Χαλιά: Πλήρης Οδηγός για Σωστό Καθαρισμός και Φύλαξή τους Μέχρι του Χρόνου.



Δείτε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καθαρίσετε σωστά τα χαλιά σας και να τα αποθηκεύσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να τα βρείτε και πάλι σαν καινούργια όταν έρθει η ώρα να τα στρώσετε και πάλι. 




Η άνοιξη έχει μπει πλέον για τα καλά και ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να θέλουμε να βγάλουμε τα χαλιά από τα πατώματα του σπιτιού μας μια ώρα αρχύτερα. 


Καθάρισμα Ξεκινήστε ελέγχοντας την ετικέτα του χαλιού σας για οδηγίες καθαρισμού. Εάν δεν έχει καλό θα είναι να κάνετε πρώτα μια δοκιμή σε μια γωνιά του και μόλις στεγνώσει και σιγουρευτείτε ότι δεν επηρεάζεται η ύφανση του και το χρώμα του να προχωρήσετε στον καθαρισμό του.

Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί να σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί πολύ προσεκτικά και από τις δυο πλευρές μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει άλλη σκόνη.

Εάν το χαλί σας δεν είναι αρκετά βρώμικο μπορείτε να το πασπαλίσετε με μαγειρική σόδα σε όλη του την έκταση. Το αφήνετε για 2-3 ώρες ή ακόμα καλύτερα για ένα ολόκληρο βράδυ. Το πρωί, αφού το σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα, θα δείτε πόσο πιο καθαρό θα δείχνει και πόσο όμορφα θα μυρίζει. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μια φορά το μήνα αφήνοντας τη σόδα στο χαλί σας για μια ώρα και σκουπίζοντάς το αμέσως μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι καθαρό όλο το χειμώνα.

Μίνι-Οδηγός: Έτσι θα Καθαρίσετε Τέλεια τα Ευαίσθητα Χαλιά σας.
Εάν χρειάζεται έναν πιο καλό καθαρισμό μπορείτε να φτιάξετε ένα διάλυμα από:

8 φλ. νερό
¾ φλ. αμμωνία
¾ φλ. μαγειρική σόδα
½ φλ. λευκό ξίδι
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι που ψεκάζει και ξεκινήστε να ψεκάζετε το χαλί σας. Τρίψτε ελαφρώς και αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά. Μην το αφήσετε να μουλιάσει στο διάλυμα γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του χαλιού. Στα πιο μικρά χάλια ή κιλίμια, εάν το επιτρέπουν οι οδηγίες χρήσης. βάλτε τα στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας το διάλυμα αντί για απορρυπαντικό.

Για το στέγνωμα μην τοποθετήσετε το χαλί σας απευθείας στον ήλιο για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματά του. Αφήστε το στη ζέστη τουλάχιστον για δύο ημέρες σε οριζόντια θέση.

Tip: Μην προσπαθήσετε να ξασπρίσετε τα κρόσσια με χλωρίνη γιατί μπορεί να τα καταστρέψετε. Βάλτε σόδα και τρίψτε απαλά με μια μαλακή βούρτσα.

Προστασία από σκώρο Πριν μπείτε στη διαδικασία να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας θα πρέπει να τα προστατέψετε από το σκώρο. Τοποθετήστε λευκά χαρτιά περιτυλίγματος πάνω στο χαλί και ρίξτε σκόνη εντομοαπωθητική. Μην χρησιμοποιήσετε εφημερίδες γιατί με την ελάχιστη υγρασία μπορεί να λερωθεί το χαλί σας από το μελάνι. Με τη χρήση του χαρτιού τα προστατεύεται από την υγρασία, και αποφεύγετε να αλλοιωθεί το χρώμα από τη σκόνη. Εάν θέλετε να βάλετε και καμφορά τοποθετήστε την μέσα σε ένα πανάκι και όχι απευθείας πάνω στο χαλί. Μπορείτε να φτιάξετε φυσικό εντομοαπωθητικό βάζοντας σε τούλι αποξηραμένα λουλούδια, μπαχαρικά, δεντρολίβανο, γαρύφαλλο και πιπέρι.
Tip: Τυλίξτε σε ρόλο το χαλί σας και μην το διπλώνετε ποτέ γιατί θα δημιουργηθούν μόνιμες ανωμαλίες στην ύφανση του.

Αποθήκευση Το μόνο που πρέπει να κάνετε αφού τυλίξετε σε ρολό το χαλί σας είναι να το δέσετε με 3 σπάγκους. Τοποθετήστε το μέσα σε ειδικές σακούλες για αποθήκευση χαλιών μιας και αυτές οι σακούλες βοηθούν το χαλί σας να αναπνέει όσο καιρό είναι αποθηκευμένο. Ακόμα καλύτερη επιλογή αποτελούν οι υφασμάτινες θήκες ή και ένα παλιό σεντόνι. Αν επιλέξτε τη λύση του παλιού σεντονιού, φροντίστε να κλείσετε καλά τις άκρες του για να αποφύγετε το σκώρο. 
Tip: Αποθηκεύστε το χαλί σας οριζόντια και όχι κάθετα. Εάν δεν έχετε χώρο, μια σωστή θέση θα ήταν πίσω από τον καναπέ.

Λεκέδες - Σημάδια
Σημάδι από έπιπλα Εάν το χαλί σας σε κάποιο σημείο έχει σημάδι από κάποιο βαρύ έπιπλο τότε τοποθετήστε ένα παγάκι επάνω στο σημείο αυτό. Αφήστε το να λιώσει και μετά σκουπίστε το σημείο επίμονα με την ηλεκτρική σκούπα μόνο με το στόμιο ώστε να ρουφάει τις ίνες προς τα έξω και να επιστρέψει το χαλί σας στην αρχική του κατάσταση. Διαφορετικά μπορείτε να το στεγνώσετε με ένα πιστολάκι μαλλιών και ταυτόχρονα να βουρτσίζετε την περιοχή.

Τσίχλα-Κερί Εάν έχει πέσει στο χαλί σας τσίχλα ή κερί λύστε το πρόβλημα τοποθετώντας πάνω στο σημείο ένα σακουλάκι μέσα στο οποίο έχετε βάλει ένα παγάκι. Αυτό που θέλετε είναι να παγώσει εντελώς το κερί ή η τσίχλα. Ξύστε προσεκτικά με ένα μαχαίρι, σκουπίστε και περάστε ταμποναριστά με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο λευκό ξίδι.

Λίπη Αν έχει πέσει στο χαλί σας κάποια λιπαρή τροφή ή λάδι τότε αυτό που πρέπει να κάνετε αρχικά είναι να βρέξετε την περιοχή του λεκέ. Ρίξτε μαγειρική σόδα, αφήστε την να κάτσει ένα ολόκληρο βράδυ και το πρωί σκουπίστε.  

Μελάνι Ο λεκές από μελάνι φεύγει με ταμποναριστό καθάρισμα με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει γάλα. Ως εναλλακτική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκό ξίδι. 

Λεκέδες από αλκοόλ, σάλτσα, αίμα, σοκολάτα, καφέ Όλους αυτούς τους λεκέδες μπορείτε να τους αντιμετωπίστε με ένα διάλυμα λευκού ξιδιού και νερού. Πρώτα ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί μέχρι να μην βρέχεται καθόλου το χαρτί. Αυτό που θέλετε είναι να πάρετε με το χαρτί όσο περισσότερο από το υλικό γίνεται για να εμποδίσετε να εισχωρήσει πιο βαθιά στις ίνες. Συνδυαστικά με το διάλυμα εάν ο λεκές δεν υποχωρεί χρησιμοποιείστε σόδα ή λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων τις οποίες θα ρίξετε μέσα στο μείγμα νερού-ξιδιού. Σε κάθε περίπτωση δεν μουλιάζετε την περιοχή.

Πηγή:spirossoulis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου