Οικολογικές συνήθειες για να κάνετε οικονομία!

Υπάρχουν τρόποι απλοί, έξυπνα προϊόντα, αλλά και κάποιες συνήθειες «παλιομοδίτικες» για να περιορίσεις συνήθειες που κατασπαταλούν ενέργεια και λεφτά.

Αν, λοιπόν, μπορείς να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να μειώσεις κατά 20-30% τα έξοδά σου, δεν αξίζει να γίνεις πιο «πράσινος»;

1. Προγραμματίζεις το θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19-20° C τον χειμώνα. Επειδή οι συχνές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν την κατανάλωση, είναι πιο συμφέρον, όταν φεύγεις από το σπίτι για να πάς στη δουλειά, να αφήνεις ανοιχτό το καλοριφέρ στους 16° C. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της WWF, η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1° C επιφέρει εξοικονόμηση έως και 10%. Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, τον χειμώνα έχουμε κατανάλωση ενέργειας € 500 , τότε αν κατεβάσουμε τον θερμοστάτη μόλις 1 μονάδα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου € 50. Το καλοκαίρι πάλι, η ένδειξη στο κλιματιστικό σας (το οποίο απαιτείται να είναι ενεργειακής σήμανσης Α) δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 26° C.
2. «Ασφάλισε» το τζάκι. Όταν δεν είναι αναμμένο, τραβάει θερμότητα από το σπίτι σου. Αφού, λοιπόν, ο θερμός αέρας έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει, στη δική σου περίπτωση μπορεί κυριολεκτικά να το... σκάσει από την καμινάδα. Γι' αυτό καλό είναι να ασφαλίζεις πάντα το ειδικό κλείστρο που τη σφραγίζει ή να χρησιμοποιείς τα γυάλινα προστατευτικά τα οποία περιορίζουν τις διαρροές. Αυτή η μικρή συνήθεια μπορεί να σου εξοικονομήσει ενέργεια από 2-18%.
3. Να ελέγχεις τις διαρροές από τις πόρτες και τα παράθυρα. Για να βρεις από πού χάνεται η θερμότητα, κάνε έναν έλεγχο με τη βοήθεια ενός αναμμένου κεριού ή κάποιου αρωματικού στικ. Αν η φλόγα του κεριού ή ο καπνός του στικ κινείται οριζόντια, έχεις βρει το σημείο που πρέπει να σφραγίσεις. Χρησιμοποίησε ειδικές αεροστεγανωτικές ταινίες και βουρτσάκια για τα παράθυρα και τις πόρτες και κλείσε με ειδικά υλικά πλήρωσης, όπως αφρός πολυουρεθάνης ή σιλικόνη, τυχόν ρωγμές και ανοίγματα στους τοίχους, αλλά και στην ένωσή τους με το δάπεδο. Έχετε υπόψη σας ότι υγρασία και μούχλα στα κουφώματα αλουμινίου είναι σημάδια ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μόνωση.
4. Να προτιμάς ανεμιστήρες για να σε ζεστάνουν! Ο ανεμιστήρας οροφής που σε δροσίζει το καλοκαίρι μπορεί να σε ζεστάνει τον χειμώνα. Aν τον ρυθμίσεις στην αργή ανάστροφη περιστροφή (οι περισσότεροι διαθέτουν), θα σπρώξει τον θερμό αέρα που ανέβηκε στην οροφή πίσω στο πάτωμα. Η εξοικονόμηση από αυτό το μικρό τρικ φτάνει έως και 3%. Το καλοκαίρι τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα. Σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερης έρευνας της Greenpeace, αν κατά τους θερμούς μήνες χρησιμοποιείς ανεμιστήρα αντί για κλιματιστικό, μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομείς περίπου € 60 από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.
5. Αέρισε όλους τους χώρους το μεσημέρι τον χειμώνα και πολύ πρωί το καλοκαίρι, ώστε να εκμεταλλευτείς τη φυσική θερμοκρασία. Μην ξεχνάς να κλείνεις καλοριφέρ και κλιματιστικά τις ώρες εκείνες.
6. Κλείνε τα παντζούρια τις μέρες με πολύ κρύο και αντίστοιχα με πολλή ζέστη.
7. Να επενδύσεις σε μια καλή κουρτίνα. Επέλεξε τη φοδραρισμένη, ώστε το χειμώνα να κρατάει το σπίτι σας πιο ζεστό. Το καλοκαίρι προτιμήστε τη με λευκή φόδρα, ώστε να αντανακλάται το φως μαζί και η θερμότητα. Βάλτε την όσο πιο κοντά γίνεται στο παράθυρο και φροντίστε να είναι τουλάχιστον 15 εκ. πιο φαρδιά από αυτό.
8. Τοποθέτησε ανάμεσα στην πλάτη των καλοριφέρ και τον τοίχο ειδική θερμομονωτική πλάκα (θα τη βρείς στα καταστήματα με χρώματα και μονωτικά υλικά). Μια έξυπνη πατέντα είναι να χρησιμοποιείς για τον ίδιο σκοπό φύλλα αλουμινόχαρτου.
9. Να εξαερώνεις τακτικά τα σώματα του καλοριφέρ, να συντηρείς κάθε χρόνο τον καυστήρα και καθαρίζειςκάθε δύο χρόνια την καμινάδα. Η εξοικονόμηση ενέργειας από αυτές τις απλές τακτικές είναι γύρω στο 10-15%.
10. Ρύθμισε τα κλιματιστικά τα κλιματιστικά σας έτσι ώστε η κατεύθυνση του αέρα να είναι προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, τα θερμά κύματα θα κινούνται προς τα πάνω.
11. Μην αφήνεις τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση stand by γιατί έτσι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Δεν αρκεί μόνο να πατήσεις το off στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και του DVD. Βγάλε τα από την πρίζα ή σύνδεσέ τα σε ένα πολύπριζο για να τα κλείνεις με το πάτημα του διακόπτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, το 60-80% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι συσκευές προέρχεται από το διάστημα που παραμένουν «stand by». Σημαντικό είναι, επίσης, να βγάζεις από την πρίζα τους φορτιστές τοίχου. Για να έχεις μια εικόνα του πώς μεταφράζονται όλα αυτά σε χρήμα, αν κλείνεις κάθε φορά εντελώς τον υπολογιστή σου, μπορεί να γλιτώσετε έως €20 το χρόνο από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, και € 2-3 αν βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα. Τέλος, αν κλείνεις πάντα όλους τους διακόπτες από τις ηλεκτρονικές συσκευές, εξοικονομείς έως και €30.

12. Τοποθέτησε dimmer στα φωτιστικά για να ρυθμίζεις την ένταση, εξοικονομώντας ενέργεια και επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Οι χρονοδιακόπτες είναι σωτήριοι και για την τσέπη σου.
13. Χρησιμοποιείτε οικονομικούς λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος σε χώρους, όπως οι διάδρομοι και οι αποθήκες, όπου δεν χρειάζεσαι έντονο φως.
14. Περιόρισε τη χρήση χαρτιού. Όσο για το ρολό κουζίνας, μπορείς να δείτε σημαντική μείωση στο budget του σουπερμάρκετ, αν το αντικαταστήσεις με υφασμάτινες πετσέτες.
15. Εκμεταλλεύσου το φυσικό φως της μέρας. Άνοιξε διάπλατα τις κουρτίνες και μην ξεχνάς ότι ακόμα και μερικοί έξυπνα τοποθετημένοι καθρέφτες αντανακλούν και διαχέουν το φως σε ολόκληρο τον χώρο.
16. Να ξεσκονίζεις κάθε εβδομάδα τα φώτα του σπιτιού. Θα εντυπωσιαστείς με τις ποσότητες σκόνης που... κάθονται στις λάμπες και μειώνουν την απόδοσή τους.
17. Σκέπασε πάντα την κατσαρόλα όταν μαγειρεύεις ή βράζεις κάτι. Το φαγητό γίνεται γρηγορότερα και εσύ καις λιγότερο ρεύμα.
18. Μην ανοίγεις τον φούρνο. Κάθε φορά που το κάνεις, χάνεται το 20% της θερμότητας; Μάλλον θα πρέπει να αποκτήσεις ένα πιο έμπειρο... μάτι.
19. Κλείσε τον διακόπτη 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Το φαγητό σου θα ετοιμαστεί κανονικά και εσύ θα έχεις γλιτώσει αρκετό ρεύμα.
20. Επέλεξε πάντα σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες. Αν η βάση τους είναι 1-2 εκ. μικρότερη μπορεί να σπαταλάς έως και 20% περισσότερη ενέργεια.
21. Βάλε τη χύτρα ταχύτητας στη ζωή σου. Σύμφωνα με τον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας του WWF, μπορεί να σου... γλιτώσουν 30-60% ρεύμα.
22. Μην ξεχνάς αναμμένο τον απορροφητήρα ειδικά τον χειμώνα. Μπορεί να απομακρύνει τις οσμές, απορροφά όμως και τη θερμότητα.
23. Δεν ανοίγεις άσκοπα το ψυγείο και βεβαιώσου ότι η πόρτα του κλείνει καλά. Βάλε το μακριά από την ηλεκτρική σας κουζίνα και τον φούρνο και να αποφεύγεις να βάζεις σε αυτό πολύ ζεστά φαγητά, αφού ανεβάζουν τη θερμοκρασία του. Αντιθέτως, όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάτι, άφησέ το μέσα στο ψυγείο... βοηθώντας το με αυτόν τον τρόπο να χαμηλώσει τη θερμοκρασία του και να εξοικονομήσει ενέργεια.
24. Κλείνε τον θερμοσίφωνα. Δεν εννοούμε να ξεχάσεις το ζεστό νερό. Αναφερόμαστε στην κακή συνήθεια να αφήνουμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο όλη μέρα με το σκεπτικό ότι έχει θερμοστάτη και επομένως σταματάει να καίει ρεύμα όταν το νερό ζεσταθεί. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή το νερό δεν παραμένει για πάντα ζεστό και έτσι ο θερμοσίφωνας τίθεται διαρκώς σε λειτουργία, όσο περισσότερο μένει αναμμένος, τόσο πιο γρήγορα φθείρεται. Σημαντικό είναι επίσης να είναι ρυθμισμένος περίπου στους 50° C . Οι δύο αυτές απλές τακτικές μπορούν να σας κάνουν έως και 25% οικονομία.
25. Να μονώσεις τις σωλήνες που μεταφέρουν το ζεστό νερό. Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού κοστίζει περίπου € 12/τ.μ. και μπορεί να φέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%, που σημαίνει ότι το κόστος αποσβαίνεται σε περίπου έξι μήνες. Στην ίδια λογική μπορείτε να κρατήσεις και τον θερμοσίφωνα στα... ζεστά τυλίγοντάς τον με μονωτικό υλικό.
26. Να εγκαταστήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα. Για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση της αγοράς του γίνεται σε περίπου 3-4 χρόνια.
27. Βάλε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων και των ρούχων όταν είναι γεμάτα. Αν ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή και χαμηλώσετε τη θερμοκρασία πλύσης εξοικονομείτε ενέργεια 30-50% ανά πλύση.
28. Φρόντισε για τη σωστή συντήρηση των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων. Πώς; Κάνοντας μια άδεια πλύση με σόδα πλυντηρίου ή ξίδι, μία φορά τον μήνα.
29. Ακολούθησε με ακρίβεια τις δοσολογίες των προϊόντων καθαρισμού - επαρκούν για τέλειο αποτέλεσμα. Μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού δεν σημαίνει και μεγαλύτερη καθαριότητα.
30. Να χρησιμοποιείς φυσικά καθαριστικά. Αν τα βιοδιασπώμενα προϊόντα καθαρισμού σάς φαίνονται ακριβά, έχε πάντα στα ντουλάπια σας λεμόνι, λευκό ξίδι, μαγειρική σόδα και γλυκερίνη. Είναι απίστευτο το τι μπορείς να καθαρίσεις με αυτά τα φυσικά υλικά.

Πηγή:womenonly.gr