Αντί για τραχανά... φτιάξτε τραχανότο!



Τραχανότο με μανιτάρια

Εάν έχετε συνδέσει τον τραχανά με τη σούπα και μόνο, ήρθε ώρα να τον χρησιμοποιήσετε εντελώς διαφορετικά, με εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα.


Υλικά:
200 γρ. τραχανά ξινό (γλυκό ή ξινόχοντρο, ό,τι προτιμάτε)
300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα φρέσκα
200 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένενες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κ.σ. κονιάκ
1 φλ. γάλα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
Νερό, αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία:
Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά.
Τα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε στο χέρι και τα αφήνετε σε ένα μπολ.
Στο μεταξύ μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο κονιάκ.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα φρέσκα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε τη ντομάτα και μετά από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το κονιάκ και 2-3 ποτήρια νερό και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. 
Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Δοκιμάζετε τον τραχανά και εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο βραστό νερό. Μόλις είναι έτοιμο το τραχανότο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε , ανακατεύετε και σερβίρετε.

Πηγή:capital.