Η εξάρτηση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι διαταραχή.





Ένα σημαντικό άρθρο για μικρούς και μεγάλους....

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια χρήζουν προσοχής;






Ιδιαίτερα επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η υπερβολική έκθεση των νεαρών Κινέζων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πρόκειται, όμως, για μια κατάσταση που ενδιαφέρει και τους Αμερικανούς γονείς, καθώς και οι Αμερικανόπαιδες περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε μια οθόνη.


Το ντοκιμαντέρ «Ο εξαρτημένος του διαδικτύου» υποδεικνύει τις συνέπειες που έχει αυτού του είδους ο εθισμός στους εφήβους που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, συχνά ξεχνώντας να φάνε, να πιουν, ή ακόμη και να κοιμηθούν. Οι Κινέζοι γιατροί που ασχολούνται με τέτοιες περιπτώσεις πιστεύουν ότι αυτή η εξάρτηση αποτελεί σοβαρή διαταραχή, και έτσι έχουν δημιουργηθεί κέντρα απεξάρτησης όπου οι πάσχοντες περιορίζονται επί μήνες, ακολουθώντας αυστηρές θεραπείες.

Παρότι η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν θεωρείται πάθηση σύμφωνα με τα αμερικανικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι νέοι Αμερικανοί παραμένουν κολλημένοι στο διαδίκτυο ατελείωτες ώρες, περισσότερες από αυτές που θεωρούν οι ειδικοί «φυσιολογικές». Συχνά, τα παιδιά αρχίζουν να εθίζονται στην τεχνολογία εξ απαλών ονύχων, από τη στιγμή που τα νήπια πάρουν στα χέρια τους τα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες των γονιών τους.

Οι γονείς, ευτυχείς που με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καθησυχάσουν τα παιδιά που τους ενοχλούν, μοιάζουν να αγνοούν τι μπορούν να κάνουν οι φωτεινές και γεμάτες ερεθίσματα οθόνες στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους. Οι ειδικοί ξεδιπλώνουν την κατάσταση χωρίς περιστροφές.

Η βαριά χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, επιμένουν, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών, την υγεία τους, αλλά και τη σχολική τους απόδοση. «Οι ανήλικοι που παίζουν με τις ώρες βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχουν μεγαλύτερη τάση να ενεργούν βίαια και να μην εμφανίζουν εν συναίσθηση», λέει ο δρ. Δημήτριος Α. Χριστάκης του Παιδιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Σιάτλ. Ακόμα και οι έφηβοι που ασχολούνται με βίαια παιχνίδια επιδεικνύουν πιο βίαια συμπεριφορά και έχουν αυξημένη τάση να τσακώνονται με συνομηλίκους και δασκάλους, αναφέρει μελέτη στο Journal of Yοuth and Adolescence.

Πηγή:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου