Μεγάλη Τετάρτη.
Για όσους προτιμούν το λάδι, ακόμη και σήμερα, έχουμε μία εύκολη και νόστιμη συνταγή.
Υλικά:
1-1/2 φλ. φακές ψιλές
1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα
1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτές αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. σιρόπι ρόδι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15' και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.
Σε μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.
Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες ,από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές.
Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή σιρόπι μπαλσάμικο.
Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για περίπου 1 ώρα και 30'. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά. Δυναμώνουμε τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
Εναλλακτικά σιγο-μαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
Σαν λαδερό φαγητό είναι.
Αύριο έχουμε και νηστίσιμο γλυκό!
Πιστέψτε με..αξίζει η αναμονή.
Πηγή: argiro.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου