Συνδυάστε φωτισμό και επίπλωση!

Ο τεχνητός φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οπτική εμπειρία που αποκτούμε από μια κατοικία. Καθορίζει τις μορφές, αναδεικνύει τα χρώματα και αποκαλύπτει τις υφές. 
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζεται άψογα με την επίπλωση και τη διακόσμηση μιας οικίας. Εκτός από τη λειτουργική και την εικαστική τους αξία τα φωτιστικά σώματα αποτελούν και πολύ καλές επενδύσεις, καθώς είναι τόσο ιδιαίτερα και ξεχωριστά ως πραγματικά έργα τέχνης. 
Με τη βοήθεια του φωτισμού μπορεί να μεταμορφωθεί πλήρως η εικόνα ενός χώρου, βελτιώνοντας και διορθώνοντας τα τυχόν ατοπήματα στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική και διακόσμηση.

Το έντονο, δυνατό και «κρύο» φως καθορίζει πολύ αυστηρά τα όρια ενός χώρου, γι’ αυτό το λόγο συστήνεται η δημιουργία παιχνιδισμάτων φωτός με σκιά, που προκαλεί μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα, δίνοντας την αίσθηση της άνεσης και της ευρυχωρίας. Τοποθετήστε φωτιστικά δαπέδου σε επιλεγμένες γωνίες περιμετρικά του δωματίου, κατευθύνοντας ένα γλυκό φωτισμό προς τους τοίχους και την οροφή. Σε μεγάλους χώρους που θέλουμε να δώσουμε μια πιο οικεία και cozy εικόνα θα πρέπει να αποφεύγεται ο φωτισμός πλήρους διάχυσης (κεντρικός) καθώς θα κάνει το χώρο να φαντάζει μεγαλύτερος και απρόσωπος. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμήστε τη χρήση κατευθυνόμενου φωτισμού με συνδυασμούς φωτιστικών τοίχου, επιτραπέζιων κομματιών και σποτ, τονίζοντας σημεία με ιδιαίτερο διακοσμητικό ενδιαφέρον.


Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ζεστό χώρο χρησιμοποιώντας λαμπτήρες βολφραμίου, αλογόνου και επιτραπέζια ρομαντικά φωτιστικά, αποφύγετε την τοποθέτηση σκούρων χαλιών(μαύρο, πράσινο, γκρι, μπλε), καθώς και τα γκρίζα χρώματα στους τοίχους. Οι τοίχοι θα πρέπει να είναι λευκοί ή σε παστέλ αποχρώσεις, τα υφάσματα σε γήινα ανοιχτά χρώματα, ενώ τα υλικά που αναδεικνύονται άψογα από τα φωτιστικά αλογόνου είναι εκείνα που έχουν φυσική όψη, με πρωταγωνιστή του είδους το ξύλο. Σε περιπτώσεις όπου ο φωτισμός δεν προέρχεται από καλόγουστα, ντιζαϊνάτα φωτιστικά σώματα (δαπέδου, οροφής, επιτραπέζια) και είναι «γυμνός» θα πρέπει να προβλέπεται η απόκρυψή του με εικαστικό τρόπο. Βυθίστε σποτ σε κατάλληλα διαμορφωμένες γυψοσανίδες (τοίχων, οροφής) ώστε να χαρίζουν λιτές δέσμες φωτός στα σημεία που επιθυμείτε να αναδείξετε.

Ο χώρος όπου θα πρέπει να μελετηθεί ιδιαίτερα ο φωτισμός ως κυρίαρχος παράγοντας ανάδειξης της διακόσμησης είναι το σαλόνι. Το δωμάτιο αυτό απευθύνεται σε θαμώνες διαφορετικών ηλικιών, χαρακτήρων, απόψεων και ψυχολογικών διαθέσεων, γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή σταθερών συνδυασμών επίπλωσης-διακόσμησης και φωτισμού. Ένας χώρος θα πρέπει να είναι ευέλικτος ώστε να μεταμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες μας εύκολα και γρήγορα. Τυχόν ανακαινίσεις ή απλές ανακατανομές επίπλων ή διακοσμητικών αντικειμένων (πίνακες, γλυπτά, φυτά) θα πρέπει να τελούνται ελεύθερα χωρίς περιορισμό τους από τα φωτιστικά σώματα. Σποτ σε προσαρμοσμένες τροχιές (ράγες), φορητά φωτιστικά και δαπέδου αποτελούν χρήσιμους συνεργάτες στην ανανέωση ενός χώρου, καθώς δημιουργούν φωτισμένες γωνιές όπου εμείς το επιθυμούμε. Αποφύγετε τη χρήση κρυφού φωτισμού σε τοίχους και οροφές αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για τη μακροχρόνια χρήση τους. Προτιμήστε σποτ σε εσοχές επίπλων, πίσω από ράφια και γυαλί ενώ η τοποθέτηση ροοστατών σε όλα τα φωτιστικά σώματα θα δώσει στο σαλόνι σας μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και θεατρική διάθεση.

Ο φωτισμός στο χώρο της κουζίνας έχει κυρίως λειτουργική αξία, ώστε να διευκολύνονται όλες οι μαγειρικές εργασίες. Εκτός από τη βασική πηγή φωτισμού (λαμπτήρας φθορισμού), επιλέξτε κρυφό φωτισμό αλογόνου στην οροφή και μικρούς λαμπτήρες φθορισμού πίσω από ντουλάπια και γυάλινες επιφάνειες, τονίζοντας εικαστικά τα χρώματα και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στη σύνθεση του χώρου.

Σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο αποτελούν και οι καθρέπτες, που μας προσφέρουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής του φωτός χωρίς περιττές και δαπανηρές (οικονομικά, ενεργειακά) επεκτάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σωστή γωνία πρόσπτωσης του φωτισμού στην επιφάνειά τους, ώστε να μην δημιουργούνται ενοχλητικές αντανακλάσεις. Ο συνδυασμός καθρεπτών με τον κατάλληλο φωτισμό μπορεί να αποδώσει όμορφα την ψευδαίσθηση ενός μεγάλου και ευρύχωρου χώρου, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων τετραγωνικών. Φωτίστε κάποιο καθρέπτη από την πίσω πλευρά του, κατευθυνόμενα προς τον τοίχο ή την οροφή και αναδείξτε το χώρο που βρίσκεται πίσω του, δημιουργώντας ένα δραματικό παιχνίδι σκιάς και φωτός.

Πειραματιστείτε με τα διάφορα φωτιστικά, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας την επίπλωση και τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Το φως είναι εκείνο που μπορεί να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιο αδιάφορο διακοσμητικό αντικείμενο ή να ρίξει στην αφάνεια κάποιο ιδιαίτερα καλόγουστο κομμάτι. Χρησιμοποιήστε τα φωτιστικά σώματα ως πολύτιμούς βοηθούς για την ολοκλήρωση ενός χώρου. Να θυμάστε πάντα ότι ο φωτισμός δεν είναι μόνο για να φωτίζει.

Πηγή:  4myhouse.gr