Γιατί το Μιλάνο δεν είναι μόνο για ψώνια.

“Η απόλυτη πόλη για ατελείωτο shopping”. Το να έχεις στο μυαλό σου μόνο αυτό όταν ακούς τη λέξη Μιλάνο, είναι σαν να κοιτάς την κορυφή του παγόβουνου και να αγνοείς τα 9/10 του πάγου που κρύβεται κάτω από τον βυθό.

Γι'αυτό κι εμείς θα σου δώσουμε όλα τα επιχειρήματα για να περάσεις όμορφα, αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μέχρι τη γειτονική πόλη.



Γιατί ακόμη κι αν το καλοκαίρι τελείωσε, τα όνειρα για ταξίδια συνεχίζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος δεν ενδείκνυται για σπατάλες, κάτι που πολλές αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να κατανοούν απόλυτα.  Αν λοιπόν έχεις σκοπό να κάνεις (λίγες ακόμη) διακοπές, κλείσε τα εισιτήριά σου για Ιταλία με τιμές που ξεκινούν από 47 ευρώ. Αν όχι, κράτα τις πληροφορίες που συλλέξαμε για αργότερα.

Τα must do's στο Μιλάνο
- Για το Duomo, τον Καθεδρικό Ναό στο κέντρο της πόλης που ξεχωρίζει για τον αυστηρά γοτθικό ρυθμό του, (κι όμως, η ανέγερσή του χρειάστηκε έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί!) και την Σκάλα του Μιλάνου δεν θα επεκταθώ μιας η βόλτα σου και στα δύο, όπως επίσης και ο θαυμασμός σου την πρώτη φορά που θα τα αντικρίσεις, είναι δεδομένη.

- Στη βόρεια πλευρά της Piazza del Duomo βρίσκεται η Galleria Vittorio Emanuele II, μια εντυπωσιακή στοά με ακόμα εντυπωσιακότερο θόλο, όπου συνδέει δύο πολύ γνωστά αξιοθέατα του Μιλάνου: τον καθεδρικό ναό και το Teatro Ala Scala.

- Ο μικρός παράδεισος των ντόπιων αλλά και των τουριστών είναι το πάρκο Sempione, όπου προσφέρει θέα στο μεσαιωνικό Κάστρο των Σφόρτσα και την Αψίδα της Ειρήνης.

- Το απογευματάκι, θα βολτάρεις στα τεχνητά (αλλά όμορφα) κανάλια της πόλης στην περιοχή Νavigli, μια περιοχή αρκετά ήρεμη και γραφική.

- Να περάσεις μια βόλτα από την περιοχή Brera, τη γειτονιά των καλλιτεχνών.

- Ίσως ο διασημότερος φούρνος της πόλης, το Luini, λειτουργεί από το 1888 στο κέντρο του Μιλάνου και μοσχοβολά από χιλιόμετρα. Θα χορτάσεις μόνο και μόνο παίρνοντας βαθιά αναπνοή!


- Να πιεις έναν καφέ στο νέο flagship store Illy Caffe στο κέντρο του Μιλάνου, όπου θα απολαύσεις τον πιο ωραίο καφέ όλου του ταξιδιού σου, από τα χέρια των ειδικών, σε ένα περιβάλλον όπου φιλοξενούνται έργα τέχνης σε συνεργασία με τη σπουδαία γκαλερί Lia Rumma.

- Gelato! Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος στο πλανήτη για τους λάτρεις του παγωτού  πέρα από την Ιταλία. Aπό βουνά καραμέλας και Nutella, μέχρι Pannacotta, bitter σοκολάτας, Mocha, Passion Fruit , μπισκοτίνο και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως... Μερικές από τις διευθύνσεις/ονόματα που αξίζει να σημειώσεις είναι οι παρακατω: Gelateria Paganelli (via Adda, 3), Cioccolati Italiani (via De Amicis, 25), Gelato Giusto (via San Gregorio, 17).

- Εστιατόρια υπάρχουν για όλα τα budget. Είτε είσαι φαν των χειροποίητων ζυμαρικών ή του ριζότο, είτε θες pizza στον ξυλόφουρνο, είτε γκουρμέ ιταλικές γεύσεις, κάνε μια μίνι αναζήτηση πριν το ταξίδι για να πας στοχευμένα σε αυτά που σου ταιριάζουν.  Πάντως από την Trattoria Alle Langhe (Corso Como, 6) το σίγουρο είναι ότι θα φύγεις χορτασμένη.

- Για το aperitivo σου (δηλαδή την αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών που είναι το ποτό με τη συνοδεία μπουφέ), μπορείς να επιλέξεις ένα από τα bakery café του Μιλάνου, όπως το ιστορικό Van Bol & Feste απέναντι από το Κάστρο, που από τις 6 το απόγευμα και μετά απλώνει στα τραπέζια του τα λαχταριστά του muffins και τις ζυμαρένιες λιχουδιές.

- Εννοείται ότι θα πας για ποτό, όμως όχι στο πρώτο τουριστικό που θα πετύχεις. Το “10 Corso Como” που βρίσκεται στο κέντρο του Μιλάνου είναι μια πραγματική όαση. Σερβίρει δροσιστικά κοκτέιλ αλλά και εξωτικά πιάτα.

- Στο Μιλάνο η μόδα περνά από τη πασαρέλα στα καταστήματα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Aν είσαι αποφασισμένη να κάνεις κάποια μίνι.. επένδυση, τα καλά νέα είναι ότι οι μπουτίκ του Μιλάνου βρίσκονται όλες σε μια πλατεία, γνωστή με το όνομα Quadrilatero d’Oro.

Food (for thought)
Mια μέρα θα την αφιερώσεις στην ΕΧPO 2015, αν προγραμματίσεις το ταξίδι σου μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Με κεντρικό σύνθημα: "Η Σίτιση του Πλανήτη, Ενέργεια για Ζωή", για πρώτη φορά στην ιστορία, η Παγκόσμια Έκθεση είναι αφιερωμένη στη τροφή. Η φετινή Expo θέτει ένα από τα πιο πιεστικά σημερινά ερωτήματα: πώς μπορούμε να θρέψουμε έναν μελλοντικό πληθυσμό των 9.000.000.000 ανθρώπων χωρίς να καταστρέψουμε τον πλανήτη; Για να καταλήξει στην απάντηση, 144 χώρες έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα εθνικά περίπτερα παράλληλα με συγκροτήματα που αφορούν βασικά προϊόντα, όπως ο καφές, το καλαμπόκι και τα μπαχαρικά, ενώ οι φοιτητές από το MIT διεξάγουν εργαστήρια για τις κουζίνες του μέλλοντος. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κόμματια της έκθεσης είναι αυτό για τον καφέ (και ξέρεις πόση σημασία δίνουν οι Ιταλοί στο αγαπημένο ρόφημα). H ILLYCAFFE S.P.A , επίσημος Συνεργάτης της έκθεσης για την Ενότητα του Καφέ με τίτλο "Από τη γη στο φλιτζάνι”, επιλέχτηκε ως αποκλειστικός επιμελητής του Τομέα Καφέ. Εκεί, θα ταξιδέψεις  μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του καφέ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις τρεις βασικές πτυχές του: το προϊόν – τη διαδρομή από τον κόκκο έως το φλιτζάνι, τη τέχνη και τη δημιουργικότητα – το γενικό πλαίσιο του τι είναι ιστορικά το επίσημο ποτό του πολιτισμού, και του εξωτισμού – μέσα από τις ιστορίες και τις παραδόσεις των χωρών καλλιέργειας και κατανάλωσης. Μάλιστα, η 1η Οκτωβρίου 2015 θα είναι η πρώτη Διεθνής Ημέρα Καφέ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ Καφέ, που θα φιλοξενηθεί στην Expo Milan από 30 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου!

Για τους λάτρεις του φαγητού, της τέχνης και του design προτείνω ανεπιφύλακτα την έκθεση «Τέχνες και Φαγητό: Τελετουργίες από το 1851». Η έκθεση πραγματοποιείται στο μουσείο ντιζάιν Τριενάλε, ενώ θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια της Expo.

Άσε για λίγο το Μιλάνο
Το Μιλάνο αποτελεί ένα κομβικό σημείο, που θα αποτελέσει την αφετηρία σου για μπόλικες εκδρομές τριγύρω. Νοίκιασε αμάξι online -όσο νωρίτερα το κάνεις, τόσο πιο καλές προσφορές θα πετύχεις- και ξεκίνα τις μικρές εξορμήσεις σε κοντινά σημεία της πόλης. Αν σχεδιάσεις ένα 5ημερο ταξίδι στο Μιλάνο, τις δύο σου μέρες αξίζει να τις περάσεις σε γύρω περιοχές.

Μια "ανάσα" από το Μιλάνο βρίσκεται και η επαρχία του Μπέργκαμο. Η πόλη βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από το Μιλάνο (λιγότερο από ώρα με το τρένο), χωρίζεται σε Άνω και Κάτω (Citta alta και Citta bassa), ενώ για να μετακινηθείς χρειάζεται είτε τα... ποδαράκια σου, είτε το funicular (τελεφερίκ), από όπου θα απολαύσεις μια ιδιαίτερα όμορφη θέα. Η πόλη  συχνά περιβάλλεται από ομίχλη, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Ίζεο, πάνω σε ένα λόφο στους πρόποδες των Άλπεων.

Για μια επόμενη μέρα, σου έχουμε άλλη πρόταση. Η λίμνη Garda στην πόλη Sirmione είναι σκέτη μαγεία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, στις πλαγιές των Άλπεων .Κάνε τον γύρο της Λίμνης  οδικώς ή με το πλοίο της γραμμής. Αν επιλέξεις το τελευταίο, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τις επαύλεις και τους κήπους που δεν φαίνονται από τον παράκτιο δρόμο.


(Lake Como)

Μια εναλλακτική για τις ρομαντικές αναγνώστριες, είναι και η λίμνη Como. H λίμνη  φιλοξενεί στις όχθες της μικρά χαριτωμένα ψαροχώρια και ιστορικές κωμοπόλεις, βγαλμένες σαν από παραμύθι. Για τους λάτρεις των αγορών σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το Μιλάνο βρίσκεται μεγάλο εκπτωτικό χωριό, το Serravalle Designer Outlet.

Buongiorno senorita! (Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά...)

Πηγή: ladylike.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου