Η διαφορά της ώριμης από την ανώριμη αγάπη.

Η ανώριμη αγάπη λέει: "Σε αγαπώ γιατί σε χρειάζομαι". 
Η ώριμη αγάπη λέει: "Σε χρειάζομαι γιατί σε αγαπώ".

Η πρώτη φορά που είχα διαβάσει αυτή τη φράση ήταν κάπου στην εφηβεία, στη προσπάθειά μου να αποκωδικοποιήσω τι εστί έρωτας. Και ομολογώ ότι μου είχε φανεί πολύ ''ψαγμένη''… 20 και βάλε χρόνια μετά, εξακολουθεί να μου αρέσει. 
Αλλά πλέον για άλλους λόγους.


Ένα γρήγορο τεστ.
Για να καταλάβεις αν η αγάπη που μοιράζεσαι με το σύντροφο σου είναι ώριμη ή όχι ρώτησε τον απλά: ''Γιατί με αγαπάς;''. Και μετά ρώτα τον εαυτό σου: ''Γιατί τον αγαπώ;'' Ίσως νομίζεις ότι η απάντηση είναι προφανής, αλλά μπορεί να μην είναι και τόσο.

Είναι πολύ σημαντικό να απαντήσετε γρήγορα και να πείτε δυνατά ό,τι σας έρθει στο μυαλό χωρίς να το φιλτράρετε. Απαντήσεις του τύπου ‘Επειδή με προσέχεις, επειδή περνάμε καλά μαζί, επειδή με σέβεσαι’ είναι ενδείξεις ανώριμης αγάπης. Όμως απαντήσεις όπως ''επειδή είσαι ένας καλός και τίμιος άνθρωπος, επειδή σε εκτιμώ, επειδή σε θαυμάζω'' δίνουν στοιχεία ώριμης αγάπης. Πιο συγκεκριμένα…

Τι είναι η ανώριμη αγάπη;
Ο Erich Fromm (ψυχαναλυτής και φιλόσοφος του 20ου αιώνα) θεωρεί ότι όποιος αγαπά ανώριμα είναι εγωκεντρικός και έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα εφόσον αγαπά τον άλλον επειδή αγαπιέται. Επενδύει περισσότερο στο πώς μπορεί να είναι αρεστός, από το να καλλιεργεί την ικανότητα του να αγαπήσει. Επίσης, έχει ανάγκη να τον επαινεί ο σύντροφός του να προκειμένου να αισθάνεται ασφαλής σε μια σχέση. Έτσι δημιουργεί συμβιωτικές σχέσεις όπου η βαθιά του επιθυμία είναι να γίνεται ένα με τον άλλον. Όμως αυτή η ένωση είναι πλασματική μιας και τη θέση της πραγματικής επαφής παίρνει η έντονη ανάγκη για επιβεβαίωση, στήριξη και ο φόβος της μοναξιάς.  Για αυτό και στη περίπτωση του χωρισμού το βασικό συναίσθημα είναι ο θυμός, διότι αισθάνεται ότι έχασε έναν ''θαυμαστή''.

Τι σημαίνει η ''ώριμη'' αγάπη;
Όσοι αγαπούν ώριμα επικεντρώνονται περισσότερο στονσύντροφο τους και τον βοηθάνε να εξελιχθεί προσωπικά και επαγγελματικά. Η σχέση αποτελείται από τους δυο τους αλλά και από την επαφή μεταξύ τους, σαν μια ξεχωριστή οντότητα. Υπάρχει ''δίνω και παίρνω, σέβομαι, καταλαβαίνω και αναλαμβάνω ευθύνη των πράξεών μου''. Διατηρώντας την ατομικότητά τους και έχοντας συνειδητά επιλέξει να μοιράζονται τη ζωή τους, δρουν σαν ομάδα. Εάν χωρίσουν, το συναίσθημα που επικρατεί είναι ο πόνος διότι αισθάνονται ότι χάσανε το αντικείμενο του πόθου τους, δηλαδή τον άλλον.

Πώς ωριμάζει η αγάπη;
Για να ωριμάσει η αγάπη θέλει χρόνο και είναι μια συνειδητή επιλογή, η οποία χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια. Σε αντίθεση με την ανώριμη αγάπη που βασίζεται στην εξιδανικευμένη ιδέα της αγάπης, η ώριμη αγάπη είναι αποτέλεσμα πράξεων. Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας ρωτώντας ερωτήσεις για τη καθημερινότητα του άλλου και κάνοντας μικρές πράξεις αγάπης. Του δίνουμε χώρο, όχι για να μας κυνηγήσει ή να τον τιμωρήσουμε, αλλά για να δείξουμε ότι σεβόμαστε την ανάγκη που ίσως έχει να μείνει με τον εαυτό του. Εκφράζουμε ανοιχτά το θαυμασμό μας και όταν μιλάμε στους άλλους για εκείνον χρησιμοποιούμε τρυφερές εκφράσεις. Με άλλα λόγια, η ώριμη αγάπη φαίνεται. Εκφράζεται ανοιχτά, με λόγια και αγγίγματα.

Πηγή: ladylike.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου