Πως στρώνουμε ένα επίσημο τραπέζι




Μάθετε πως να στρώσετε το τραπέζι για ένα επίσημο γεύμα, πως να τοποθετήσετε τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα ποτήρια και πώς να διακοσμήσετε το τραπέζι ώστε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ! 







Στρώσιμο Τραπεζιού
Ένα επίσημο τραπέζι είναι πάντα μια περίπλοκη διαδικασία. Περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικά φαγητά, αρκετά διαφορετικά πιάτα, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια. Παρ' όλα αυτά είναι εύκολο να μάθετε μερικούς βασικούς κανόνες για την προετοιμασία τους.

Τραπεζομάντιλο

Για αρχή, είναι βασικό να θυμάστε ότι το τραπεζομάντιλο καλό είναι να είναι άσπρο, καλοσιδερωμένο και πεντακάθαρο.

Πιάτα

Ύστερα, τα πιάτα του κάθε καλεσμένου πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 50-70 εκατοστών από τους διπλανούς του. Τα πιάτα τοποθετούνται με την εξής σειρά: από κάτω το πιάτο για το κυρίως πιάτο, μετά αυτό για το ορεκτικό, και από πάνω (αν πρόκειται να σερβιριστεί) αυτό της σούπας.


Σε ένα ιδιαιτέρως επίσημο γεύμα μπορεί να υπάρχει και πιάτο για την σαλάτα το οποίο μπαίνει πάνω αριστερά από τα υπόλοιπα πιάτα. Πιάτο για το ψωμί μπορεί να τοποθετηθεί στα αριστερά των πιάτων. Πιάτο για το γλυκό θα δοθεί στους καλεσμένους στο τέλος του γεύματος.

Μαχαιροπίρουνα

Τα πιρούνια μπαίνουν στα αριστερά του πιάτου, με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, από αριστερά προς δεξιά. Τα μαχαίρια τοποθετούνται στην δεξιά μεριά με την κοφτερή πλευρά προς τα αριστερά. Το κουτάλι για την σούπα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην ίδια μεριά με τα μαχαίρια, απλά δεξιότερα. Κουταλάκι και πηρούνι για το γλυκό μπαίνουν οριζόντια πάνω από το πιάτο, με το κουτάλι να δείχνει προς τα δεξιά, και το πηρούνι αριστερά. Αν έχετε μαχαιράκι για το βούτυρο βάλτε το είτε πάνω στο πιάτο του ψωμιού ή στην πάνω μεριά των πιάτων, δηλαδή κάθετα στα άλλα μαχαίρι και στα πηρούνια.

Πετσέτες

Οι πετσέτες, υφασμάτινες πάντα, μπαίνουν μέσα στο πιάτο εκτός και αν θα έχετε σούπα, όποτε θα μπουν κάτω από τα πιρούνια.

Ποτήρια
Τα ποτήρια μπαίνουν πάντα πάνω δεξιά των πιάτων
με αυτό του κρασιού να βρίσκεται στα δεξιά του νερού. 
Aν σερβίρεται κάποιο κοκτέιλ ή σαμπάνια στην αρχή του γεύματος, έρχεται εκ των υστερών, οπότε μην τοποθετήσετε από πριν τα ποτήρια στο οποίο θα το βάλετε.

Tips Διακόσμησης

·Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά αν το τραπέζι θα παρατεθεί σε πολλά άτομα, είναι οι τραβέρσες. Προτιμήστε μονόχρωμες και λεπτές. Σε ένα τραπέζι 6 ατόμων 2 τραβέρσες αρκούν.
·Στο κέντρο του τραπεζιού, το ιδανικό θα ήταν να τοποθετήσετε μια χαμηλή σύνθεση από λουλούδια. Αν δεν θέλετε όμως να ξοδευτείτε, μπορείτε απλά να βάλετε ένα δίσκο με ένα χοντρό ογκώδες λευκό ή κίτρινο κερί στο κέντρο γύρω από το οποίο θα βάλετε κάτι πρωτότυπο. Ενδεικτικά για το χειμώνα προτείνουμε κουκουνάρια διακοσμημένα με χρυσόσκονη, ρόδια, ξύλα κανέλας,κάστανα, κλαδάκια από κυπαρίσσι ή πεύκο (προσέξτε βέβαια μην έχουν αλλεργία σε κάτι από αυτά οι καλεσμένοι σας !).
·Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα θα ήταν να βάλετε τις πετσέτες μέσα στο ποτήρι του νερού, το οποίο συνήθως δεν έχει πόδι, αφού πρώτα τις διπλώσετε σε ωραία σχήματα.
· Μπορείτε να σκορπίσετε διακριτικά και λίγη χρυσόσκονη στο τραπεζομάντιλο για να δώσετε περισσότερη λάμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου