Tούρτα σοκολάτα με κρέμα μασκαρπόνε.



Η τούρτα σοκολάτας με κρέμα μασκαρπόνε μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου πολύ νωρίτερα ή την προηγουμένη και να μείνει σκεπασμένη σε σχετικά δροσερό μέρος. Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Καλή επιτυχία!




Υλικά:
Για το παντεσπάνι
110 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, να έχει μαλακώσει)
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. ξύσμα από ένα στικ βανίλιας (κομμένο στη μέση) ή 1/2 κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 κουτάκια βανιλίνη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
30 γρ. κακάο κοσκινισμένο (μαζί με το αλεύρι)
125 ml γάλα
Για την κρέμα μασκαρπόνε
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
60 γρ. ζάχαρη άχνη
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρη
για την επικάλυψη σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ
2 πρέζες μπούκοβο ή πιπέρι (προαιρετικά, αλλά συνιστάται)

Προετοιμασία:
15-20 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C.
Ετοιμάζεται τις βάσεις από παντεσπάνι: Με μίξερ επιτραπέζιο ή χειρός χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη και το ξύσμα βανίλιας μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα (4-7 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του μίξερ). Μειώνετε την ταύτητα, ρίχνετε το γάλα κι ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας το πρώτο αυγό να έχει αφομειωθεί εντελώς στο μείγμα προτού ρίξετε το δεύτερο. Μεταφέρετε το μείγμα σε άνετο μπολ και συνεχίζετε στο εξής με το χέρι. Προσθέτετε το αλεύρι και το κακάο και με σπάτουλα “διπλώνετε” το μείγμα, παίρνοντάς το από τη βάση και φέρνοντάς το στην επιφάνια με μεγάλες απαλές κινήσεις. Σταματάτε μόλις τα υλικά ενσωματωθούν.
Σε δύο μικρά στρογγυλά ταψάκια ή τσέρκια, με διάμετρο 20 εκ. το καθένα, στρώνετε από ένα κομμάτι λαδόκολλας που να καλύπτει τη βάση τους και βουτυρώνετε τα τοιχώματα. Μοιράζετε το μείγμα, ισιώνετε τις επιφάνειες με σπάτουλα ή κουτάλι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσουν και αναποδογυρίζετε σε σχάρα. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Ετοιμάζετε την κρέμα μασκαρπόνε:
Χτυπάτε καλά στο μπλέντερ ή με μίξερ χειρός το μασκαρπόνε με την άχνη και την κρέμα γάλακτος να ενσωματωθούν πλήρως και να έχετε ένα αφράτο μείγμα (5 λεπτά).
Ετοιμάζετε την γκανάζ σοκολάτας: Σε μπεν μαρί, (μπολ πάνω σε κατσαρόλι με νερό που σχεδόν βράζει) βάζετε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και με μία σπάτουλα ανακατεύετε, βοηθώντας να λιώσουν. προσοχή! Το νερό δεν πρέπει να μπει στη σοκολάτα.
Πάντα ανακατεύοντας, προσθέτετε σταδιακά πρώτα την κρέμα γάλακτος, το μπούκοβο ή το πιπέρι (αν το χρησιμοποιήσετε) και τελευταίο το ποτό. Αποσύρετε και συνεχίζετε το ανακάτεμα με σπάτουλα μέχρι να έχετε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα (1-2 λεπτά).

Ολοκλήρωση: Σε δίσκο ή πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι.
Ρίχνετε ομοιόμορφα επάνω την κρέμα μασκαρπόνε χωρίς να την απλώσετε μέχρι την περίμετρο (αφήστε 1-2 εκατ. γιατί θα πάει μόνη της λόγω του βάρους του άλλου δίσκου από παντεσπάνι). Επάνω τοποθετείτε το δεύτερο παντεσπάνι και επικαλύπτετε με την γκανάζ σοκολάτας.
Σερβίρισμα: Μπορείτε να κόψετε την τούρτα σοκολάτα με μασκαρπόνε και να σερβίρετε ένα κομμάτι στο άλλο σας μισό την χρονική στιγμή που εσείς θα επιλέξετε ή να την παρουσιάσετε ολόκληρη για περισσότερο εφέ. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σίγουρο πως θα ανταμειφθείτε δεόντως!

Πηγή:pandespani.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου