Πασχαλινή Διακόσμηση!

Έφτασε και το Πάσχα!  Οι μέρες και οι μήνες περνάνε απίστευτα γρήγορα.. Καλό είναι λοιπόν, αναλόγως την εποχή, να δίνουμε και την αντίστοιχη αίσθηση σπίτι μας. Συνήθως οι αλλαγές, ακόμα και στο σπίτι λειτουργούν ανανεωτικά. Πάμε να δούμε διάφορες ιδέες για το πως θα διακοσμήσετε το σπίτι σας πασχαλινά!

Η γιορτή του Πάσχα, σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, δεν χαρακτηρίζεται από κάποια διακόσμηση, όπως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το καραβάκι, τον άγιο Βασίλη, τους τάρανδους, τα λαμπιόνια και τόσα άλλα.





Το Πάσχα δεν είναι η γιορτή του καταναλωτισμού, άσχετα αν, όπως και κάθε γιορτή, συνδέεται με αγορές. Παρ’ όλα αυτά το Πάσχα έχει τα δικά του σύμβολα και είναι αυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δώσετε μια πασχαλινή ατμόσφαιρα.

Το Πάσχα φέρνει ουσιαστικά την Άνοιξη, γι’ αυτό καλό θα είναι τα λουλούδια  να κατακλείσουν το σπίτι σας.

Συγκεντρώστε οτιδήποτε θυμίζει Πάσχα, όπως λαγουδάκια, κεριά, σοκολατένια αυγά, πουλάκια και καθετί το έχετε συνδέσει εσείς με το Πάσχα (όπως το φαναράκι που κουβαλάτε το άγιο φως) και κάντε συνθέσεις με αυτά τα αντικείμενα.



Χρησιμοποιήστε αυγοθήκες που έχετε στην κουζίνα σας, τσόφλια αυγών και φυσικά άνθη και δημιουργήστε πρωτότυπες συνθέσεις για το τραπέζι!


Εναλλακτικά, γεμίστε αυγοθήκες με πολύχρωμα καραμελάκια και άνθη από μαργαρίτες ή άλλα λουλούδια που θα βρείτε στη βεράντα σας, για να δώσετε χρώμα & ομορφιά από τη φύση στο τραπέζι των αγαπημένων σας.


Βγάλτε από τα ντουλάπια τα σφηνοπότηρά σας, τοποθετήστε στο κέντρο τους ένα άνθος μαργαρίτας (αφού έχετε αφαιρέσει το κλαδί της), ακουμπήστε προσεκτικά ένα ρεσό στο κέντρο του και δημιουργήστε ένα λουλουδάτο και ατμοσφαιρικό ντεκόρ για κάθε καθείμενο στο τραπέζι.

Γεμίστε μεγάλες γυάλες και γυάλινα βάζα με σοκολατένια αυγά και τοποθετήστε τα στο κέντρο του τραπεζιού για να δώσετε χρώμα και να δημιουργήσετε μία γλυκιά προσμονή για το τέλος του πασχαλινού γεύματος.

Σε ένα μεγάλο βάζο τοποθετήστε μερικά διακοσμητικά κλαδιά και κρεμάστε μερικά διακριτικά ανοιξιάτικα και πασχαλινά στοιχεία. Πολλά από αυτά μπορείτε να τα εξασφαλίσετε, χρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας παλιά πασχαλινά στολίδια που έχετε στα ντουλάπια σας.


Στολίστε τις πετσέτες που θα τοποθετήσετε στις θέσεις των καλεσμένων σας με κορδέλες και λουλούδια, ή γιατί όχι και με χάρτινα πασχαλινά καρτελάκια που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας επισημαίνοντας ακόμα και τη θέση του καθενός στο τραπέζι.
Έπειτα βρείτε όσα περισσότερα καλαθάκια μπορείτε. Από ψάθα, από χόρτα, από κλαδιά, χάρτινα, πήλινα. Σκορπίστε τα σε διάφορες γωνίες και μεριές και βάλτε μέσα αυγά. Μπορείτε να τα ζωγραφίσετε μόνοι σας!
Αν στο σπίτι σας υπάρχει συγκεκριμένο χρωματικό μοτίβο, μπορείτε να επιλέξετε αντικείμενα που να ταιριάζουν με τα χρώματά σας!

Βάλτε στην είσοδο του σπιτιού δύο μεγάλα φυτά με ανοιξιάτικα άνθη ή προσθέστε δύο μεγάλες συνθέσεις από ψηλά κλαδιά και ξύλινα αβγά που θα δέσετε καλά για να μην τα πάρει ο αέρας. 
Προσθέστε στον κήπο δαυλούς, πολύχρωμα πήλινα δοχεία, ξύλινα σκαμνάκια με χρωματιστούς δίσκους, και πιθανά ένα κιόσκι ή τέντα που θα κάνει την πασχαλινή γιορτή ακόμα πιο απολαυστική.
Δέστε παντού καρό πασχαλινές κορδέλες σε κόκκινο, πράσινο, κίτρινο ή άλλο φανταχτερό χρώμα. Φτιάξτε πλούσιους φιόγκους γύρω από γυάλινα και πήλινα δοχεία, σουπιέρες, μαχαιροπίρουνα και βάσεις κεριών. 

Για τα παιδιά, Πάσχα σημαίνει διακοπές και φυσικά σοκολάτα!! 
Ξεκινήστε λοιπόν, χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα ως βασικό στοιχείο διακόσμησης για το Πάσχα.
Βάλτε σ’ ένα όμορφο καλάθι μερικά σοκολατένια αυγά και φυλάξτε τα για να τα προσφέρετε στους φίλους, που θα σας επισκεφθούν αυτές τις μέρες.
Βάλτε και τα παιδιά σας μέσα σ’ αυτό το παιχνίδι!

Καθίστε μαζί να βάψετε τ’ αυγά, προτρέψτε τα να τα ζωγραφίσουν ή να τους κολλήσουν χαλκομανίες και μετά να φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες σε καλάθια, που το Πάσχα θα τα δωρίσουν σε αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο παππούς και η γιαγιά ή η νονά που θα φέρει τη λαμπάδα θα το καταευχαριστηθούν ! 



Πολλά  επίσης πασχαλινά διακοσμητικά θέματα, είναι συνδεδεμένα με τα ζώα. Παραδοσιακά, το κουνέλι, το αρνί και το νεογέννητο κοτοπουλάκι είναι τα πιο χαρακτηριστικά, που η εικόνα τους συνειρμικά οδηγεί στο Πάσχα. Το καθένα, έχει το δικό του διαφορετικό συμβολισμό.


Το κουνέλι συμβολίζει την αφθονία, το αρνί την αθωότητα ανάμεσα στα πρόβατα και ο νεοσσός συμβολίζει τη νέα ζωή. Κουβεντιάστε αυτές τις έννοιες με τα παιδιά σας και αφήστε την φαντασία τους να δημιουργήσει μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. 
Όπως είπαμε και πιο πάνω, το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τον ερχομό της άνοιξης και φυσικά χαρακτηρίζεται από τα δικά του λουλούδια, όπως η πασχαλιά, οι μαργαρίτες και οι κρίνοι!

Καλό Πάσχα!