως χρειαστεί η συνδρομή της πυροσβεστικής ή κάποιου συνεργείου με αντλία. 

4. Αφαίρεση χαλιών και μοκετών.
Αν τα χαλιά μπορούν να σωθούν με στέγνωμα έχει καλώς, αλλιώς πρέπει να τα πετάξετε και μάλιστα άμεσα. Όπως και να έχει πάντως πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα από το δάπεδο. Ακόμα και τα πλακάκια μπορούν να πάθουν ζημιά αν μείνει πάνω τους ένα βρεγμένο χαλί ή μοκέτα. Για ξύλινα πατώματα, δεν το συζητάμε, η αφαίρεσή τους μπορεί ίσως να τα σώσει, αν και δεν είναι σίγουρο.



5. Ασφάλεια σπιτιού.
Εξετάστε πολύ προσεκτικά το ασφαλιστήριο του σπιτιού. Ίσως να είστε τυχεροί και να προβλέπει κάλυψη σε περίπτωση πλημμύρας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τραβήξτε φωτογραφίες και ζητήστε από τον υδραυλικό που θα επιδιορθώσει τη ζημιά να σας γράψει μια πλήρη αναφορά της ζημιάς, της αιτίας της και των εργασιών που θα πραγματοποιήσει.


Πηγή: fe-mail.gr