Σαλάτα ταμπουλέ…ταξιδεύοντας προς ανατολάς!


Η ταμπουλέ (tabbouleh) είναι μια παραδοσιακή λιβανέζικη σαλάτα με υψηλή θρεπτική αξία.
Τα συστατικά της βρίσκονται στην απαραίτητη αναλογία υδατανθράκων/πρωτεϊνών/λιπιδίων, γεγονός που την καθιστούν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.



Υλικά (για 6 μερίδες):

• 1 κούπα μαϊντανό & 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
• 6 φρέσκα κρεμυδάκια & 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
• 1 αγγούρι με την φλούδα
• 4 ντομάτες
• 4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι & 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να το καλύψει. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να ρουφήξει το νερό. Έπειτα, ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το αγγούρι σε μικρά καρέ και αναμειγνύουμε το μουσκεμένο πλιγούρι με όλα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την ταμπουλέ να μαριναριστεί και να παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα.

Το σχόλιο του διαιτολόγου:

Το πλιγούρι ή μπλουγούρι ή χόντρος, σήμερα, είναι ένα τρόφιμο ξεχασμένο για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, για τις παλαιότερες γενεές αποτελούσε ένα συνηθισμένο και βασικό τρόφιμο στο οικογενειακό τραπέζι. Και για μία ακόμη φορά, ο θυμόσοφος λαός μας, μας εκπλήσσει, καθώς όπως θα διαπιστώσουμε, κατανάλωνε ένα τρόφιμο ιδιαίτερα υψηλής θρεπτικής αξίας!
Στην ουσία, το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο καρπός του σιταριού, χοντροαλεσμένος. Επομένως, έχοντας διατηρήσει το φλοιό του, αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα σε φυτικές ίνες τρόφιμα. Η ιδιότητά του αυτή δικαιολογεί το υψηλό αίσθημα κορεσμού, που αισθανόμαστε μετά την κατανάλωσή του. Με τη σειρά του, θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια βάρους, καθώς απαιτείται λιγότερη ποσότητα, προκειμένου να επιτύχουμε το ίδιο επίπεδο κορεσμού, συγκριτικά με την κατανάλωση κάποιου άλλου αμυλούχου τροφίμου, όπως τα ζυμαρικά. Επίσης, είναι ένα τρόφιμο ιδανικό για διαβητικούς, καθώς περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αυξάνει πιο ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με άλλα υδατανθρακούχα τρόφιμα, όπως τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι ή η πατάτα.
Καθότι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το πλιγούρι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού μας συστήματος. Το «πάντρεμα» αυτού του σπάνιου δημητριακού με τα λαχανικά της συνταγής αυξάνει την περιεκτικότητα της ταμπουλέ σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, ενώ το ελαιόλαδο ενισχύει τη θρεπτική αξία της σαλάτας, εξαιτίας της αντιοξειδωτικής και καρδιοπροστατευτικής δράσης της βιταμίνης Ε, που περιέχει.

Προτάσεις:

• Καταναλώστε την ταμπουλέ ως κύριο γεύμα, με τη συνοδεία μίας καλής πηγής πρωτεΐνης, όπως ένα κομμάτι φέτας ή τυριού, με χαμηλά λιπαρά.
• Σερβίρετε την ταμπουλέ ως συνοδευτικό, σε κύρια πιάτα με ψητά κρέατα ή ψάρια. Ο συνδυασμός τους θα σας εκπλήξει ευχάριστα!
• Ταξιδέψτε γευστικά προς ανατολάς και… τολμήστε την ταμπουλέ μέσα σε αραβική πίτα με σουβλάκι και σως γιαουρτιού!

Πηγή:myself.