Γιορτινό τραπέζι: τρεις απλές συνταγές.


Τρεις απλές και εύκολες συνταγές που θα συνοδεύσουν το κυρίως πιάτο του γιορτινού μας τραπεζιού.


13 ημέρες....
Καλή επιτυχία!




1) Γλυκιά τάρτα κολοκύθας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

170 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη άχνη
110 γρ. βούτυρο αγελαδινό από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια + λίγο ακόμα για τη φόρμα
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
1 πρέζα αλάτι
λίγο ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μεσαία κομμάτια
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μέλι της αρεσκείας σας
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Ζύμη: Zυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σ' ένα μπολ, μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής ζύμη, την οποία τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση: Βράζουμε την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε κατά μέρος να στραγγίξει και να κρυώσει. Την πολτοποιούμε στον κάδο του μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μέλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Στο τέλος, προσθέτουμε και την κρέμα και ανακατεύουμε.
Τάρτα+ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε με τα χέρια τη ζύμη μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα διαμέτρου 25 εκ., καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα της κολοκύθας και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

2)Σπανακοτυρόπιτα σε πουγκιά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
6 φύλλα κρούστας, κομμένα σταυρωτά στα τέσσερα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος, αγοράζουμε περίπου 700 γρ.), ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σκληρή γίδινη φέτα, τριμμένη
100 γρ. γίδινη ή άλλη γραβιέρα, τριμμένη
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το σπανάκι σε ένα βαθύ σκεύος, το αλατίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα κομμάτια φύλλου ανά δύο, λαδώνοντας το καθένα καλά. Μοιράζουμε τη γέμιση βάζοντάς τη στο κέντρο του φύλλου. Κλείνουμε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση σχηματίζοντας ένα πουγκάκι, το οποίο στερεώνουμε με σπάγκο κουζίνας.
Βάζουμε τα πουγκιά σε λαδωμένη λαμαρίνα, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.


3) Πατατοσαλάτα κλασική

Υλικά:

1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
20 ελιές μαύρες
½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κάππαρη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τις πατάτες 2 ώρες πριν τις σερβίρετε. Τις πλένετε καλά και τις βάζετε σε κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν ή τις μαγειρεύετε στον ατμό (δοκιμάζετε αν μαλάκωσαν αρκετά βυθίζοντας ένα πιρούνι ή μαχαίρι).
Βήμα 2
Όσο βράζουν οι πατάτες, ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεμένο με το μηλόξιδο και τη μουστάρδα.
Βήμα 3
Όταν γίνουν οι πατάτες, τις καθαρίζετε όσο είναι ακόμη ζεστές, τις αφήνετε ολόκληρες αν είναι πολύ μικρές ή τις κόβετε σε ροδέλες αν είναι μεγάλες. Τις βάζετε ζεστές σε μπολ και τις περιχύνετε με το κρασί και το μίγμα της βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την πατατοσαλάτα να απορροφήσει τα αρώματα.
Βήμα 4
Προσθέτετε τις ελιές, το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη και την σερβίρετε πάνω σε φύλλα ρόκας ή πολύ φρέσκο ωμό σπανάκι.

Πηγή:gastronomos.