Μήπως παραείσαι σκληρή με τον εαυτό σου;
Ήρθε η ώρα να αφήσεις τις ηττοπάθειες και να αγαπήσεις βαθιά, ανεπίστρεπτα και δυνατά, αυτό που είσαι κόβοντας σιγά σιγά αυτές τις συνήθειες.
Είσαι άνθρωπος, έχεις ίντερνετ και βλέπεις ταινίες; Αυτά τα τρία αρκούν για να αναπτύξεις τοξικές συνήθειες. Δεν λέμε ότι δεν μπορείς να περάσεις δύο όμορφες και χαλαρωτικές ώρες με μία ταινία ή να ξοδέψεις παραγωγικά το χρόνο σου στο ίντερνετ, αλλά αναπόφευκτα εκτίθεσαι σε εικόνες, συμπεριφορές και τρόπους σκέψης που περνάνε στο υποσυνείδητό σου, αναπαράγονται από φίλες και γνωστούς και γίνονται μέρος της ιδιοσυγκρασίας σου και του κόσμου σου.
Ποια είναι η παγίδα;
Ότι, μεγαλώνοντας, αλλοιώνουν την εικόνα που έχεις για το σώμα σου και καταβαραθρώνουν την την αυτοπεποίθηση σου.
Ας μιλήσουμε με στοιχεία όμως.
1. Κρατάς τα ρούχα που δεν σου κάνουν πια μήπως και σου χωρέσουν.
Το πιο πιθανό είναι ότι κάθε φορά που τα βλέπεις και εύχεσαι να χωρούσες ξανά σε αυτά, αισθάνεσαι άσχημα που αυτό δεν συμβαίνει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα χαρίσεις/ ανακυκλώσεις/ δωρίσεις.
2. Επισημαίνεις από μόνη σου τα αδύναμα σου σημεία στους άλλους.
Καθημερινά βιώνουμε αρκετές στιγμές που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα. Γιατί να προσθέτουμε έξτρα θλίψη και οι ίδιοι στον εαυτό μας; Εκτός αυτού, όταν αναδεικνύει τα μειονεκτήματα σου ενισχύεις τις ανασφάλειες σου.Σκοπός είναι να προστατεύεις τον εαυτό σου, όχι να τον εκθέσεις σε κίνδυνο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάζεσαι να μιλήσεις άσχημα για τον εαυτό σου σκέψου αν θα μίλαγες έτσι στην καλύτερη σου φίλη.
3. Ζυγίζεσαι καθημερινά.
Το να εξαρτάς την διάθεσή σου και -εντελώς λανθασμένα- την υγεία σου από έναν αριθμό μπορεί να σε τρελάνει. Επίσης, το βάρος επηρεάζεται από την ώρα και την εποχή που ζυγίζεσαι και την κατακράτηση υγρών που γίνεται στο σώμα σου. Και σε τελική ανάλυση είναι ένας αριθμός, όχι το νούμερο που καθορίζει την αξία σου. Δεν αξίζει να τον αναγάγεις σε πρόβλημα. Επίσης, ποια ήταν η τελευταία φορά που αντί να σκεφτείς πόσο αδύνατη είσαι, αναρωτήθηκε πόσο δυνατή νιώθεις;
4. Επιλέγεις να βλέπεις μόνο αυτά που δεν σου αρέσουν πάνω σου.
Είναι άλλο πράγμα να έχεις συνείδηση των αδυναμιών σου και άλλο να έχεις συνείδηση ΜΟΝΟ των αδυναμιών σου. Γιατί έτσι βυθίζεις στο σκοτάδι όλα τα υπέροχα χαρίσματα, στοιχεία και χαρακτηριστικά που συνυφαίνουν την εικόνα σου.
5. Έχεις στο ψυγείο/ μπάνιο/ τοίχο του δωματίου σου την φωτογραφία μίας πολύ αδύνατης κοπέλας ή μοντέλου για να σε ενθαρρύνει να μην τρως.
Προσπαθώντας να χωρέσεις τον εαυτό σου σε μη ρεαλιστικά πρότυπα, περισσότερο τον κάνεις δυστυχισμένο, παρά τον ενθαρρύνεις. Αγάπησε το σώμα σου για τις δυνατότητες που σου προσφέρει και όχι για το πως είναι. Αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει healthy is the new skinny.
Επίσης, να τι μπορείς να κολλήσεις στο ψυγείο σου
6. Σε ενδιαφέρει περισσότερο να δείχνεις καλά από το να είσαι καλά.
Ακόμα κι αν έχεις το πιο όμορφο πρόσωπο ή σώμα χάνει την αξία του αν δεν φροντίζεις την εσωτερικότητα σου. Δηλαδή την ψυχολογία, τα συναισθήματα και την διάθεσή σου.
7. Εύχεσαι να έμοιαζες/ ήσουν κάποια άλλη.
Και αποτυγχάνεις να εκτιμήσεις την μοναδικότητά σου. Δεν υπάρχει καμία άλλη "εσύ" στον πλανήτη γη (εκτός κι αν είσαι δίδυμη). Και αυτό δεν είναι λίγο.
8. Είσαι 100% σίγουρη ότι χωρίς μακιγιάζ είσαι κακάσχημη.
Είσαι όμορφη ΚΑΙ χωρίς μέικ απ και έχει φροντίσει η φύση γι' αυτό. Επίσης, κάθε φορά που λες ότι είσαι άσχημη ένα λιονταράκι κλαίει.
9. Παραβλέπεις όλες τις υπέροχες πλευρές σου οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που φαίνεσαι.
Υπάρχει πολλή περισσότερη ομορφιά και δύναμη στα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά μας από το το πόσο όμορφοι ή αδύνατοι είμαστε. Μήπως να αρχίσεις να ασχολείσαι και με αυτά;
10. Απορρίπτεις τα κοπλιμέντα που δέχεσαι.
Και, μάλιστα, με ένα σωρό ηττοπαθείς αντανακλαστικές φράσεις όπως "άντε καλέ, βλακείες", "ποια εγώ; Είμαι χάλια ρε!". Προσπάθησε να απαντάς με ένα απλό "ευχαριστώ". Είναι σημάδι ευγένειας όχι μόνο σε αυτόν που σου έκανε το κομπλιμέντο, αλλά και σε εσένα την ίδια.
11. Στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη σου ζουλώντας σημεία που έχεις περισσότερο λίπος.
Από την άλλη, δεν σου απαγορεύει κανείς να εντοπίζεις τα σημεία που δεν σου αρέσουν πάνω σου και να θέλεις να τα βελτιώσεις, αλλά δεν χρειάζεται να αυτο-τιμωρείσαι με το να κοιτάζεσαι με αυτο-λύπηση και απογοήτευση στον καθρέφτη. Αντί γι' αυτό μπορείς να θαυμάσεις και να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για τα αγαπημένα σου χαρακτηριστικά. Θα δεις σταδιακά την αυτοπεποίθησή σου να ανεβαίνει.
12. Υποτιμάς τα επιτεύγματα σου.
Αναλαμβάνεις κάτι και το έφερες εις πέρας. Τι πιο υπέροχο; Αξιοποίησε την γνώση που πήρες και τις ικανότητες που απέκτησες δείχνοντας ή μοιράζοντας τις και με άλλους.
13. Ανησυχείς συνεχώς για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για σένα.
Αναμφισβήτητα, η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας επηρεάζεται από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Γι' αυτό και, πολλές φορές, το κίνητρό των πράξεων μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιδοκιμασία και το "μπράβο" τους.
Παρόλα αυτά, είναι παρανοϊκό να σκέφτεσαι συνεχώς τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα ή τουλάχιστον αν δεν μπορείς να το αποφύγεις μάθε να τις φιλτράρεις και να κρατάς όσες ευσταθούν.
Τι πιστεύεις εσύ η ίδια για τον εαυτό σου; Αυτό έχει σημασία.
Πηγή: cosmopolitan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου