10 δωρεάν πράγματα στις διακοπές με capital controls.


Σας βρήκαν κι εσάς τα capital controls με το χέρι έτοιμο να κλείσει τις φετινές σας διακοπές, και σκέφτεστε να τις ακυρώσετε για παν ενδεχόμενο; 

Εμείς ψηφίζουμε να ακολουθήσετε κανονικότατα τα πλάνα σας, απλώς κάνοντας όπου μπορείτε οικονομία. 

Όπως στις παρακάτω περιπτώσεις σημαντικών διακοπο-εξόδων, τα οποία μπορείτε να αποφύγετε. 


Αυτό το καλοκαίρι, απλώς μην πληρώσετε… 


Την ξαπλώστρα 

Επιλέξτε τις ελεύθερες παραλίες – ή τα ελεύθερα κομμάτια των οργανωμένων παραλιών και επενδύστε σε μία ψάθα και μία καλή ομπρέλα. Θα σας βγει πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με τις χρεώσεις για μια σαιζλόνγκ καθημερινά. 

Τον καφέ στο beach bar 

Βάλτε ένα σέικερ στις βαλίτσες σας και φτιάξτε τον καφέ σας από το δωμάτιο, προτού ξεκινήσετε για την παραλία. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε τον καφέ σας από τον τοπικό φούρνο ή την καφετέρια του χωριού για να τον πάρετε μαζί σας στη θάλασσα – σίγουρα θα είναι κατά πολύ φθηνότερος από τον αντίστοιχο στην καντίνα-μονοπώλιο της πλαζ. 

Το αυτοκίνητο στο πλοίο 

Τα εξτρά 150 (τουλάχιστον) ευρώ για το πήγαινε-έλα του ΙΧ στο καράβι πονάνε πολύ. Γι’ αυτό και αξίζει να επενδύσετε σε εναλλακτικά μέσα: Να νοικιάσετε ένα μηχανάκι ή ένα ποδήλατο στον προορισμό σας ή να τολμήσετε να χρησιμοποιήσετε όπου είναι δυνατόν τις τοπικές συγκοινωνίες για να γλιτώσετε και την βενζίνη. 

Την βαλίτσα στο αεροπλάνο

Αν ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε αεροπορικώς στο νησί των διακοπών σας, μειώστε τα έξοδα του ναύλου, αφαιρώντας το ποσό της παραδοτέας αποσκευής, που συνήθως κυμαίνεται στα 20-40€. Δοκιμάστε είτε να κλείσετε μία βαλίτσα ανά δύο ή τρία άτομα, αν ταξιδεύετε με μεγάλη παρέα, είτε να οργανώσετε τέλεια την χειραποσκευή σας (οι εταιρίες ευτυχώς δέχονται πλέον αρκετά ευμεγέθεις βαλίτσες ως χειραποσκευές), ώστε να μην σας λείψει τίποτα. Το μικρό μέγεθος των καλοκαιρινών μαγιό/ρούχων βολεύει ιδιαίτερα, ενώ τα περισσότερα απαραίτητα υγρά που απαγορεύονται στην καμπίνα του αεροσκάφους (αντηλιακά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες κλπ) μπορείτε να τα αγοράσετε από το οικονομικότερο supermarket του προορισμού σας, στην ίδια τιμή που θα τα αγοράζατε και στο σπίτι σας. 

Το δωμάτιο

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με διάφορους τρόπους: Μπορείτε για παράδειγμα να ψηφίσετε camping. Στοιχίζει ελάχιστα (ή καθόλου, στην περίπτωση της ελεύθερης κατασκήνωσης), και αποτελεί αφορμή για διακοπές ακόμη πιο κοντά στη φύση – δείτε εδώ μερικά από τα καλύτερα camping στο Αιγαίο. Από την άλλη, μπορείτε να μείνετε στο εξοχικό κάποιου φίλου και να κάνετε παρεΐστικες διακοπές ως φιλοξενούμενοι– χωρίς ακριβώς την αυτονομία που θα θέλατε, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα. 

Τα σνακ του καραβιού

Οι τέσσερις ώρες ως τη Σαντορίνη ή το οκτάωρο ως τα Κουφονήσια δεν είναι αμελητέος χρόνος. Για την ακρίβεια, είναι τόσος που στα μισά της διαδρομής, όσο κι αν έλεγες πως θα κρατήσεις την όρεξή σου για την ψαροταβέρνα της Χώρας, η επίσκεψη ως το κυλικείο του πλοίου «για να ξεμουδιάσεις» μετατρέπεται σε μοναδική πηγή αδρεναλίνης. Νικήστε την ακατανίκητη επιθυμία να ορμήξετε στα κρύα σάντουιτς, φροντίζοντας να πάρετε προμήθειες από το σπίτι. Ένα τοστάκι, λίγα κρουασανάκια, ή καμιά σοκολατίτσα θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην πορεία. 

Τα σουβενίρ

Όχι άλλα τσολιαδάκια, καραβάκια, σφουγγάρια απ’ τον βυθό και διακοσμητικές μαχαίρες απ’ την Κρήτη. Αν θέλετε να θυμάστε το νησί, ή να πάρετε αναμνηστικό για τους δικούς σας από τις διακοπές, την δουλειά του θα την κάνει ωραιότατα και εκείνο το εντυπωσιακό βότσαλο ή το βραχιόλι από κοχυλάκια που μαζέψατε μόνοι σας στην παραλία. 

Την μεταφορά από και προς το λιμάνι/το αεροδρόμιο

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δωματίων στα ελληνικά νησιά, ακόμη κι αν δεν το δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους, προσφέρονται αν τους το ζητήσετε να σας παραλάβουν και να σας μεταφέρουν κατά την άφιξη και αναχώρησή σας δωρεάν, εφόσον δεν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο. Στα μπόνους, κατά την διάρκεια της διαδρομής από το λιμάνι στο δωμάτιο, «ξεψαχνίζετε» τον οδηγό και μαθαίνετε κατευθείαν τα SOS των ντόπιων για τις καλύτερες παραλίες, τα κρυμμένα μαγαζάκια ή τις μη τουριστικές ψαροταβέρνες της περιοχής. 

Το πλοίο

Δεν σας έμειναν χρήματα ούτε για το καράβι; Η λύση είναι οι στεριανοί παραθαλάσσιοι προορισμοί, στις πιο όμορφες γωνιές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Χαλκιδική στη Βόρεια Ελλάδα, το Πήλιο στην κεντρική, η Πάργα και τα Σύβοτα στην Ήπειρο, η Εύβοια και η Δυτική Πελοπόννησος στα νότια είναι επιλογές που δεν απαιτούν θαλάσσιες μεταφορές και δεν θα σας απογοητεύσουν με τις φυσικές ομορφιές τους. 

Τα βιβλία των διακοπών σας 

Μπορείτε να τα αποκτήσετε εύκολα, λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό του in2life σε συνεργασία με ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, με δώρα δεκάδες βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Πηγή:in2life.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου